Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ ІІ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
44.47 Кб
Скачать

2.3. Синтетичний та аналітичний облік загальновиробничих витрат.

Основними завданнями організації обліку загальновиробничих витрат у ТДВ «Трембіта» є забезпечення правильного визначення та достовірної їх оцінки, правильного і повного документального оформлення та своєчасного відображення в регістрах, надання повної, достовірної та неупередженої інформації про розмір цих витрат для потреб управління.

Для обліку основних витрат на виробництво в Плані рахунків призначені такі рахунки: 23 «Виробництво» і 91 «Загальновиробничі витрати».

За дебетом рахунку 91 “Загальновиробничі витрати” відображається сума визнаних витрат, за кредитом – щомісячне за відповідним розподілом списання загальновиробничих витрат на рахунки 23 “Виробництво” та 90 “Собівартість реалізації”.

Порядок розподілу загальновиробничих витрат встановлений додатком 1 до ПСБО 16 “Витрати”. Наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2000 року № 131 внесені зміни до порядку розрахунку розподілу загальновиробничих витрат.

Змінні загальновиробничі витрати списуються на собівартість продукції записом:

Д-т 23 «Виробництво»;

К-т 91 «Загальновиробничі витрати»(змінні).

Постійні списуються залежно від бази розподілу, яка визначається в якості нормальної потужності підприємства у машино-годинах роботи.

Облік загальновиробничих витрат в ТДВ «Трембіта» ведуть на активному збірно-розподільчому рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». По дебету цього рахунку збирають витрати, а по кредиту їх списують в поряду розподілу на об’єкти обліку. До цих витрат відносять: витрати на оплату праці загальновиробничого персоналу; витрати на відрядження; амортизація основних засобів, витрати на їх ремонт, утримання, страхування; витрати на удосконалення технології виробництва; опалення, освітлення, водопостачання, витрати на заходи з охорони праці і техніки безпеки, а інші загальновиробничі витрати, що безпосередньо пов’язані з галузями рослинництва, тваринництва та інших виробництв. Залишок на рахунках протягом року не виводять, замість цього відображають дебетовий і кредитовий оборот наростаючим підсумком.

Облік загальновиробничих витрат в ТДВ «Трембіта» здійснюється за наступними статтями:

  • Витрати на оплату праці

  • Відрахування на соціальні заходи

  • Витрати на утримання основних засобів

  • Роботи і послуги

  • Інші витрати.

По статті «Витрати на оплату праці» обліковують основну та додаткову

оплату праці працівників апарату управління окремих галузей відповідно до номенклатури посад апарату управління, основну і додаткову оплату праці персоналу: інженера-енергетика, зоотехніка, бригадирів, обліковців, завідувачів ферм, ветлікаря. Підставою для нарахування оплати праці є Табелі обліку робочого часу ,Облікові листи праці й виконаних робіт , Облікові листи тракториста-машиніста. При цьому нарахована заробітна плата відображається записом:

Дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунка 66 «Розрахунки по оплаті праці».

До статті „Заробітна плата основних виробничих робітників" в ДП Марилівський спиртзавод відноситься заробітна плата усіх виробничих робітників з урахуванням грошових виплат, які нараховані працівникам відповідно до законодавства за невідпрацьованнй час, протягом якого за ними зберігається заробітна плата, а також стимулюючі та компенсаційні надбавки і доплати, передбачені чинним законодавством.

Витрати на основну заробітну плату визначаються з урахуванням трудомісткості робіт і системи оплати праці. За основу для планування витрат беруться нормативні ставки основної заробітної плати, розраховані виходячи з переліку робочих окладів і планового обсягу виробництва відповідних видів продукції.

За статтею «Відрахування на соціальні заходи» відображають суми нарахувань на фонд оплати праці . В бухгалтерському обліку нарахування на фонд оплати праці відображають статтею:

Дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунка 65 «Розрахунки за страхуванням».

Стаття «Витрати на утримання основних засобів» є комплексною. По цій статті у ТДВ «Трембіта» ведуть облік різних витрат, пов’язаних з утриманням основних засобів загально виробничого призначення. В складі витрат на утримання основних засобів обліковується: вартість пального і мастильних матеріалів, амортизаційні відрахування на повне відтворення і капітальний ремонт основних засобів, які безпосередньо не відносяться на об’єкти обліку витрат.

Облік витраченого палива на роботу тракторів, легкових та вантажних автомобілів ведуть за кількістю та вартістю. Списання пального на витрати рослинництва показують проводкою:

Дебет рахунку 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунка 203 «Паливо».

