Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ ІІ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
44.47 Кб
Скачать

33

Розділ II. Стан обліку загальновиробничих на тдв “трембіта”

  1. Економічна характеристика тдв “Трембіта” та загальні аспекти організації обліку на підприємстві.

Товариство з додатковою відповідальністю "Трембіта" створене відповідно до Установчого договору між Фондом Державного майна України та організацією орендарів Чернівецького виробничого швейного об'єднання "Трембіта" від 17.06.1993р.

Адреса: Україна, 58018, м. Чернівці, вул. Комарова, 3.

Товариство є правонаступником прав і обов’язків Чернівецького виробничо-торгівельного підприємства "Трембіта" і майно Товариства є власністю акціонерів Товариства.

Діяльність Товариства регламентується Законами України "Про господарські товариства", "Про підприємництво в Україні", "Про підприємництво", "Про власність", "Про цінні папери і фондову біржу", іншими інструктивними актами чинного законодавства України, Статутом.

Товариство створене для здійснення виробничої, торгівельної комерційної діяльності з метою забезпечення високоякісними виробами.

Предметом діяльності Товариства є:

- виробництво та реалізація швейної продукції широкого асортименту;

- торговельна діяльність: гуртова, роздрібна, комісійна, постачальницька, закупівельна, збутова (в тому числі надання послуг з оплатою у вільно конвертованій валюті);

- створення власної мережі торгівельних закладів;

- фінансові та інші види діяльності;

- інвестиційна та інноваційна діяльність;

- здійснення лізингових операцій;

- рекламна діяльність;

- будівництво та організація об'єктів житлового, соціально-побутового призначення, їх експлуатація та ін.

Основними видами діяльності акціонерного товариства залишається виробництво та реалізація швейної продукції. Тому, в 1987 році був створений перший в місці фірмовий салон-магазин „Трембіта". В даний час таких магазинів - 4, та 2 спільних магазини з «Військторгом», де реалізується і рекламується продукція. В листопаді 1996 року була проведена реорганізація цеху №3, на базі якого створено спільне українсько-італійське підприємство „Сузір'я”.

Товариство є юридичною особою з моменту його державної реєстрації. Товариство володіє відособленим майном, має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків, круглу печатку, фірмовий та товарний знаки, штампи, бланки документів та інші реквізити.

Для забезпечення діяльності Товариства створюється Статутний капітал. Розмір Статутного капіталу встановлено в сумі 222624,85 (двісті двадцять дві тисячі шістсот двадцять чотири гривні вісімдесят п’ять копійок). Статутний фонд розподілений на 63071 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,35 коп. кожна.

Для забезпечення фінансової та господарської діяльності Товариство створює у відповідності з чинним законодавством такі фонди: Резервний фонд; Фонд споживання; Фонд виробничого і соціального розвитку; Фонд дивідендів.

Виконавчим органом ДТВ "Трембіта", який здійснює безпосереднє керівництво його діяльністю, являється Правління в складі 5 чоловік. Головою правління є Стела Омелянівна Станкевич. Правління підзвітне Загальним зборам акціонерів і Спостережній Раді Товариства та організовує виконання їх рішень. Правління обирається Спостережною Радою строком на 5 років. Персональний склад Правління визначається рішенням Спостережної Ради шляхом голосування простою більшістю голосів.

Вищим органом Товариства є Загальні збори акціонерів, які вважаються правомочними якщо в них беруть участь акціонери, які володіють більш ніж 60% акцій Товариства. До компетенції Загальних зборів відноситься: внесення змін до статуту; затвердження порядку розподілу прибутку та виплати дивідендів; затвердження положень про ревізійну комісію; прийняття рішення про припинення діяльності Товариства та інше. Загальні збори акціонерів Товариства проводяться щорічно в терміни встановлені Правлінням, але не пізніше ніж 150 днів після завершення фінансового року.

До органів управління також відноситься Спостережна Рада, яка представляє інтереси акціонерів в перерві між проведенням Загальних зборів акціонерів, контролює діяльність правління. На представництво у Спостережній раді мають акціонери, які володіють 20% акцій. До компетенції Спостережної Ради входить: обрання та затвердження Правління; переобрання членів правління; попереднє затвердження угод Правління, розмір яких перевищує 25% статутного фонду; схвалює подані Правлінням проекти рішень Загальних зборів про розміри і строки сплати дивідендів та подає їх на затвердження Загальними зборами та інше.

Товариство сплачує дивіденди власникам акцій. Вони нараховуються лише на повністю оплачені акції та сплачуються один раз на рік за підсумками календарного року.

Організаційна структура ДТВ "Трембіта" розділена на відділи та їх керівників та окремі підрозділи, які керуються заступником генерального директора. Генеральному директору безпосередньо підпорядковується відділ кадрів, канцелярія, склад готової продукції та виробництво (дод. А.2).

Виробнича структура підприємства поділяється на: основне виробництво; допоміжне виробництво; побічне виробництво; підсобне виробництво та обслуговуюче господарство

Діяльність досліджуваного підприємства можна охарактеризувати наступними основними техніко-економічними показниками, які відображені (в додатку В),(згідно додатків Д.1,-Д10).

Як видно з (в додатку В), у 2010 році, порівняно з 2009 роком загальна вартість необоротних активів зменшилась на 2,88%, це відбулося за рахунок зменшення вартості основних засобів на 761 тис. грн., що становить 2,92%. Вартість оборотних активів у 2010 році збільшилась на 35,9%, за рахунок збільшення дебіторської заборгованості за роботи, товари, послуги.

У 2010 році розмір власного капіталу становив 19777 тис. грн., що на 7,15% більше ніж у 2009 році. Це свідчить про збільшення розміру власних коштів у загальній структурі джерел формування господарських засобів Товариства. Збільшення розміру власного капіталу стало наслідком збільшення розміру нерозподіленого прибутку у 2010 році порівняно з 2009 роком на 4303 тис. грн., що становить 37,41%.

Не дивлячись на досить вагоме збільшення собівартості реалізованої продукції і величини операційних витрат у 2010 році (18,85% і 19,85%) розмір прибутку від операційної діяльності у 2010 році порівняно з 2009 роком збільшився на 38,58% і становить 1358 тис. грн., а чистий прибуток від звичайної діяльності збільшився на 1843 тис. грн.. і становить 259,96%.

У 2010 році порівняно з 2009 роком збільшилася кількість штатних працівників підприємства на 94 чол., в тому числі на 74 чол. збільшилась кількість робітників виробництва. Внаслідок цього у 2010 році фонд плати праці працівників зріс на 39,98 він становить 3436,6 тис. грн., в тому числі 3067,1 тис. грн. робітників виробництва.

В загальному фінансовий стан ДТВ "Трембіта" є досить стабільним, що дозволяє Товариству забезпечувати ефективну господарську діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]