Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення поняття.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Висновок

З усього вище зазначеного можна зробити висновок, що екологічна ситуація, що склалася в Європі за останні 50 років, у випадку не вживання заходів, що були б направлені на її поліпшення, може призвести до катастрофічних наслідків для всієї європейської цивілізації. Екологічна ситуація не тільки впливає на здоров`я населення, а й в значній мірі є дуже впливовим чинником міжнародних відносин та зовнішньої політики усіх держав Європи без винятку.

Проте слід сказати, що суттєві кроки у цьому напрямку були зроблені за останній час. За останні 10 років європейські країни усвідомили усю серйозність цієї проблеми і досягли значних успіхів в цій справі. Були впровадженні нові програми відновлення лісів, оздоровлення річок, на які витрачено колосальні за розмірами кошти. Але, як показали результати, ці видатки були за усіма показниками виправдані. В іншому випадку, з плином часу потрібно б було знаходити більші кошти для цих потреб. В багатьох країнах Європи була введена сувора юридична відповідальність за завдання шкоди навколишньому середовищу, включаючи позбавлення волі. Почалися впроваджуватися заходи для заохочення юридичних осіб з покращення стану навколишнього середовища.

В усьому цьому позитивним є те, що європейські держави почали робити конкретні кроки для вирішення екологічної проблеми, які в країнах Західної Європи дали вже позитивні наслідки. Але зупинятися на досягнутому не варто, тому що й досі відбуваються локальні екологічні лиха, які можуть загрожувати екосистемам в регіонах. Отже, усім державам, що розташовані в Європі, потрібно докласти усіх зусиль як у політичній, економічній, правовій, так і в сфері міжнародних відносин для покращення екологічної ситуації в усьому світі.

Список використаних джерел:

  1. Баландин Р. К., Бондарев Л. Г. Природа и цивилизация. – М.: Мысль,1988

  2. Глобальные экологические проблемы на пороге XXI века: Материалы научной конференции, посвященной 85-летию академика А. Л. Яншина. – М.: Наука, 1998

  3. Екологічна експертиза: право і практика /В.І. Андрейцев, М.А. Пустовойт, С.В. Калиновський та ін. За ред. В.І. Андрейцева, М.А. Пустовойта. –К.: Урожай, 1992. -208 с. – (Сер. «Природа і ми»).

  1. Інструкція про здійснення державної екологічної експертизи (Затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 7 червня 1995 року № 55)

  2. Качинський А.Б. «ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ПЕРСПЕКТИВ ПОКРАЩЕННЯ»

  3. Кожушко Л.Ф., Скринчук П.М. Екологічний менеджмент. Рівне: РДТУ, 2001 р., 343 с.

  4. Лазор О.Я. Екологічна експертиза – адміністративно-контрольний метод державного управління у сфері реалізації екологічної політики. Ч 1-4. Львів: ЛРІДУ УАДУ, 2001 р.

  5. Нормативні та практичні аспекти виконання оцінки впливу на навколишнє середовище. Збірник матеріалів. К.: „Веселка”, 2002 р., 150 с.

  6. Osvita.ua. Видавництво «Плеяди»

20