Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛЕБСОЛОГІЧНА ОЦІНКА СУЧАСНОЇ СВІТОВОЇ ФІНАНСОВ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Сучасна світова криза і окремі критерії плебсології

Сучасну людину не може здивувати ні будь-яка глобальна криза, ні будь-яка нова наука. Це у певній мірі стосується також як проблематики теперішньої світової фінансово-економічної кризи, так і плебсології як нової міждисциплінарної правової науки. До речі, теперішня світова економічна криза, за масштабами глобальних процесів та їх наслідків, напевне не поступається світовим війнам минулого століття. Щоправда, усі історичні події характеризуються доволі тісним логічним зв'язком. Це стосується, зокрема, і нових геополітичних систем у вигляді Євросоюзу та союзу країн південно-східної Азії (Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво), які повсякчас конкурують зі США, Росією та іншими державами. Фактично ж зазначені нові геополітичні утворення стали реальною противагою США на світовій політичній та економічній арені. В результаті такий стан речей дещо сприяв динаміці росту системної, глобальної, фінансової, економічної та політичної кризи. Економіка США вже понад два десятиліття не може в повній мірі виконувати роль економічного світового локомотива. Ці та інші фактори сприяли тому, що США як держава гегемон перетворилася із товарного донора в акцептора товарів всього світу.

Разом із падінням американської економіки почали падати і економіки залежних країн. Йдеться про залежність від експорту та кредитів. Україна, на жаль, тут серед лідерів. Ні Нацбанк України, ні всі попередні уряди не змогли зламати тенденцію зростання доларизації української економіки. По суті, гривня в державі України виконує тільки роль обігового засобу. Переважною мірою вартості, засобом накопичення та платежу в країні залишився долар США.

Негативні наслідки глобальної економічної кризи і матеріально, і психологічно віддзеркалюються у повсякденній життєдіяльності кожного українця, як і всього Українського народу (нації). Таким чином, між органами державної влади, з одного боку, та мудрим простонародом, з іншого - поглиблюється масштабне протистояння. Громадяни України усвідомлюють той факт, що долар поступово буде втрачати свої функції міжнародної валюти. Втрачає також свій курс і національна валюта (гривня). Але ситуація може дещо змінитися, коли в обіг буде введено емісійний долар (на виконання програми уряду США по порятунку економіки та фінансової системи), у тому числі за рахунок збільшення дефіциту федерального бюджету США, який може стягнути 10 % ВВП.

Зрозуміло, що світова економічна криза має суттєвий негативний вплив на економіку молодої української держави. Всі означені проблеми, так чи інакше, входять до предмету вивчення плебсології як нової правової міждисциплінарної науки. І це з тих причин, що в центр його уваги, тобто предмету даної науки потрапляють питання обездолених людських мас, а фактично нації (народу), які мають свої природні права і свободи. На сьогоднішній день в межах, як української так і світової юриспруденції, не існує правової науки, яка б комплексно вивчала тематику захисту прав та свобод людини, національної (соціальної) групи, нації (народу) від держави, як і саму національну чи справедливу інтернаціональну державність. Проте, така наука в Україні є, а її назва - плебсологія. Це система спеціальних знань про масову участь мудрого простонароду, як і усього Українського народу, в право-державотворчих та інших позитивних і негативних природно-соціальних процесах, у тому числі економічних систем, глобалізму і антиглобалізму, фінансово-економічних, політичних криз, так само й світових, рівночинно різного виду виборах, референдумах, плебісцитах, а також захисті природи, прав та свобод людини, Тендерної рівності, сім'ї, національних і соціальних груп, рідної національної та справедливої інтернаціональної державності, мов, культур та ін., з метою побудови світового класичного громадянського суспільства.

Леонід Федорович Дадерко,

Міжгалузевий інститут управління

(м. Київ)