Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rob.3.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
52.22 Кб
Скачать

Визначення ступеня зараженості зерна

Ступінь

зараженості

Кількість живих шкідників у 1 кг зерна, шт.

довгоносики

кліщі

І

Від 1 до 5

Від 1 до 20

ІІ

Від 6 до 10

Понад 20, що не утворюють скупчень

ІІІ

Понад 10

Утворюють скупчення

Зараженість зерна шкідниками в прихованій формі визначають шляхом розколювання зернівок або забарвленням.

Обладнання та реактиви: фільтрувальний папір, металева або капронова сітка, скальпель, секундомір, колба на 500 см3, чашки, склянки місткістю 200 і 500 см3, 1 % – й розчин йодистого калію; 0,5 % – й розчин NaOH або KOH; 1 % – й розчин калію марганцевокислого.

Зерно, заражене довгоносиком у прихованій формі, на поверхні не має жодних ознак, хоч у середині зернівки може знаходитися довгоносик на різних стадіях розвитку. Для виявлення прихованої форми зараженості з 50 г чистого зерна відбирають підряд 50 цілих зерен і розрізають або розколюють зернівку вздовж борозенки.

Розколоті зернівки розглядають за допомогою лупи, підраховують кількість живих шкідників (личинки, лялечки, жуки) і визначають зараженість у прихованій формі у відсотках: відношенням кількості зерен, в яких виявлені шкідники, до 50 зерен, які проглядали.

Зараженість зерна в прихованій формі також можна визначати методом забарвлювання "пробочок".

З 50 г зерна, взятих із середньої проби, відраховують 250 цілих зерен і в сітці занурюють на 1 хв у воду з температурою 30 0С. Зерно набухає, збільшуються розміри пробочок.

Зерно в сітці переносять на 20–30 с в 1 % – й свіжоприготовлений розчин калію марганцевокислого (10 г КМnO4 розчиняють в 1 л води), залишок барвника змивають у чашці з холодною водою. Через 20–30 с забарвлене зерно переносять на фільтрувальний папір і одразу ж підраховують зернівки з темними "пробочками", які мають круглу, випуклу пляму розміром близько 0,5 мм. Не відносять до заражених зерно, яке має інтенсивно забарвлені краї і світлу середину, а також плями неправильної форми - це місця механічно пошкоджених зерен.

Заражені зерна видаляють і підраховують кількість живих шкідників на різних стадіях розвитку.

Вміст зерен, заражених у прихованій формі, розраховують за формулою

Х3= Nз х 100 , (5)

n

де Х3 – зараженість в прихованій формі, %;

N3 – кількість заражених зерен, шт.;

n – кількість зерен, відібраних для аналізу, шт.

Визначення зараженості крупів шкідниками хлібних запасів

Відважують 1 кг крупів і просівають на відповідних ситах протягом 2 хв при 120 об./хв:

а) через сита з отворами діаметром 1,5 та 2,5 мм просіюють перлову крупу, №1 і № 2 вівсяну крупу, лущений горох, ядро гречки;

б) через сита з отворами розміром 1 та 1,2 х 20 мм просіюють перлову №3 і №4, кукурудзяні №1 і №2, вівсяні дроблені, ячмінні №1 і №2, пшеничні №3 і №4 крупи, пшоно, рис, овес, дроблений лущений горох.

в) через сита дротяні з отворами розміром 0,8 мм і 0,63 мм – просіюють перлові № 5, ячмінні й кукурудзяні № 3, манні крупи.

Схід та прохід через сита перевіряють на зараженість кліщем, довгоносиком та іншими шкідниками за допомогою приладу ПООК-1.

Перед визначенням зараженості зерна, борошна, зразки крупів необхідно прогріти до 25–30 0С протягом 10-20 хв. Підраховують кількість живих шкідників. Якщо в партії борошна, крупів виявлені шкідники, вся партія бракується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]