Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

Розділ 5

  1. Правовые проблемы Интернета, http://www.internews.ru/ ZiP/28/melukhin

  2. Правовий механізм захисту прав людини стосовно об­ робки інформації персонального характеру: європейська мо­ дель регулювання, http://www.internetrights.org.ua.

  3. Прайс М., Круг П. Благоприятная среда для свободных и независимых средств массовой информации, http:// www. medialaw.ru/publications/books/ee/l. html/

15. Рекомендація № R (99) 5 Комітету Міністрів державам - членам Ради Європи із захисту недоторканності приватного

життя в Інтернеті. Керівні принципи щодо захисту особистості стосовно збору й обробки персональних даних на інформацій­них магістралях (затверджена Комітетом Міністрів 23 лютого 1999 р. на 660-м засіданні Постійних представників при Раді Європи), http://www.rada.gov.ua.

  1. Рекомендация №Rec (2002) 2 Комитету Министров госу­ дарствам-участникам о доступе к официальным документам (при­ нята Комитетом Министров 21 февраля 2002 г. на 784-м заседании заместителей министров), http://www.medialaw.ru/publications/

  2. Изучение европейских подходов к владению средства­ ми массовой информации, //http://www.internews.ru/books/ massmedia.

  3. Сборник национальных докладов по вопросам концент­ рации в средствах массовой информации. Комитет экспертов Совета Европы по концентрации и плюрализме в средствах массовой информации (Страсбург, 7 мая 1998 г. № ММ-СМ (98)6). http://www.medialaw.ru/laws/other_laws/european

  4. Современное право средств массовой информации США // http://www.internews.rU/books/modern/l.html

  5. "EDRI-gram Українською", двотижневий бюлетень про "цифрові" громадянські права у Європі, http://www.mter- netrights .org.ua.

  6. European Parliament. Resolution of 24 April 1997 on the Commission communication on illegal and harmful content on the Internet, http://www.echo.lu/legal/en/internet/resol.

  7. European Parliament. Resolution of 24 October 1997 on the Commission Green Paper on the protection of minors and human dignity in audiovisual and information services (COM (96) 483). http://www.echo.lu/legal/en/internet/resol.

328

Розділ 6

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СФЕРИ В УКРАЇНІ1

  1. Основи законодавства України в інформаційній сфері.

  1. Закони України щодо регулювання різних аспектів інформаційної діяльності.

6.3. Проблеми та перспективи правового регулювання інфор­ маційної сфери в Україні.

6.1. Основи законодавства України в інформаційній сфері

У Конституції України в статті 32 проголошується, що "не допускається збирання, зберігання, використання та поширен­ня конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім ви­падків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Кожний гро­мадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захище­ною законом таємницею. Кожному гарантується судовий за­хист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої

1 У цьому розділі увага акцентується не на аналізі чинного законо­давства України в інформаційній сфері, а на загальному розгляді його основних положень. Це зумовлено передусім величезною кількістю проблем, пов'язаних значною мірою з потребами адаптації законо­давства до сучасних умов суспільного розвитку України, зокрема побудовою інформаційного суспільства, курсом інтеграції України до Європейського Союзу тощо. Всі ці питання потребують окремого ви­світлення та аналізу.

329

Розділ 6

інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, викори­станням та поширенням такої недостовірної інформації". Інша стаття Конституції — 34 — наголошує на тому, що "кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вира­ження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформа­цію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір. Здійснен­ня цих прав може бути обмежене законом в інтересах націо­нальної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одер­жаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупе­редженості правосуддя".

Слід зазначити, що в Україні створено достатню законодав­чу базу для здійснення державної інформаційної політики. Проблема полягає в іншому: 1) в адаптації законодавства України в інформаційній сфері до нових умов суспільного роз­витку, передусім пов'язаних з побудовою інформаційного су­спільства; 2) в недостаньо ефективних механізмах впроваджен­ня і реалізації цих законів. Пропонуємо розглянути основні Закони України щодо регулювання інформаційної сфери.

Закон України "Про інформацію" закріплює право грома­дян України на інформацію, закладає правові основи інформа­ційної діяльності.

Закон встановлює загальні правові основи одержання, вико­ристання, поширення та зберігання інформації, закріплює пра­во особи на інформацію в усіх сферах суспільного і державного життя України, а також систему інформації, її джерела, визна­чає статус учасників інформаційних відносин, регулює доступ до інформації та забезпечує її охорону, захищає особу та су­спільство від неправдивої інформації. Дія цього Закону поши­рюється на інформаційні відносини, які виникають у всіх сфе­рах життя і діяльності суспільства і держави при одержанні, використанні, поширенні та зберіганні інформації. Законодав­ство України про інформацію складають Конституція України,

330

Правове регулювання інформаційної сфери в Україні

зазначений Закон, законодавчі акти про окремі галузі, види, форми і засоби інформації, міжнародні договори та угоди, рати­фіковані Україною, та принципи і норми міжнародного права. Під інформацією цей Закон передбачає документовані або пуб­лічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середо­вищі.

