Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект-лекцій-варіант2.docx --- НЕ РАБОТАЕТ.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
175.2 Кб
Скачать

Л.І. КОСОВЕЦЬ

Стандартизація та сертифікація

ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

КУРС (КОНСПЕКТ) ЛЕКЦІЙ

для студентів спеціальності

„ ”

усіх форм навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

маркетингу

Протокол №

від

КИЇВ НУХТ 2006

Анотація.

Конспект лекцій написано відповідно до програми навчальної дисципліни „Стандартизація та сертифікація товарів і послуг” для студентів спеціальності „Комерційна діяльність” вищих навчальних закладів. У ньому висвітлюються теоретичні положення про суть, принципи, предмет, методи, організацію стандартизації та сертифікації товарів і послуг на підприємствах та в організаціях.

Автор.

Ст. викладач Косовець Л.І.

Вступ.

Одне з провідних місць у навчальному процесі посідає „Стандартизація та сертифікація товарів і послуг”, бо в умовах розвитку міжнародної торгівлі і споріднених їй видів діяльності, успіх окремих підприємств та галузей економіки на зовнішньому та внутрішньому ринках повністю залежить від того, наскільки їх продукція або послуги відповідають стандартам якості. Тому проблема забезпечення і підвищення якості продукції актуальна для всіх країн і підприємств. Від її вирішення в значній мірі залежить успіх і ефективність національної економіки. При цьому необхідно врахувати те, що підвищення якості продукції — задача довгострокова і безперервна. Рівень якості продукції не може бути постійною величиною. Вироби залишаються технічно прогресивними, зручними, красивими, модними до тих пір, доки їм на зміну не прийдуть нові, ще більш досконалі, що обумовлено науково-технічним прогресом в науці і техніці.

З розвитком науково-технічного прогресу проблема якості не спрощується, а, навпаки, стає складнішою. Тому вирішувати її традиційними методами, тобто лише шляхом контролю якості готової продукції, практично не можливо. Повинен бути комплексний, системний підхід, реалізація якого можлива лише в рамках системи управління якістю. На вирішення цієї проблеми націлено такі заходи, як стандартизація, державний нагляд за якістю, вдосконалення системи розроблення продукції та постачання її на виробництво, організація всебічних випробувань і, нарешті, сертифікація продукції. Саме тому не можна недооцінювати роль цього курсу на шляху до забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних ґалузей виробництва.

Предметом дисципліни є вивчення методів розроблення та дії стандартів у народному господарстві, їх вплив на якість продукції та послуг, науково-технічний прогрес і шляхи задоволення вимог ринку, забезпечення високої конкурентоспроможності за рахунок сертифікації продукції та систем якості

Мета дисципліни — вивчення і засвоєння науково-теоретичних основ стандартизації і сертифікації продукції і послуг, їх головних методологічних та організаційних положень.

Завдання курсунадання міцних знань з основ стандартизації та сертифікації продукції та послуг, вивчення принципів державної системи стандартизації, показників якості продукції. Оцінок її рівня та видів контролю якості, набуття студентами навичок самостійного використання нормативно-технічних документів для вирішення практичних завдань.

В результаті вивчення та засвоєння основних положень дисципліни “Стандартизація та сертифікація товарів і послуг” студент повинен знати:

  • сутність стандартизації та сертифікації товарів та послуг;

  • основні методи і способи оцінювання якості товарів і послуг;

  • міжнародні системи стандартизації і сертифікації.

А також вміти застосовувати теоретичні положення дисципліни у розв’язанні задач практичного характеру, а саме:

  • використання методів стандартизації;

  • оперування нормативно-технічною документацією;

  • оцінювання якості товарів і послуг.

Дисципліна «Стандартизація та сертифікація товарів і послуг», відіграє дуже велику роль, тому що у комплексі з іншими дисциплінами спеціальності вона створює як теоретичну так і практичну базу для формування майбутнього спеціаліста. Дана дисципліна тісно пов’язана з курсами „Основи економічної теорії”, „Основи маркетингу”, „Економіка підприємства”, „Мікроекономіка” та „Макроекономіка”.

У результаті вивчення та засвоєння основних положень дисципліни “Стандартизація та сертифікація товарів і послуг ” студент повинен:

знати:

  • поняття, визначення, терміни дисципліни;

  • законодавчі та нормативні акти, що використовуються для вивчення об’єктів дисципліни;

  • сутність стандартизації та сертифікації товарів та послуг;

  • основні методи і способи оцінювання якості товарів і послуг;

  • міжнародні системи стандартизації і сертифікації.

вміти:

  • оперувати нормативно-технічною документацією;

  • проводити розрахунок по оплаті праці з сертифікації;

  • організовувати та проводити вивчення та аналіз якості продукції;

  • аналізувати показники рівня уніфікації;

  • розраховувати ефективність проведення робіт зі стандартизації та сертифікації. розрахунку коефіцієнта дефектності;

  • добувати інформацію, щодо стандартизації, сертифікації і якості та захищати її;

  • організовувати роботи зі стандартизації та сертифікації;

  • самостійно використовувати нормативно-технічні документи для вирішення практичних завдань.