Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Права людини-програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
383.49 Кб
Скачать

Тема 3. Соціально-економічні права громадян, права в галузі екології й культури

Соціальні права громадян України, їхня загальна характеристика. Право громадян на достатній життєвий рівень. Економічні права громадян України, їх види, загальна характеристика. Права громадян України у сфері культури та їх реалізація. Права громадян України в галузі екології, їх реалізація. Право громадян на житло та форми його реалізації. Право людини і громадянина на освіту. Значення конституційного регулювання основних прав і свобод громадян України у сфері культури для розвитку національної культури, духовності народу, побудови правової держави і громадянського суспільства.

Тема 4. Основні гарантії і механізм захисту основних прав і свобод громадян України

Поняття гарантій захисту прав і свобод людини та громадянина. Юридичні гарантії захисту прав і свобод людини та громадянина. Політичні, економічні, організаційні гарантії захисту прав і свобод людини та громадянина захисту прав і свобод людини та громадянина. Судові гарантії. Не судові (адміністративні) гарантії захисту прав і свобод людини та громадянина. Роль Верховної Ради України в державному механізмі захисту конституційних прав і свобод громадян. Президент України як гарант забезпечення в Україні конституційних прав і свобод людини та громадянина. Роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в забезпеченні прав і свобод громадян України. Роль Конституційного суду України та судів загальної юрисдикції у державному механізмі забезпечення основних прав і свобод громадян. Міжнародно-правові механізми захисту прав і свобод людини та громадянина, їх взаємозв'язок із внутрішньодержавними механізмами прав і свобод особи. Юридична відповідальність за порушення прав людини та громадянина.

Тема 5. Основні обов'язки громадян

Поняття основних обов'язків громадян. Взаємозв'язок між основними правами і свободами громадян України та їх обов'язками. Види основних обов'язків та їх конституційне закріплення. Гарантії виконання основних обов'язків громадянами України.

Тема 6. Правовий статус національних меншин в Україні. Правове становище іноземців і біженців в Україні

Національні меншини в Україні та їхній правовий статус. Загальна характеристика Декларації прав національностей України та Закону «Про національні меншини в Україні».

Правове становище іноземних громадян в Україні. Правовий статус біженців в Україні. Особливості правового статусу біженців, іноземних громадян та осіб без громадянства в Україні за чинним законодавством. Право притулку. Правові підстави видворення іноземних громадян та осіб без громадянства з України.

ІІІ. ПРОГРАМА

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І

Вступна частина

Лекція 1. Основні права і свободи людини та громадянина,

їх правове регулювання (4 год.)

Тематичний план:

  1. Поняття прав людини та громадянина.

  2. Юридична природа конституційних прав, свобод та обов'язків. Засоби конституційного закріплення основних прав, свобод та обов'язків громадян.

  3. Індивідуальні та колективні права, свободи та обов'язки.

  4. Конституційні принципи правового статусу громадян України. Рівність прав, свобод і обов'язків як конституційний принцип.

  5. Обмеження прав і свобод, підстави обмеження.

  6. Демократичний політичний режим, як основа здійснення прав і свобод людини та громадянина

  7. Значення принципу розподілу влади для забезпечення прав і свобод громадян. Значення принципу політичного плюралізму для забезпечення прав і свобод особи, його конституційне закріплення

  8. Фундаментальні права: поняття й характеристика, відмінність від не фундаментальних прав людини. Природні та невід'ємні права людини і громадянина. Права людини першого, другого та третього поколінь та підстави їх виникнення.

  9. Статус прав людини в міжнародному та внутрішньому праві.

  10. Поняття правового статусу громадян та його елементи. Види правового статусу особи і основні риси.

  11. Права і свободи людини та громадянина в умовах надзвичайного стану. Гарантії прав і свобод людини та громадянина в умовах надзвичайного стану.

  12. Законодавство України про права і свободи людини та громадянина, його загальна характеристика

  13. Характеристика Загальної декларації прав людини від 10 грудня 1948 року, її значення для конституційного регулювання основних прав і свобод громадян України. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права 1966 року, його загальна характеристика і роль для конституційного

  14. регулювання прав громадян в Україні.

  15. Тенденції розвитку в Україні конституційних прав і свобод громадян України. Конституційні права і свободи громадян України, їх класифікація, підстави класифікації

Основні поняття теми:

Термін «право» означає міру можливої поведінки людини, здійснення тих або інших дій, закріплених у нормативно-правових актах.

Термін «свобода» – це філософська і правова категорія, яка означає самостійний вибір індивідом або організацією варіанта своєї поведінки.

Право на самовизначення – це невід'ємне право народів, яке означає право народу (нації) самостійно визначати форму свого державного існування, як у вигляді окремої держави, так і у складі іншої держави.

Індивідуальні права — це історичні права, які належать індивіду від народження (право на життя і гідність особи, право на свободу і особисту недоторканість, право на житло та інше).

Народовладдя — це приналежність всієї влади народу, а також вільне здійснення народом цієї влади у повній відповідності з його суверенною волею та корінними інтересами.

Правовий статус особи — це сукупність прав, свобод, обов'язків і законних інтересів особи, що визнаються й гарантуються державою.