Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMYeN_PO_PSIHOLOGII.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
225.28 Кб
Скачать

43. Чому елементарну чутливість вважають початковою формою власне психіки, а подразливість - лише актом відображення?

Тому, що почуття на відміну від подразників набагато глибший прояв власне психіки, і відбуваються на протязі довгого проміжку часу, а подразливість вона викликає певні почуття, тобто певні почуття викликаються певними подразниками, тому подразливість і є актом, а саме актом виникнення почуттів.

44. Що може бути показником інстинктивного характеру поведінки тварини, чи людини?

Органічна потреба становить не перше і основне джерело активності тваринного, проте ревнощі надають поведінці його специфічно інстинктивний характер. Потреба поживних речовинах і спонукання до їх добування в багатьох тварин в основному дуже подібні, а харчову поведінку в різних тварин і звинувачують тим більше людини істотно різне: в усіх тварин воно інстинктивне, а й у людини — не інстинктивне.

45. Назвіть основні ознаки особистості.

Особистість характеризують такі ознаки:

розумність (визначає рівень інтелектуального розвитку);

відповідальність (рівень розвитку почуття відповідальності, уміння керувати своєю поведінкою, аналізувати свої вчинки і відповідати за них);

свобода (здатність до автономної діяльності, прийняття самостійних рішень);

особиста гідність (визначається рівнем вихованості, самооцінки);

індивідуальність (несхожість на інших)

46. У чому виявляється суспільна сутність особистості?

Формування особистості — процес соціального розвитку людини, становлення її як суб’єкта діяльності, члена суспільства, громадянина. Виявляється і формується вона в процесі свідомої діяльності й спілкування. Поєднує в собі риси загальнолюдського, суспільно значущого та індивідуального, неповторного.

Відбувається цей процес завдяки засвоєнню гуманітарних дисциплін, виховному впливу сім’ї, школи, суспільства, взаємодії з мистецькими явищами, здатності людини пристосовуватися до зовнішнього оточення, участі у громадському житті, свідомій її підготовці до самостійного дорослого життя.

Цілеспрямоване формування особистості здійснюється в соціальній системі шляхом виховання.

47. Що в особистості зумовлене її біологічною природою?

біологічні аспекти (типологічні особливості нервової системи, вікові зміни в організмі, стать), які не можна ігнорувати у процесі вихован­ня особистості. Однак протиставляти біологічне соціальному в осо­бистості не можна. Природні аспекти та риси існують у структурі особистості як соціально зумовлені її елементи. Біологічне та соціаль­не у структурі особистості утворюють єдність і взаємодіють.

Людина — істота природна, але біологічне у процесі історичного розвитку під впливом соціальних умов змінилося, набуло своєрідних специфічно людських особливостей.

48. Як виявляється біологічне в життєдіяльності особистості?

Генетичні особливості вказують на те, що в процесі розвитку життєдіяльності (онтогенезу) особистості в неї виявляються певні генетичні чинники, які впливають на її психіку. Йдеться насамперед про біологічні (анатомо-фізіологічні) чинники розвитку організму та вищої нервової системи людини, її мозку. Наприклад, колір шкіри, волосся та очей, риси обличчя, ріст, вага, чутливість різних аналізаторів, задатки і навіть структура певних ділянок мозку переходять у спадок унаслідок дії генів. Отже, перераховані ознаки є психічним, яке впливає на внутрішнє й зовнішнє психічне особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]