Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспектЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.62 Mб
Скачать

2. Вплив на виробництво.

Усі нововведення різної спрямованості можуть забезпечувати максимально можливий вплив на виробництво за умови, якщо вони використовуються підприємствами постійно, комплексно і гармонійно. Найбільш за наслідками безпосередній вплив на результативність діяльності підприємства справляють технічні і організаційні нововведення. Інші нововведення впливають на виробництво опосередковано. Про ступінь впливу окремих організаційно-технічних та інших нововведень на відповідні економічні показники діяльності підприємств свідчать такі приклади.

Досвід експлуатації гнучких автоматизованих виробництв показує істотні переваги порівняно з технологічним устаткуванням традиційного виконання: питома вага оплати праці зменшується на 25-30%, накладні витрати - більш як на 80%, виробнича площа – на 60%, а тривалість виробничого циклу скорочується у 5-6 разів. Серед глобальних технічних нововведень за ступенем впливу на економіку підприємства відрізняються роторні та ротоконвеєрні лінії, які у порівнянні з традиційними праці залежно від складності виготовлюваних деталей забезпечують: підвищення продуктивності праці у 4-10 разів: зменшення обсягу необхідної виробничої площі – 2-2,5 разів скорочення тривалості циклу виготовлення 15-20, а обсягу транспортування виробів 25-30 разів.

3. Науково Технічний Прогрес (нтп).

Науково-технічний прогрес - це неперервний процес одержання і нагромадження наукових знань, їх матеріалізація в елементи техніки, впровадження останньої у виробництво; всі сфери життя.

Тому НТП слід розглядати як систему, що охоплює традиційно нові стадії: науку, техніку, модернізацію НТП, а також надзвичайно важливим засобом вирішення соціально-економічних завдань, а саме охорони навколишнього середовища, поліпшення умов праці, поліпшення добробуту населення.

Еволюційна форма НТП характеризується поступовим неперервним удосконаленням традиційних технічних засобів і основного нагромадженням цих вдосконалень. Такий процес може тривати довго.

Революційна форма НТП ( її називають науково-технічною революцією НТР) пов’язана з виникненням принципово нових певних науково-технічних ідей, на основі цього зміною поколінь використовуваної техніки і кінцевої продукції не стрибок у розвитку продуктивних сил суспільства їх перехід у якісно новий стан на основі докорінних змін у системі наукових знань.

Суть НТР розкривається в її основних рисах:

  • перетворення науки в безпосередньо продуктивних сфер;

  • скорочений проміжку часу від нового наукового відкриття до його практичного використання;

  • новий стан суспільного поділу праці, який відбувається завдяки перетворенню науки у пріоритетну сферу діяльності;

  • інтеграція науки і виробництва, а також різних галузей нової науки;

  • якісне перетворення усіх перетворень виробництва: засобів і предметів праці і самої праці.

Науково технічний прогрес потребує у будь-який його формі відіграє важливу роль у розвитку промислового виробництва, оскільки охоплює фундаментальні теоретичні дослідження, прикладні пошуки, конструкторські розробки і створення взірців нової техніки, її освоєння промислового виробництва, а також впровадження в народне господарство.