Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические указания (кафедра физики).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
6.85 Mб
Скачать

12 Дослідження явища самоіндукції

12.1 Мета роботи: дослідити явище самоіндукції, яке виникає при змінах сили струму в котушці, вивчити закон Фарадея для самоіндукції.

12.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

За будь-якої зміни сили струму в контурі змінюватиметься і магнітний потік , який пронизує контур. За законом індукції Фарадея зміна магнітного потоку викликає появу ЕРС індукції [2–5]:

. (12.1)

Знак мінус показує, що ЕРС завжди спрямована таким чином, щоб протидіяти зміні струму в контурі – правило Ленца [2].

У відповідності до закону Біо-Савара-Лапласа [2–5] магнітна індукція пропорційна силі струму, який створює магнітне поле. Звідки випливає, що струм в контурі та створюваний ним магнітний потік через контур пропорційні один одному:

. (12.2)

Коефіцієнт пропорційності між силою струму і магнітним потоком називається індуктивністю контуру.

Підставивши (12.2) в закон індукції (12.1), знайдемо ЕРС самоіндукції, яка виникає при змінах струму в контурі:

. (12.3)

Якщо при змінах сили струму залишається сталою або змінюється незначно і сила струму в контурі мала за величиною, то ЕРС індукції залежатиме від швидкості зміни сили струму і від величини індуктивності:

. (12.4)

Розглянемо, як змінюватиметься струм в колі, зображеному на рис. 12.1, при вмиканні і вимиканні ЕРС . Перемикач П в положенні 1 підключає батарею до котушки з індуктивністю і опором . За законом Ома для неоднорідного кола [2–5]:

.

Звідки маємо таке рівняння:

. (12.5)

Рисунок 12.1

Після замикання ключа П у положення 1 відбудеться зміна струму в котушці за час його вмикання . Миттєва зміна струму додатна і, як випливає з рівняння (12.5), струм в колі повільно збільшуватиметься до встановленого значення . Збільшенню струму перешкоджає ЕРС самоіндукції. Через деякий проміжок часу дорівнюватиме нулю, в колі встановиться постійний струм . Значення струму в будь-який момент часу можна знайти, розв’язавши диференціальне рівняння (12.5). Розв’язком цього рівняння для початкових умов ( при ) буде функція

. (12.6)

Графік цієї функції зображений на рис. 12.2 (крива 1).

Розглянемо тепер, що відбудеться в контурі, якщо розімкнути ключ після того, як в колі встановиться струм . Струм за час розмикання зменшиться до нуля, і ЕРС самоіндукції при прямуватимуть до мінус нескінченності.

Рисунок 12.2

Щоб обмежити індуктивний струм, у схемі (рис. 12.1) котушка замикається накоротко перемикачем П в положенні 2 і одночасно відключається батарея. Контур (рис. 12.1) тепер описується рівнянням

. (12.7)

Перепишемо це рівняння таким чином

. (12.8)

Якщо , , то розв’язком цього лінійного однорідного диференціального рівняння 1-го порядку буде функція

. (12.9)

Отже, після відключення джерела ЕРС сила струму в колі не перетворюється миттєво в нуль, а зменшується за експоненціальним законом. Графік функції (12.9) зображено на рис. 12.2 (крива 2).

Із рівняння (12.9) випливає, що чим більша індуктивність кола і менший його опір, тим повільніше зменшується струм.

Підставивши (12.9) до (12.4), знайдемо закон ЕРС самоіндукції:

. (12.10)

Із співвідношення (12.10) можна зробити висновок про те, що коли опір кола Rі одразу після його розмикання дуже великий (і значно перевищує опір R котушки), то ЕРС самоіндукції сягає дуже великих значень. У нашій схемі перемикання із положення 1 в положення 2 відбувається немиттєво, отже, протягом малого часу перемикання опір кола стає дуже великим (, коли коло розімкнуто), і ЕРС може досягати дуже великої величини.

12.3 Опис лабораторної установки

Схема установки наведена на рис. 12.3.

