Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_Menedzher_Konspekt_2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Тема 2. Методологічний апарат логістики

Логістика стала різнобарвним поняттям. Постачання, матеріально-техніч­не забезпечення, менеджмент матеріалів, дистрибуційна логістика, маркетинго­ва логістика, виробнича логістика, логістика підприємництва вживаються як бли­зькі поняття. Тому належить певним чином розробити відповідні один одному співвідношення понять потоків, процесів, логістичного продукту. Розумінню логі­стики як інтегрованого планування, організування, керування, контролювання матеріального, фінансового й інформаційного потоками від постачальників через підприємство до споживачів сприятиме сутність методу логістики. Його основу становить системний підхід до вивчення економічних явищ, в тому числі матеріальних та нематеріальних потоків.

Системний підхід — це комплексне вивчення економіки як єдиного ці­лого з позиції системного аналізу.

Системний аналіз будь-якого об'єкта передбачає виконання таких етапів – рис.2.1.

Рис. 2.1 – Схема етапів системного аналізу

Викладений зміст системного підходу на основі системного аналізу харак­теризує один з варіантів, тому що стосується реально існуючих систем. Інше розуміння системного підходу пов'язане із створенням, конструюванням, син­тезом систем для досягнення необхідних цілей. І тут бачимо тісний зв'язок між аналізом та синтезом, оскільки другий варіант системного підходу безу­мовно вимагає попереднього аналізу реальних процесів управління, взаємодії підприємства з навколишнім середовищем і окремими його елементами тощо.

Отже, підприємство як складна економічна система із тісним багатопрофільним взаємозв'язком всіх її елементів та частин вимагає системного підходу через врахування взаємозв'язків, вивчення окремих господарських об'єктів як струк­турних частин складніших систем, виявлення ролі кожного з них в загальному процесі функціонування і, навпаки, впливу системи загалом на окремі її елементи.

Трансформація параметра часу є характерною для логістичного процесу складування, транспортування; кількісна трансформація — для маніпуляційних процесів формування нових вантажних одиниць; зміна логістич­них властивостей щодо придатності до транспортування і складування — для здійснення пакувальних процесів; зміна параметрів якості—для сортування тощо. Схематично це представлено на рис 2.2.

Рис. 2.2 - Системи трансформації товарів і логістичні процеси

Необхідність інтегрованого розгляду логістичних процесів аргументується їх органічним синтезом в логістичних системах, в ланцюгах поставок тощо. На рис. 2.3 наведено аспект синтезу, який поданий в інтеграції дій учасників логістичного каналу.

Рис. 2.3 - Інтеграція процесів в ланцюзі поставок

Розвиток теорії і практики логістики на основі інтеграції техніки, техноло­гії, теорії економіки і менеджменту, транспортно-складської системи тощо зу­мовив необхідність формування термінології логістики, до якої належать такі базові категорії, як логістична система, матеріальний потік, інформаційний по­тік, фінансовий потік, синергічні зв'язки, логістична синергія, логістична опера­ція, логістична функція, логістичний процес, логістичний ланцюг, логістичний канал, логістичний цикл, логістичний центр, логістикоспроможність, логістична координація, логістична стратегія (в т.ч. глобальна), замовлення, запас, логіс­тична консолідація, логістичні витрати, логістичний контролінг, логістична пос­луга, логістичний сервіс, логістичне управління, ефективність логістичної сис­теми. Особливої уваги вимагає встановлення субординації понять: логістика, логістична система, логістичне управління.

Логістична система — адаптивна система із зворотним зв'язком, що вико­нує ті чи інші логістичні функції і операції, складається, переважно, з декількох підсистем і має досить розвинуті зв'язки із зовнішнім середовищем.

Як логістичну систему можна розглядати промислове підприємство, тор­говельне підприємство, підприємство послуг, об'єднання підприємств, інфра­структуру міста, регіону, економіки окремої країни чи групи країн.

Під логістичною операцією слід розуміти відособлену сукупність дій, скеровану на перетворення матеріального та (чи) інформаційного потоку.

Традиційними логістичними операціями вважаються складування, транспорту­вання, комплектація, навантаження, розвантаження, внутрішні переміщення сирови­ни, матеріалів, напівфабрикатів у виробничому процесі, а також збір, збереження та обробка даних інформаційного потоку тощо. Операції з грошовим потоком відповіда­ють на сучасному етапі стандартним операціям із інформаційним потоком.

Логістична функція - укрупнена група логістичних операцій, спря­мована на реалізацію цілей системи. Такими основними "базовими" логістич­ними функціями сучасна теорія логістики вважає просторово-часову трансфор­мацію товарів (матеріалів) в постачанні, у виробництві, у збуті (дистрибуції), в межах яких учасники логістичного процесу виконують матеріальні і нематеріальні операції, пов'язані із переміщенням, складуванням, збережен­ням тощо. Тобто логістичні функції—це транспортування, складування, управ­ління замовленнями, пакування, управління запасами тощо.

Матеріальний потік — об'єкт логістичних операцій та логістичних функ­цій — являє собою сукупність сировини, матеріалів, складових частин, напівфабрикатів, готових виробів, що рухаються від постачальників через виробничі та/чи дистрибуційні організації (підрозділи) до споживачів.

Розглядаючи матеріальний потік стосовно різних логістичних систем як рух вантажів, деталей, інших товарно-матеріальних цінностей відповідно до процесу реалізації певних логістичних операцій та у конкретних часових координатах, при­ходимо до необхідності кількісної оцінки його за допомогою двох взаємопов'яза­них показників: фізичного обсягу та інтервалу часу (тонн/рік, м3/міс.). В протилеж­ному до матеріального потоку напрямі відбувається рух фінансового потоку.

Інформаційний потік відповідає матеріальному потоку і розгля­дається як сукупність повідомлень, необхідних для управління та конт­ролю за логістичними операціями, які циркулюють в логістичних систе­мах, між ними та у відносинах із зовнішнім середовищем. Ці та інші потоки можна об'єднати загальною назвою "логістичні потоки".

Логістичний ланцюг — це лінійно зінтегрована сукупність фізичних і юридичних осіб (постачальників, виробників, дистриб'юторів, транспорт­но-експедиційних організацій, складів загального користування тощо), які здійснюють логістичні операції з єдиною метою — щоб довести матеріа­льний потік від однієї логістичної системи до іншої (стосовно продукції виробничо-технічного призначення) чи до кінцевого споживача.

Враховуючи багатоаспектність структури логістичних систем, різнопло-щинність їх функціонування та багатокритеріальність управління ними, найповніше виглядає класифікація і структуризація логістичних си­стем, подана в табл.2.1.

Таблиця 2.1 - Класифікація (структуризація) логістичних систем

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]