Основними принципами інформаційних відносин є:

  • гарантованість права на інформацію;

  • відкритість, доступність інформації та свобода обміну нею;

  • об'єктивність, вірогідність інформації;

  • повнота і точність інформації;

  • законність одержання, використання, поширення та збе­ рігання інформації.

Об'єктом інформаційних відносин є документована або пуб­лічно оголошувана інформація про події та явища в галузі по­літики, економіки, культури, охорони здоров'я, а також у со­ціальній, екологічній, міжнародній та інших сферах. Всі грома­дяни України, юридичні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержан­ня, використання, поширення та зберігання відомостей, необ­хідних для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інте­ресів, виконання завдань і функцій.

У законі зазначається, що реалізація права на інформацію громадянами, юридичними особами і державою не повинна по­рушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших гро­мадян, права та інтереси юридичних осіб. Кожному громадяни­ну забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законами України.

Право на інформацію забезпечується:

• обов'язком органів державної влади, а також органів місцевого і регіонального самоврядування інформувати про свою діяльність та прийняті рішення;

331

Розділ 6

  • створенням у державних органах спеціальних інформа­ ційних служб або систем, що забезпечували б у встановленому порядку доступ до інформації;

  • вільним доступом суб'єктів інформаційних відносин до статистичних даних, архівних, бібліотечних і музейних фондів;

  • обмеження цього доступу зумовлюються лише специфі­ кою цінностей та особливими умовами їх схоронності, що ви­ значаються законодавством;

  • створенням механізму здійснення права на інформацію;

  • здійсненням державного контролю за додержанням за­ конодавства про інформацію;

  • встановленням відповідальності за порушення законодав­ ства про інформацію.

Закон України "Про державну таємницю" регулює суспільні відносини, пов'язані з віднесенням інформації до державної таємниці, засекречуванням, розсекречуванням її матеріальних носіїв та охороною державної таємниці з метою захисту націо­нальної безпеки України.


Під інформаційною діяльністю розглядається сукупність дій, спрямованих на задоволення інформаційних потреб гро­мадян, юридичних осіб і держави. З метою задоволення цих потреб органи державної влади та органи місцевого і регіональ­ного самоврядування створюють інформаційні служби, систе­ми, мережі, бази і банки даних. Порядок їх створення, струк­тура, права та обов'язки визначаються Кабінетом Міністрів України або іншими органами державної влади, а також орга­нами місцевого і регіонального самоврядування. Основними напрямами інформаційної діяльності є: політичний, економіч­ний, соціальний, духовний, екологічний, науково-технічний, міжнародний тощо. Держава зобов'язана постійно дбати про своєчасне створення, належне функціонування і розвиток інформаційних систем, мереж, банків і баз даних у всіх напря­мах інформаційної діяльності. Держава гарантує свободу інфор­маційної діяльності в цих напрямах всім громадянам та юри­дичним особам в межах їх прав і свобод, функцій і повнова­жень.

Правове регулювання інформаційної сфери в Україні

Під державною таємницею розглядається вид таємної інфор­мації, що містить відомості у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, державної безпеки та охорони правопорядку, розголошення яких може завдати шкоди націо­нальній безпеці України та які визнані у порядку, встановлено­му цим Законом, державною таємницею і підлягають охороні державою. Відносини у сфері охорони державної таємниці регу­люються Конституцією України, Законом України "Про інфор­мацію", цим Законом, міжнародними договорами, згода на обо­в'язковість яких надана Верховною Радою України та відповід­ними нормативно-правовими актами. Державну політику щодо державної таємниці як складову засад внутрішньої та зовніш­ньої політики визначає Верховна Рада України. Спеціально уповноваженим органом державної влади у сфері забезпечення охорони державної таємниці є Служба безпеки України.

