Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 5, 141.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
226.82 Кб
Скачать

Орішко Оксани Юріївни,

яка проходила педагогічну практику у Харківському ліцеї № 141в період з 12 вересня по 8 жовтня 2011 року

Я, Орішко Оксана Юріївна, проходила активну педагогічну практику у Харківському ліцеї № 141в період з 12 вересня по 8 жовтня 2011 року. Навчальний процес у ліцеї ведеться переважно українською мовою. В школі добра матеріальна база, діти забезпечені підручниками, вчителі – методичним матеріалом, кабінети забезпечені технічними засобами навчання.

Педагогічний склад дуже сильний, багато уваги приділяє творчому підходу до навчання. В школі діє два психологи, які допомагають як дітям, так і вчителям у кращому розумінні тих чи інших питань.

Протягом практики я відвідала 17 уроків, серед них уроків студентів-практикантів – 5. Найбільш цікавими і повчальними для мене стали уроки Макогон Анни та Мелянчук Яни. Окрім того, що на уроках застосовувалися різні методи («Мікрофон», «Мозковий штурм», групова робота), які діти вітали із захопленням, було цікаво подивитися на процес навчання у ролі і учня, і вчителя одночасно. Студенти нашого університету намагалися втілити у життя триєдину мету педагогіка, намагалися знайти індивідуальний підхід до кожного учня.

Особисто мною було проведено 5 уроків української мови ( 4 – пробних, 1– заліковий), 5 уроків української літератури (3 – пробних, 1– заліковий). Теми уроків: мова: «Форми існування мови: загальнонародна мова, літературна мова, просторіччя, діалект, професійні різновиди, жаргон, арго», «Поняття про українську літературну мову. Писемна й усна форма української літературної мови», «Діалекти як історична база літературних мов. Територіальні і соціальні діалекти. Мова міста й села», «Основні аспекти культури мовлення: інформативність, нормативність. Особливості діалогічного мовлення. Принципи ведення дискусії», «Урок зв’язного мовлення. Контрольне аудіювання тексту»; література: «Панас Мирний. Життєвий і творчий шлях письменника. Загальна характеристика його творчості, її тематика та жанрова різноманітність», «Панас Мирний. Перший в українській літературі соціально-психологічний роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Історія його створення, співавторство з Іваном Біликом», «Панас Мирний. «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Складність і суперечливість характеру Чіпки – головного героя роману, його еволюція від правдошукача до розбійництва. Типове й екстремальне у долі героя», «Панас Мирний. «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Жіночі образи у творі (Мотря, Галя), утвердження в них народних поглядів на духовне здоров′я людини».

Мені дуже сподобалося проводити уроки, сподобалась атмосфера робочого процесу, дружнє спілкування з дітьми. На початку практики у мене була певна тривога щодо того, як діти будуть мене сприймати, чи зумію я знайти правильний підхід до них, та вже на першому уроці я зрозуміла, що даремно хвилювалася: діти поводили себе чудово, були активними та слухняними, між нами виникло розуміння та іще щось таке, що важко передати на словах – теплота і довіра…

Я була закріплена за 10-А класом ( класний керівник – Кобзар Альбіна Олексіївна). У класі 23 учні. Діти дуже активні, веселі, легкі на підйом, у той же час – розумні та кмітливі. Щодо дисципліни, то на перерві клас може побешкетувати, погратися, а от на уроці – увага та спокій. Між дітьми існують товариські стосунки, хоч є кілька учнів, дещо ізольованих від загальної маси. З дітьми 10-А класу мені було цікаво і досить легко працювати. Єдина складність – це швидкий перебіг часу, доводилося прискорювати навчальний процес, щоб встигнути охопити увесь необхідний матеріал.

Педагогічна практика завершилася успішно, були виконані усі пункти індивідуального плану. Можна вважати педагогічну практику успішною.

Педагогічна практика допомогла мені втілити отримані теоретичні знання на практиці і зрозуміти, що це зовсім різні речі. Теорія – це певний стандарт і ти маєш знаходити індивідуальний підхід до кожної дитини, а не підганяти усіх дітей під один стандарт. Тому педагогом не можна стати, ним треба народитися. Практика допомогла мені ще раз пересвідчитися у тому, що я обрала правильний шлях.

9 жовтня 2011 року Орішко О.Ю.

ХАРАКТЕРИСТИКА

cтудентки–практикантки Орішко Оксани Юріївни,

яка проходила педагогічну практику у Харківському ліцеї № 141

Харківської міської ради Харківської області

Під час проходження педагогічної практики з 12.09.2011 - 08.10.2011 студентка Орішко О.Ю. проявила високий рівень знань, вмінь та навичок з питань філологічних дисциплін, які були вдало застосовані при проведенні уроків з української мови та літератури.

Під час проходження практики студентка показала себе гарним спеціалістом. Орішко О.Ю. добре володіє методикою викладання української мови та літератури; також показала гарні педагогічні здібності при підготовці та проведенні позакласних виховних заходів. Вона була закріплена за 10-А класом, змістовно проводила виховні заходи з учнями з метою підвищення інтересу до предмета та розвитку вихованості вихованців.

Орішко О.Ю. розробила десять планів – конспектів уроків з курсів «Українська мова» та «Українська література», з них 5 планів – конспектів з курсу «Українська мова» та 5 − з курсу «Українська література». Плани – конспекти уроків розроблені згідно вимог до сучасного уроку. Зміст проведених уроків відповідав вимогам програми. При проведенні уроків української мови та літератури студентка використовувала різні форми роботи (бесіду, розповідь, ілюстрації, спостереження, роботу з підручником тощо); вчила учнів робити висновки; застосовувала групові та індивідуальні форми роботи; створювала проблемні ситуації, вчила учнів робити висновки та узагальнення. Уроки оцінені на оцінку 5 (відмінно).

Відкритий урок з української мови Орішко О.Ю. провела у 10-А класі на тему «Основні аспекти культури мовлення: нормативність, інформативність. Особливості діалогічного мовлення. Принципи ведення дискусії», з української літератури на тему «Панас Мирний. «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Жіночі образи у творі, утвердження в них народних поглядів на духовне здоров’я людини» на високому методичному рівні. Оцінка 5 (відмінно).

Позакласні заходи в 10-А класі були проведені за темами: «Обережно їжа. Фаст-Фуд, чіпси, мармеладки, газована вода»; «Конфлікт - необхідність чи недопустимість? Шляхи розв’язання конфліктів»; «Ким я хочу стати?». Всі проведені заходи відповідали віковим особливостям та виховним задачам колективу.

Відкритий позакласний захід за темою: «Андріївські вечорниці» в 10-А класі був проведений на високому методичному рівні, оцінка 5 (відмінно). Студентка Орішко О.Ю. творче підійшла до педагогічної практики; приймала активну участь у розробках і проведенні позакласних заходів.

За характером Орішко О.Ю. спокійна, врівноважена, тактовна, доброзичлива, ввічлива. Серед вчителів та учнів користується повагою, добре контактує з дітьми.

Орішко Оксана Юріївна заслуговує на оцінку 5 (відмінно) за проходження педагогічної практики.

Директор Харківського ліцею № 141 _________Р.М.Кравченко

Заступник директора з НВР _________С.В.Махамат

Вчитель української мови та літератури, класний керівник _________ А.О. Кобзар

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України

Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди

Український мовно-літературний факультет ім. Г.Ф. Квітки – Основ’яненка