Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем 8.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
28.01 Кб
Скачать

2.Вимоги й обмеження, що ставляться до прокурорів. Прийом на службу до органів прокуратури.

Згідно із ст 46 Законом України „Про прокуратуру” Прокурорами і слідчими можуть призначатися громадяни України,

які мають вищу юридичну освіту, необхідні ділові і моральні якості. Особи, які не мають досвіду практичної роботи за спеціальністю, проходять в органах прокуратури стажування строком до одного року. Порядок стажування визначається Генеральним

прокурором України.

Особи, вперше призначені на посади помічників прокурорів, прокурорів управлінь, відділів, слідчих прокуратури, приймають "Присягу працівника прокуратури" На посади прокурора Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Сімферополя та прирівняних до них прокурорів призначаються особи віком не молодше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури або на суддівських посадах не менше 7 років, на посади районних і міських прокурорів – віком не молодше 25 років зі стажем роботи в прокуратурі або на суддівських посадах не менше 3 років.

Прокурори підлягають атестації один раз на 5 років, порядок якої визначається Генеральним прокурором України.

Зайняття прокурорської посади не може поєднуватись з роботою на підприємствах, в установах чи організаціях, за винятком наукової і педагогічної діяльності.

Не можуть бути прийняті на посаду прокурора особи, яких було засуджено за вчинення злочину, за винятком реабілітованих.

Працівники прокуратури не можуть належати до будь-яких політичних партій чи рухів

Наказ № 2 гн -----1.1. При комплектуванні кадрами органів прокуратури неухильно дотримуватись вимог, визначених Законом України «Про прокуратуру», та зважати на те, що працівник прокуратури не може бути членом політичних партій та рухів, брати участь у політичній діяльності, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, педагогічної і творчої. Не можуть бути прийняті на посаду прокурора або слідчого прокуратури особи, які раніше засуджувалися за вчинення злочинів або на яких накладались адміністративні стягнення за вчинення корупційних правопорушень, за винятком реабілітованих.

Питання щодо прийняття на прокурорсько-слідчі посади вирішувати лише після проведення спеціальної перевірки, у тому числі щодо відомостей, поданих претендентом на посаду особисто, в обсязі та порядку, передбачених статтею 9 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». Організація проведення спеціальної перевірки покладається на керівника прокуратури, на зайняття посади в якій претендує особа.

Призначення на посади помічників прокурорів і слідчих з числа осіб, які не мають досвіду роботи за фахом, проводити відповідно до вимог Положення про порядок стажування в органах прокуратури України після проходження ними стажування на умовах строкової трудової угоди до одного року на підставі рішення атестаційної комісії щодо їх придатності за діловими і моральними якостями до самостійної роботи.

При укладенні трудових угод з працівниками, які приймаються на роботу в органи прокуратури, обумовлювати передбачені чинним законодавством обмеження, спрямовані на запобігання та протидію корупції в органах прокуратури.

Забезпечити прийняття Присяги працівника прокуратури відповідно до встановленого Порядку у місячний термін після призначення на прокурорсько-слідчу посаду.

Вважати обов’язком кожного прокурора і слідчого неухильне дотримання у службовій діяльності та особистій поведінці вимог Присяги працівника прокуратури.

Про комплектуванні колективів прокуратур усіх рівнів дотримуватись раціонального співвідношення досвідчених і молодих кадрів.

1.2. Щорічно до 15 квітня забезпечувати подання до кадрових підрозділів посадовими особами і працівниками органів прокуратури відомостей стосовно себе і членів своєї сім’ї про майно, доходи, витрати, зобов’язання фінансового характеру, у тому числі за кордоном, у порядку та обсягах, визначених законами та іншими нормативно-правовими актами. У разі неподання або подання недостовірних відомостей вирішувати питання про дисциплінарну відповідальність працівника.

Особи, які претендують на посади в органах прокуратури, надають інформації про доходи стосовно себе і членів своєї сім’ї, джерела цих доходів та зобов’язання фінансового характеру, у тому числі за кордоном. У разі неподання або подання недостовірних відомостей особа не може бути призначена на посаду, а призначена особа підлягає звільненню.

1.3. Забезпечити організацію стажування працівників, які не мають досвіду роботи за фахом, відповідно до Положення про порядок стажування в органах прокуратури України.

1.4. Апарати Генеральної прокуратури України та прокуратур обласного рівня укомплектовувати за рахунок працівників, які:

- до призначення на посаду в апарат прокуратури обласного рівня мають стаж роботи в органах прокуратури не менше трьох років;

- до призначення на посаду в апарат Генеральної прокуратури України – не менше п’яти років в органах прокуратури, у тому числі працювали у прокуратурах обласного рівня чи на посадах міськрайпрокурорів.

Висунення на зазначені посади провадити за рекомендаціями керівників структурних підрозділів, узгодженими із заступником прокурора обласного рівня чи заступником Генерального прокурора України, та рішеннями атестаційних комісій. Дострокова атестація може не проводитися, якщо з часу попередньої пройшло не більше одного року. Питання щодо призначення в апарат Генеральної прокуратури вирішувати з урахуванням висновків управління внутрішньої безпеки.