Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Лекція 7. Україна у міжвоєнний період (1920 – 1939 рр.)

  1. Соціально – економічні перетворення в Україні на основі непу.

  2. Україна і утворення СССР.

  3. Політика українізації.

  4. Сталінська індустріалізація.

  5. Колективізація українського села. Голод 1932 – 33 рр.

  6. Утвердження сталінського тоталітарного режиму в Україні. Масові репресії.

  7. Західна Україна у 20 – 30 – ті роки ХХ ст.

Література

В.В.Світлична Історія України, Київ, 2006, ст. 218 – 244

1. На початку 1921 року більшовицька Росія і Україна опинилися в стані системної кризи, викликаної воєнними діями, які тривали останні 7 років і політикою «воєнного комунізму».

Економічна криза проявлялась в тому, що

а) промисловість знаходилась в стані розрухи. Промислове виробництво України становило 1/10 частину довоєнного рівня;

б) сільське господарство знаходилося в катастрофічному стані: посівні площі скоротилися на 1/4, а урожаї на 1/3. у 1921 р. відбувся голод, коли загинули 1млн чоловік;

в) у фінансах – повна інфляція грошей.

Політична криза проявилась в

а) повстаннях селянства;

б) страйках робітників;

в) кризі в більшовицькій парті.

Кризовий стан суспільства обумовив перехід до непу.

Сутність непу: часткове повернення до ринкових відносин, різних форм власності, економічних методів управління господарством.

Він передбачав такі зміни:

  1. у сільському господарстві заміна продрозкладки продподатком, який відомий заздалегідь; дозвіл на торгівлю надлишками сільськогосподарської продукції, дозвіл на оренду землі і використання найманої праці.

  2. у промисловості: продаж у приватні руки і в оренду дрібних і середніх підприємств, децентралізація управління промисловістю, коли багато підприємств об’єднувались у трести і переводились на госпрозрахунок; ліквідація загальної трудової повинності і зрівнялівки в оплаті праці, залучення іноземного капіталу у формі концесій (в Україні не було). Найбільші трести «Центротрест», «Хімвугілля», «Донвугілля».

Ці перетворення привели до того, що уже у 1926 р. промисловість у порівнянні з 1913 р. досягла 99 % її рівня.

  1. у галузі фінансів: перехід до вільної торгівлі і відмова від продуктообміну, у великих підприємств відкрились великі біржі. У 1922 – 1924 р. проведено було грощову реформу – випущені червонці і казначейські білети, знизилась інфляція.

Але неп почали згортати, оскільки вважали його як тимчасовий захід: це поступка капіталізму і суперечила вона політиці Сталіна.

2. Під час громадянської війни на території колишньої Російської імперії утворилося 6 радянських республік: Російська федерація, Україна, Білорусія, Азербайджан, Вірменія, Грузія та 2 народні – Бухарська і Хорезмська. Республіки вважалися формально незалежними, а фактично управлялися ЦК РКП (б), існували двосторонні договори.

Існувало 2 підходи до створення єдиної держави:

  1. Сталінський – план «автономізації республік»

  2. Ленінський – план федерації республік з правом виходу.

СРСР був створений на І з’їзді Рад СРСР 30.12. 1922 р. у складі Росії, України, Білорусії і Закавказької республіки. Юридично його оформили у 1924 р., а Конституція України була затверджена у травні 1925 р. Загальними були визначені права на зовнішню торгівлю і політику, розвиток транспорту і зв’язку, оборонної промисловості.

Сучасна оцінка утворення СРСР

Формально СРСР був не федерацією, а унітарною державою і Україна не мала державного суверенітету, однак ознаки державності були: територіальна цілісність, адміністративний і державний апарат.

Утворення СРСР і входження України обумовлено:

  1. об’єднанням територій колишньої Російської імперії

  2. існуванням воєнно – політичного, воєнно – господарського союзу республік

  3. посиленням впливу на Україну ВКП (б)

3. Українізація – це політика в національно – культурній сфері, яка здійснювалась радянським керівництвом у 20 – х роках ХХ ст.

Її зміст :

  • висування українців на керівні посади

  • запровадження української мови в державні та культурні установи, пресу, навчальні заклади

  • розвиток національної за формою і радянської за змістом культури

  • створення умов для розвитку культури національних меншин.

Керували українізацією керівники Наркомпросу України Г.Гринько, О.Шумський, М.Скрипник.

Наслідки українізації:

  • у 1930 р. чисельність шкіл з українською мовою становила 85%, 75%діловодства велось українською мовою, 90% газет і журналів видавалось українською мовою. Кількість українських службовців становила 54%.

  • відбувся бурхливий розвиток української культури: видавалося 20 літературно – художніх альманахів і збірників, 55 журналів, виникли літературно – художні об’єднання, 45 професійних театрів.

З’явились літературні імена: М.Хвильового, М.Рильського, В.Сосюри, О.Довженка, Л.Курбаса, Г.Верьовки.

Причини згортання українізації:

  1. українізація вступила в протиріччя з владою,

  2. українська інтелігенція була ідейним конкурентом партії,

  3. українізація сприяла зростанню національної самосвідомості і виступала за національний комунізм (М.Хвильовий, О.Шумський, М.Волобуєв).

У 1933 р. Сталін назвав місцевий націоналізм головною загрозою єдності СРСР.

4. Курс на індустріалізацію взяв ХІV з’їзд ВКП (б) у грудні 1925 р. Він був обумовлений економічною відсталістю країни. Труднощі – існувало тільки внутрішнє джерело фінансування, не вистачало кваліфікованих кадрів, низький рівень економічної освіти. Індустріалізація проводилась «стрибком у соціалізм». Приріст промисловості до 1932 р. складав 15,7%. Індустріалізація передбачала розвиток важкої промисловості за рахунок легкої, харчової і сільського господарства. Індустріалізація здійснювалась екстенсивним шляхом.

Індустріалізація привела не тільки до позитивних, а і негативних наслідків: збільшився продподаток на сільське господарство, заборонялась вільна торгівля; відбулася насильницька колективізація, виникла диспропорція між легкою і важкою промисловістю, впав життєвий рівень населення. Крім того відбувся перехід від непу до командно – адміністративної економіки; почалися репресії проти «шкідників», «ворогів народу».

Позитивні наслідки:

  • Україна перетворилась в індустріально – аграрну країну,

  • промисловість зросла у 7 разів (1940 у порівнянні з 1913 р.)

  • Україна по виплавці чавуну зайняла 2 місце в Європі (після Німеччини) і виробництву машин (Англія)

  • До війни побудовані сотні підприємств і 7 гігантів: Дніпрогес, ХТЗ, Краматорський машинобудівний, Дніпровський алюмінієвий заводи, Азовсталь, Запоріжсталь, Криворіжсталь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]