В бухгалтерському обліку нарахування амортизації на основні засоби загально виробничого призначення відображають записом:

Дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати » Кредит рахунка 13 «Знос основних засобів».

Витрати по ремонту основних засобів загально виробничого призначення списують проводкою:

Дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунка 20 «Виробничі запаси».

При цьому нарахована заробітна плата працівникам відображається записом:

Дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунка 66 «Розрахунки по оплаті праці».

По статті «Роботи і послуги» ведуть облік виконаних для загально виробничого призначення робіт і послуг власними допоміжними виробництвами свого підприємства, а також обліковують вартість послуг виробничого характеру, наданих сторонніми підприємствами та організаціями. В склад даної статті включають вартість послуг власного легкового, вантажного та гужового транспорту для поїздок обслуговуючого персоналу галузі, перевезення людей до місця роботи, підвезення обідів на місця роботи. На цю статтю щомісяця записують також послуги водо-електропостачання.

На вартість послуг власних допоміжних виробництв складають статтю:

Дебет рахунку 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунку 234 «Допоміжні виробництва».

Вартість послуг сторонніх організацій включають у склад загальновиробничих витрат проводкою:

Дебет рахунку 91 «Загальновиробничі витрати ».

Кредит рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядчиками»

Затрати на освітлення та водопостачання будівель загально виробничого призначення окремих галузей обліковують статтею:

Дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунка 234 «Допоміжні виробництва».

По статті «Інші витрати» повинні відносити платежі по страхуванню основних засобів загально галузевого призначення. У підприємстві по цій статті ведуть облік витрат на відрядження працівників загально виробничого призначення, плату стороннім організаціям за пожежну та сторожову охорону, інші витрати, які не включені до попередніх статей. На цій же статті враховують витрати на забезпечення нормальних умов праці й техніки безпеки: влаштування і утримання душових в літній період, забезпечення спецодягом і спецвзуттям, придбання довідників і плакатів з охорони праці.

Витрати по відрядженнях агронома, зоотехніка та інших працівників загально виробничого призначення в ТДВ «Трембіта» записують проводкою:

Дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати ».

Кредит рахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

Вартість малоцінних швидкозношуваних предметів включають до складу загальновиробничих витрат статтею:

Дебет рахунку 91 «Загальновиробничі витрати »

Кредит рахунку 22 «Малоцінні швидкозношувані предмети».

Таким чином протягом року по дебету рахунку 91 відображається сума визнаних витрат, а по кредиту, відповідно розподілу, списання їх на рахунки 23 «Виробництво».

Накопичені протягом місяця на рахунку 91 загальновиробничі витрати списують за розрахунком розподілу їх на види (групи) готової продукції на дебет рахунку 23 “Виробництво” або на дебет рахунку 90 “Собівартість реалізації”– на собівартість реалізованої продукції, виконаних робіт та наданих послуг.

Розподіл і списання з рахунку 91 загальновиробничих витрат здійснюється за спеціальним розрахунком, форма якого є в додатку 1 до ПСБО 16 “Витрати” зі змінами і доповненнями. Згідно з цим Положенням для розподілу змінних та постійних загальновиробничих витрат на кожен об’єкт витрат застосовуються бази розподілу пропорційно до зміни обсягу діяльності. Виходячи із фактичної потужності (змінні витрати) або нормальної потужності (постійні витрати) базами розподілу загальновиробничих витрат можуть бути: години праці, заробітна плата, обсяг діяльності, прямі витрати тощо.

Отже, підприємству надається право самостійно вирішувати, яку базу розподілу загальновиробничих витрат застосовувати.

Загальна сума розподілених та нерозподілених загальновиробничих витрат не може перевищувати їх фактичну величину.

Аналітичний облік загальновиробничих витрат здійснюють за видами діяльності (рослинництво, тваринництво, допоміжні виробництва, підсобні (промислові) виробництва) підрозділів підприємства, встановленою номенклатурою статей витрат. Загально­виробничі витрати розподіляють між видами діяльності й об’єк­тами витрат пропорційно до суми прямих витрат (без витрат основних матеріалів, кормів, насіння, сировини) або іншої бази розподілу.

На підставі первинних та зведених документів по ТДВ «Трембіта» у (додатку П) відображено господарські операції по підприємству за вересень 2011 року згідно (Додаток Р). А типові господарські операції по обліку загальновиробничих витрат наведено у (Додаток С).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]