Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maklakova_kurs.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
44.99 Кб
Скачать

2.Балетмейстерсько-постановчий план

2.1. Творчий задум ( жанр,вид,форма):

Жанр – народна хореографія.

Вид – російський народний танець.

Форма – хореографічний номер.

2.2. Архітектоніка танцювальної композиції. Драматургія:

Експозиція – вихід хлопців, вихід дівчат на сцену, ознайомлення глядачів з дійовими особами.

Зав’язка – самолюбування хлопців з балалайками, намагання дівчат привернути увагу хлопців.

Розвиток дії – попарний танець хлопців і дівчат поперемінно з балалайками.

Кульмінація – загальний танець хлопців і дівчат, комбінації в парах, прискорення музичного супроводу, ускладнення хореографічної лексики.

Розв’язка – хлопці віддають балалайки дівчатам і весело біжать за ними за куліси.

2.3. Характеристика дійових осіб ( вікова група):

Танець виконують шість дівчат і шість хлопців.

Дівчата намагаються привернути до себе увагу хлопців, хлопці зайняті лише грою на балалайках і не помічають нічого навколо себе.

Вік виконавців 12-14 років.

3. Композиційна структура

Перед початком танцю дівчата становляться за першою кулісою, хлопці – за третьою, вишикувавшись один за одним.

Музичний вступ 4 такти 4/4.

3.1. Опис фігур танцювальної композиції, малюнок танцю (подано в таблиці)

з/п

Малюнок танцю

Такти

Фігури танцю

1

1-6

Юнаки “основним кроком” (рух 1) стрімко біжать по колу, весело махаючи новими балалайками.

2

7-8

Зупинившись півколом, повертаються обличчям до центра та виконують на місці пружинні стрибки по ІІ вільній позиції (на 1/4 кожний стрибок) повертаючись корпусом то вправо то вліво. Балалайку тримають перед собою і весело грають на ній.

3

9-24

Хлопці попарно виконують (починають перший другий) рух 2 милуються своїми балалайками.

Усі разом виконують рух 2.

Далі попарно виконують рух 2 в зворотньому напрямку (починають п’ятий та шостий).

Потім всі разом роблять присядку-розніжку (рух 2, 4-й такт).

Далі виконують рух 3.

Потім кожний по черзі (починає перший напроти точки 2) піднімається в увесь зріст, б’є правою ногою, піднімає праву руку з балалайкою догори (рух 4, на рахунок 3-4).

Всі виконують рух 4. Балалайку тримають у тому самому положенні.

4

25-28

Хлопці стрімко біжать по колу і зупиняються на третьому плані сцени. Балалайка у правій руці, яка піднята вгору. Ліва рука енергійно розмахує у ритмі руху.

5

29-40

Повертаються обличчям до точки 1 і просуваються до першого плану залу. В кінці другого такту троє хлопців виходять вперед утворюючи другу лінію, беруть балалайки в обидві руки і виконують рух 5.

Потім всі виконують рух 6 два рази.

6

41-56

Хлопці які стоять в першій лінії виконують рух 7 з правої ноги вправо, а ті що стоять в другій лінії – з лівої ноги вліво. Далі всі виконують рух 7 у просуванні вперед, весело граючи на балалайках. Юнаки помітивши наближення дівчат, підбігають до точки 2, переглядаються один з одним. Прийнявши гордовитий вигляд обходять навколо себе з правої ноги. На останню чверть 16 такту ставлять ліву ногу на ребро каблука вперед.

7

57-70

Виконуючи рух 9 дівчата просуваються вздовж лінії хлопців. Побачивши, що ті не звертають на них увагу, дівчата переглядаються одна з одною, швидко тікають за лінію хлопців і кладуть свої руки їм на плечі, виглядають із-зі хлопців то справа то зліва. В цей час вони виконують рух 7. Далі прийнявши гордовитий вигляд, кожна дівчина обходить навколо хлопця танцювальним кроком з каблука. Потім рухи повторюються.

8

71-80

Дівчата грайливо підхоплюють хлопців під ліві руки і уводять за собою. Всі стрімко рухаються основним кроком по колу.

9

81-84

Юнаки і дівчата парами рухаються до центра кола, виконуючи рух 8. В кінці 2 такту хлопці вдаряють об підлогу правою ногою і піднімають обидві руки вгору, дівчата на невеликому пів присіданні обходять хлопців, пристукуючи каблуками.

10

85-89

Дівчата підхоплюють хлопців під руку і стрімко розбігаються парами на невелике півколо. Дівчата на місці виконують рух 10, а хлопці рух 7.

11

90-93

Дівчата вихопивши балалайки, стрімко біжать по колу поступову звужуючи його. Хлопці виконують рух 7, рух 14.

12

94-97

Дівчата виконують поворот-шене до хлопців і на останню чверть такту виконують зіскок по VI позиції. Хлопці виконують рух 2 з правої ноги. Дівчата грають перед хлопцями на балалайках, ті, простягаючи руки вперед, просять повернути інструменти. Дівчата виконують поворот-шене до центру зала, а юнаки залишаються на місці не з чим. Дівчата танцюють одна перед одною в колі виконуючи рух 11.

13

98-107

Дівчата продовжують виконувати рух 11, хлопці – рух12. Потім кожна дівчина перестрибує через ногу хлопця.

14

108-121

Дівчата виконуючи рух 11 обходять хлопців і повертаються на свої місця. Потім повторюють рух і залишаються зліва від хлопців. Дівчата віддають балалайки хлопцям. Юнаки беруть балалайку і виконують рух 2. Дівчата і хлопці попарно обходять один одного і дівчата виконують рух 10, а хлопці рух 15.

15

122-123

Перші пари що стоять біля точки 2 та 6 рухом 1рухаються назустріч один одному. В кінці другого такту дівчата підхоплюють хлопців під руку і всі виконують притуп.

16

124-129

Обидві пари просуваються по лінії танцю. В кінці другого такту розкривають коло на пряму лінію. Дівчата виконують рух 16, хлопці рух 7. Потім дівчата обходять хлопців виконуючи “молоточки” а хлопці на місці виконують рух 14.

17

130-137

Другі пари, що стоять біля точок 4 і 8 рухом 1 просуваються назустріч один одному, перші дві пари розбігаються направо і наліво. Виконавці просуваються по колу і виходять на пряму лінію обличчям до точки 1. Дівчата виконують рух 16, хлопці – 13. На останні два такти дівчата обходять хлопців виконуючи “молоточки”, а хлопці продовжують виконувати рух 13, просуваючись вперед.

18

138-145

Треті пари виконують рух 8 і просуваються від третього плану залу вперед. Другі пари розбігаються в різні сторони. Дівчата виконують рух 10, хлопці – 15. Дівчата підхоплюють хлопців під руку і переступанням з ноги на ногу просуваються вперед. Треті пари розбігаються направо і наліво, всі виконавці знову розташовуються по півколу.

19

146-153

Хлопці з балалайками в руках стрімко біжать по колу рухом 1 і повертаються до своєї партнерки. Хлопці виконують рух 2. Потім всі попарно виконують (до-за-до). В кінці останнього такту дівчата виходять вперед.

20

154-169

Дівчата і хлопці виконують рух 7. Потім дівчата рух 18 а хлопці пружинисті стрибки. Далі всі виконують комбінацію 1-4 тактів. Потім дівчата виконують рух 7 і рух 19, хлопці в цей час виконують рух 20 а потім рух 21.

21

170-174

Дівчата на місці виконують рух 17, а хлопці рух 8.