Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
laba_4.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
789.88 Кб
Скачать

Органи керування універсальною ділильною головкою

До органів управління універсальною ділильною головкою відносяться: 1 – рукоятка для обертання шпинделя (простий та диференціальний поділ); 2 – штифт (фіксатор) рукоятки 1; 3 – бовти для закріплення поворотного корпуса Б головки; 4 – фіксатор для безпосереднього поділу; 5 – роздвижні лінійки сектора для обмеження кута повороту рукоятки; 6 – стопор ділильного диска Д2 для простого поділу; 7 – стопор для закріплення та звільнення шпинделя головки И; 8 – рукоятка вмикання та вимикання черв’яка з зачеплення за черв’ячним колесом.

Приналежності ділильних головок

До приналежностей ділильних головок відносяться: задня бабка (рис. 1, б); люнет (рис. 1, в); шпиндельний валик, який застосовується при диференціальному поділі; оправки; центр з повідком для обробки довгих заготовок; хомутик для передачі крутного моменту; трикулачковий патрон та цанговий патрон.

Задня бабка складається з корпуса 1, основи 8, пінолі 8 з напівцентром 9, валика-рейки 6, зубчатого колеса 7, штифта 5, бовтів 4, маховика 2. Піноль задньої бабки з центром переміщується в горизонтальному напрямі від маховика 2 з гвинтом. Корпус задньої бабки переміщується в вертикальному напрямі за допомогою зубчатого колеса 7, що знаходиться в зачепленні з валиком-рейкою 6. Верхня частина валика штифтом 5 з’єднана з корпусом задньої бабки. Закріплення корпуса в основі бабки виконується затягуванням гайок бовтів 4.

Люнет. Для обробки нежорстких заготовок при співвідношенні L/D > 10 (L – довжина оброблюваної заготовки, D – діаметр заготовки) застосовують люнети. Заготовка встановлюється в призматичний виріз гвинта 3. Підйом гвинта здійснюється обертанням гайки 1, закріплення гвинта здійснюється бовтом 2.

Рис. 1. Універсальна ділильна головка з приналежностями:

а – ділильна головка; б – задня бабка; в - люнет

Налагодження універсальної ділильної головки на безпосередній поділ

При налагоджуванні універсальної ділильної головки на безпосередній поділ черв’як К виводиться з зачеплення з черв’ячним колесом zчк (рис. 2, а).

Поділ кола на задане число частин здійснюється шляхом обертання шпинделя з заготовкою вручну. Відлік здійснюється за допомогою лобового ділильного диска Д1 з фіксуючими отворами (прорізями) або за градуйованою шкалою. Ділильні головки моделей УДГ-Д-100, УДГ-Д-135 та УДГ-Д-160, а також сучасного виконання мають ділильні диски для безпосереднього поділу з градуйованою шкалою з ціною поділки 10. Ноніус, встановлений на корпусі ділильної головки, дозволяє здійснювати відлік кутів поворотів шпинделя з точністю до 5’. При поділі кола на z рівних частин кут повороту визначається за формулою

α = 3600/z.

Деякі моделі головок мають лобові ділильні диски з трьома рядами отворів: 24, 30 та 36, що дозволяє виконувати безпосередній поділ на 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 18, 24, 30 та 36 частин. Число пропускаємих поділок (кроків) при обертанні шпинделя на обраному колі для безпосереднього поділу визначається за формулою

n = αотв/z,

де αотв – число отворів на обраному колі ділильного диска;

z – число заданих частин, на яке ділиться коло.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]