Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення поняття.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Національний університет харчових технологій Факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Кафедра туристичного та готельного бізнесу

Реферат на тему: « Екологічні конфлікти: причини, шляхи попередження та подолання»

з дисципліни

“Психологія управління та конфліктологія

Виконала:

ст. групи ГРС – 5-2

Кошкіна Ю. В.

Прийняла:

Гораш К. В.

Київ – 2011

Зміст:

Вступ

  1. Визначення поняття «екологічні конфлікти» та їх класифікація………………………………………………………………..5

  2. Управління екологічними конфліктами: попередження та подолання…………………………………………………………………11

  3. Причини виникнення екологічних конфліктів……………….16

Висновок

Список використаних джерел

Вступ

В останні десятиріччя суспільство все більше турбує стан навколишнього середовища, бо людина як біологічна істота не може існувати без чистого довкілля. Основною причиною виникнення глобальних екологічних проблем с нераціональне природокористування.

Проблема виснаження природних ресурсів посилюється тим, що слаборозвинені країни намагаються подолати свою економічну відсталість за рахунок посиленої експлуатації природних ресурсів, що призводить до погіршення стану довкілля (більшість "промислових революцій" у світі відбувалось саме завдяки нещадному використанню мінеральних, лісових, водних та інших ресурсів).

У другій полонині XX ст. загострилися проблеми забруднення навколишнього середовища, які можна розглядати у кількох аспектах. Це забруднення атмосфери та гідросфери. Вода є надзвичайно цінною сировиною і важливим для життя елементом лише в тому випадку, коли вона не містить великої кількості розчинених речовин. Практично непридатною є вода, в якій навіть у невеликих кількостях розчинені отруйні або агресивні хімічні елементи.

Забруднення атмосфери полягає в тому, у зв'язку з неперервністю повітряного простору та швидким кругообігом речовин в атмосфері спостерігається велике розсіювання забрудників. Тому глобальні зміни в цій оболонці можливі вже у найближчі десятиріччя, якщо людство не вживе кардинальних заходів. Для атмосфери найбільш гострими є проблеми "парникового ефекту", "озонових дір", кислотних дощів, пилового забруднення.

В сучасному світі тема «Екологічні конфлікти» стала реальністю нашого життя, тому її зміст є актуальною саме для вибору теми мого реферату. В роботі я висвітлюю більш глибоко стан проблеми екологічних конфліктів, їх причини виникнення та запобігання.

Екологічні конфлікти мають соціальний зміст, оскільки їхнє існування нерозривно пов’язано з соціальною діяльністю, яка стосовно природи може біти як конструктивною, так і руйнівною. Якщо природні катаклізми виникають незалежно від діяльності людей, то самі по собі вони не можуть стати еколого-правовими конфліктами.

Специфічні риси екологічних конфліктів:

1. Іманентність (внутрішня притаманність) екологічних конфліктів суспільству. Спричинені взаємодією суспільства і природи екологічні конфлікти відображають зміст процесів життя людей в існуючих природних умовах. Взаємодія суспільства і природи відбувається на принципово обмеженій основі і пов’язана з витрачанням об’єктивно обмежених, важковідновлювальних або не відновлювальних ресурсів. Практично кожне великомасштабне рішення у сфері взаємодії з природою є початком конфлікту або спробою його вирішення.

2. Соціальність екологічних конфліктів, їх суспільна природа та значимість. Екологічні конфлікти – це завжди зіткнення між людьми. Будь-яка екологічна втрата одного учасника є втратою і всіх інших. Екологічні конфлікти співвідносяться з умовами життя людини.

3. Гносеологічні труднощі щодо їх вирішення. Знання людей у сфері взаємодії з природою є недостатніми, а їх переоцінка вже не раз призводила до хибних рішень. Намагання усвідомлювати і вирішувати екологічні конфлікти повинно ґрунтуватися на розумінні обмеженості можливостей людей та необхідності приділяти постійну увагу екологічним процесам.