На схемі зображена котушка з індуктивністю і опором , розміщена в Ш-подібне замкнуте стальне осердя, газорозрядна лампа Л МГХ-90, перемикач П, кнопка "Кн".

Рисунок 12.3

Для вимірювання сили струму використовується цифровий універсальний прилад В7-21А, який під'єднується до клем 1,2.

До 32-контактного роз’єму приладу В7-21А (який розміщений на задній панелі) підключається узгоджувальний пристрій, провідники від якого під'єднані до клем кнопки "Кн" – 3, 4. Пристрій узгоджувальний і кнопка призначені для зовнішнього запуску В7-21А при вимірюванні струму.

Значення струму в колі змінюється дуже швидко і, якщо натискати кнопку через визначені інтервали часу (наприклад через 2с), можна отримувати на табло приладу лише певні значення струму, що полегшує процес вимірювань і підвищує їх точність.

В положенні перемикача П увімкн до котушки підключається джерело ЕРС 1В. Приблизно через 10с струм в колі досягне сталого значення ( = 10мА). За малої напруги опір газорозрядної лампи Л дуже великий і струм через неї не протікає. Коли П перемикається в положення вимкн, джерело ЕРС вимикається, в момент розриву кола швидкість зміни сили струму і опір кола великі, і ЕРС самоіндукції досягає великого значення. В цей час газорозрядна лампа, яка має напругу запалювання 90В яскраво спалахує, її опір стає малим і струм самоіндукції протікає через лампу. Напруга на лампі швидко зменшується і лампа гасне. До цього часу перемикач П вже замкне коло в положенні вимкн. Далі струм зменшуватиметься від усталеного значення за експоненціальним законом. Натискуючи кнопку через кожні 2с після перемикання кола та спалаху лампочки, слід знімати залежність .

12.5 Порядок виконання роботи і методичні вказівки з її виконання

1. Скласти схему (рис. 12.3), встановити перемикач П у положення вимкн. Увімкнути джерело живлення і амперметр В7-21А. Встановити перемикач П в положення увімкн і, натискуючи кнопку з інтервалами приблизно 2с, спостерігати на табло приладу за постійним збільшенням сили струму доки вона не перестане збільшуватися. Записати значення сили струму .

2. Встановити перемикач П в положення вимкн і почати відлік часу після спалаху лампи. Через кожні 2с натискати кнопку і записувати показані амперметра. Після проведення досліду дані занести до табл. 12.1.

Завдання 1, 2 повторити тричі. Знайти середнє значення струмів і занести їх у табл. 12.1. Побудувати графік залежності та .

  1. Із закону зміни сили струму (12.9) визначити для декількох значень іср. Результат розрахунків занести до табл. 12.1. Переконатися в сталому значенні індуктивності котушки L і побудувати графік залежності .

  2. Використовуючи формулу (12.10), визначити ЕРС самоіндукції в кожний момент часу після переміщення в положення вимкн. Побудувати графік .

Таблиця 12.1 – Результати вимірювань і розрахунків

t, c

0

2

4

6

8

10

12

14

16

18

20

i1, мА

i2, мА

i3, мА

іср, мА

L, Гн

, мВ

12.5 Зміст звіту

Звіт має містити: мету роботи; схему лабораторної установки; результати вимірів у вигляді таблиці; графіки залежностей , , , ; стислі висновки.

12.6 Контрольні запитання і завдання

  1. Що називається явищем самоіндукції?

  1. Записати закон Фарадея для електромагнітної індукції.

  1. В чому полягає правило Ленца?

  2. Як отримати співвідношення для ЕРС самоіндукції із закону Фарадея? Від чого залежить величина цієї ЕРС?

  3. Як змінюється струм самоіндукції при підключенні котушки індуктивності до джерела ЕРС?

  4. Як змінюються ЕРС і струм самоіндукції при вимиканні джерела ЕРС і короткому замиканні котушки?

6. Чому ЕРС самоіндукції може досягати великих абсолютних значень при відмиканні від котушки зовнішнього джерела ЕРС?

7. Пояснити принцип роботи лабораторної установки і призначення газорозрядної лампи.