До державної таємниці у порядку, встановленому цим За­коном, може бути віднесена інформація:

1) у сфері оборони: про зміст стратегічних і оперативних планів та інших документів бойового управління, підготовку та проведення військових операцій, стратегічне та мобіліза­ційне розгортання військ, а також про інші найважливіші по­казники, які характеризують організацію, чисельність, дис­локацію, бойову і мобілізаційну готовність, бойову та іншу військову підготовку, озброєння та матеріально-технічне за­безпечення Збройних Сил України та інших військових фор­мувань; про напрями розвитку окремих видів озброєння і військової спеціальної техніки, їх кількість, тактико-технічні характеристики, організацію і технологію виробництва, нау­кові, науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, пов'язані з розробленням нових зразків озброєння, військової і спеціальної техніки або їх модернізацією, а також про інші роботи, що плануються або здійснюються в інтересах оборони країни; про сили і засоби Цивільної оборони України, можли­вості населених пунктів, регіонів і окремих об'єктів для захи­сту, евакуації і розосередження населення, забезпечення його життєдіяльності та виробничої діяльності об'єктів народного господарства у воєнний час або в умовах інших надзвичайних

333

Розділ 6

ситуацій; про геодезичні, гравіметричні, картографічні, гідро­графічні та гідрометеорологічні дані і характеристики, які ма­ють значення для оборони країни;

  1. у сфері економіки: про мобілізаційні плани і мобілі­ заційні потужності господарства України, запаси і обсяги по­ стачань стратегічних видів сировини і матеріалів, а також зве­ дені відомості про номенклатуру та рівні накопичення, про загальні обсяги поставок, відпуску, закладення, освіження, розміщення і фактичні запаси державного резерву; про вико­ ристання транспорту, зв'язку, потужностей інших галузей та об'єктів інфраструктури держави в інтересах забезпечення її безпеки; про плани, зміст, обсяг, фінансування та виконання державного замовлення для забезпечення потреб оборони та безпеки; про плани, обсяги та інші найважливіші характери­ стики добування, виробництва та реалізації окремих стратегіч­ них видів сировини і продукції; про державні запаси дорого­ цінних металів монетарної групи, коштовного каміння, валю­ ти та інших цінностей, операції, пов'язані з виготовленням гро­ шових знаків і цінних паперів, їх зберіганням, охороною і за­ хистом від підроблення, обігом, обміном або вилученням з обі­ гу, а також про інші особливі заходи фінансової діяльності держави; про наукові, науково-дослідні, дослідно-конструк­ торські та проектні роботи, на базі яких можуть бути створені прогресивні технології, нові види виробництва, продукції та технологічних процесів, що мають важливе оборонне чи еко­ номічне значення або суттєво впливають на зовнішньоеконо­ мічну діяльність та національну безпеку України;

  2. у сфері зовнішніх відносин: про директиви, плани, вка­ зівки делегаціям і посадовим особам з питань зовнішньополі­ тичної і зовнішньоекономічної діяльності України, спрямовані на забезпечення її національних інтересів та безпеки; про військове, науково-технічне та інше співробітництво України з іноземними державами, якщо розголошення відомостей про це завдаватиме шкоди національній безпеці України; про екс­ порт та імпорт озброєння, військової і спеціальної техніки, окремих стратегічних видів сировини і продукції;

334

Правове регулювання інформаційної сфери в Україні

4) у сфері державної безпеки і охорони правопорядку: про

особовий склад органів, що здійснюють оперативно-розшуко-ву діяльність; про засоби, зміст, плани, організацію, фінансу­вання та матеріально-технічне забезпечення, форми, методи і результати оперативно-розшукової діяльності; про осіб, які співпрацюють або раніше співпрацювали на конфіденційній основі з органами, що проводять таку діяльність; про склад органів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, і конкретних осіб, що є негласними штатними працівниками цих органів; про організацію та порядок здійснення охорони адмі­ністративних будинків та осіб, охорона яких здійснюється відповідно до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб"; про організацію, зміст, стан і плани розвитку криптографічного захисту секрет­ної інформації, зміст і результати наукових досліджень у сфері криптографії; про системи та засоби криптографічного захи­сту секретної інформації, їх розроблення, виробництво, техно­логію виготовлення та використання; про державні шифри, їх розроблення, виробництво, технологію виготовлення та вико­ристання; про організацію режиму секретності в органах дер­жавної влади, органах місцевого самоврядування, на підприєм­ствах, в установах і організаціях, державні програми, плани та інші заходи у сфері охорони державної таємниці; про орга­нізацію, зміст, стан і плани розвитку технічного захисту сек­ретної інформації; про результати перевірок, здійснюваних згідно із законом прокурором у порядку відповідного нагляду за додержанням законів, та про зміст матеріалів дізнання, до-судового слідства та судочинства з питань, зазначених у цій статті сфер; про інші засоби, форми і методи охорони держав­ної таємниці.

Конкретні відомості можуть бути віднесені до державної таємниці лише за умови, що вони підпадають під категорії, зазначені в частині першій цієї статті, і їх розголошення зав­даватиме шкоди життєво важливим інтересам України. Забо­роняється віднесення до державної таємниці будь-яких відо­мостей, якщо цим будуть порушуватися зміст і обсяг консти­туційних прав та свобод людини і громадянина, завдаватиме­ться шкода здоров'ю і безпеці населення.

335

Розділ 6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]