Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 9 ua.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
407.04 Кб
Скачать

9.2. Синхронні оптичні мережі (sonet)

9.2.1. Структура синхронних сигналів

Технологія SONET заснована на синхронному цифровому сигналі, складеному з 8-бітових полів — октетів (байтів), організованих в структуру фрейма. Фрейм може бути представлений двовимірною матрицею, що складається з N рядків і М стовпців, де кожен осередок матриці містить один байт. Верхній лівий кут прямокутної матриці, що представляє фрейм, містить маркер, що ідентифікується, говорить приймачу, чи є він початком фрейма.

SONET складається з основної (першого рівня) структури, названою STS-1, яка обговорюється нижчим. Визначення цього першого рівня, також визначає ієрархію сигналів SONET в цілому, тому що сигнали SONET верхніх рівнів виходять шляхом мультиплексування модулів нижніх рівнів. Коли модулі нижніх рівнів мультиплексируются разом, результуючий сигнал позначається як STS-N (STS — синхронний транспортний сигнал), де N— ціле число. Результуючий формат може бути перетворений в OC-N (ОС - що оптична несе) або в STS-N — электри-

9.2. Синхронні оптичні мережі (SONET) 229

ческий сигнал. Існує ціле кратне співвідношення між швидкістю основного модуля STS-1 і OC-N (а саме: OC-N = N х STS-1). Тільки ОС-1, ОС-3, ОС-12, ОС-24, ОС-48 і ОС-192 фактично підтримуються сьогодні в ієрархії SONET.

9.2.1.1. Основні конструктивні блоки

Фрейм STS-1 показаний на мал. 9.3. STS-1 є основним модулем і конструктивним блоком SONET. Він передається у вигляді послідовності з 810 октетів (810 байт або 6480 битий), які включають байти різних заголовків і ємкість синхронної оболонки (SPE), що транспортує корисну нагрузку*4'. Фрейм STS-1 представлений у вигляді структури з 9 рядків і 90 стовпців (тобто матриці розміру 9 х 90). Маючи на увазі періодичність повторення фрейма 125 мкс (8000 фреймов/с), отримуємо, що швидкість передачі STS-1 рівна 51,840 Мбіт/с. Розглянемо мал. 9.3. Порядок передачі структури (схема розгортки матриці фрейма) — по рядках, зліва — направо. У кожному байті STS-1 самий старший біт (MSB) передається першим. Як показано на мал. 9.3, перші три колонки фрейма STS-1 містять транспортний заголовок. Ці три колонки мають всього 27 байт (9x3), причому 9 з них - секційний заголовок, а 18 — лінійний заголовок. Останні 87 колонок складають ємкість оболонки STS-1, як показано на мал. 9.4.

Оболонка синхронного корисного навантаження STS-1 (SPE) займає всю корисну ємкість STS-1. SPE складається з 783 байт і показана як структура типу матриці розміру 9 х 87. У цій структурі 1-й стовпець, що містить 9 байт, призначений для маршрутного (або трактового) заголовка (РОН). У SPE стовпці 30 і 59 не використовуються для корисного навантаження, а резервуються під фіксовані стовпці-наповнювачі і не визначаються. Проте значення, використані в цих стовпцях кожного STS-1 SPE використовуються в схемі обчислення BIP-8 для перевірки на парність STS-1. Стовпці РОН і фіксованих наповнювачів показані на мал. 9.5. Фактично для корисного навантаження STS-1 залишається 84 байт-столбца або 756 байт.

Оболонка SPE фрейма STS-1 може починатися де завгодно в ємкості оболонки STS-1. Як правило, SPE починається в одному STS-1 фреймі і кінчається в іншому. Це показано на мал. 9.6. Проте, може бути і так, що SPE цілком розташовується в одному фреймі. Покажчик корисного навантаження STS-1 розташовується в транспортному заголовку. Він указує положення байта, де починається SPE. Покажчик корисного навантаження описаний в наступних параграфах.

<4) Автор використовує термін «октет», а не «байт», підкреслюючи в примітці, що це викликано неоднозначністю у визначенні терміну «байт»; на наш погляд це дань традиції зв'язківців, які самі ж і внесли цю неоднозначність, використовуючи 2 поняття: 7-бітовий байт і 8-бітовий байт; у комп'ютерній термінології (звідки цей термін і прийшов) такої неоднозначності не було і ні: «байт» — поле завдовжки 8 битий, тому ми використовуватимемо поняття байт, а не октет.

|( 230 Розділ 9. Синхронні оптичні мережі SONET •* 90 байт

V

/V

9 рядків

у

у

у

87B

Транспортний заголовок

Ємкість оболонки STS-1 В - означає байт.

125 мкс

Мал. 9.3. Фрейм STS-1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]