Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_окс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Оформлення звіту

1.Тема і мета практичного заняття.

2. Відповіді на контрольні питання.

Контрольні питання

  1. Що являє собою електронна таблиця.?

  2. Які типи даних може містити комірка?

  3. Як змінити ширину та висоту рядкам та стовбцям?

  4. Яким чином можна об’єднати комірки?

  5. Як встановити та змінити границі таблиці?

  6. Що означає символ #при введенні даних?

Практична робота №13

Тема: Використання формул та функцій в електронних таблицях

Мета: Оволодіти навичками по створюванню формул різними засобами. Формувати прагнення до раціонального виконання трудових дій під час розв’язку задач. Розвивати логічне мислення.

Теоретична частина

Всі дані, з якими працює табличний процесор, а це, як правило, текст, числа, дати, формули зберігаються в комірках таблиці (комірка є перетином рядка та стовпця). Кожна комірка таблиці має свою адресу. В Excel передбачено два способи адресації комірок – відносна, які умовно позначають А1 і R1C1 та абсолютна – $F$1, D$5. Для вказання абсолютної адресації до адреса комірки застосовують символ $.

Будь-яка формула починається із знака "=". Якщо формула вводиться з клавіатури то знак "=" записується завжди, якщо ввід формули виконується за допомогою команди Вставка/Функція то "=" ставити не обов’язково, цей знак з’являється автоматично. Будь-яка формула введена з клавіатури закінчується клавішею Enter. При виконанні команди Вставка/Функція з’являється діалогове вікно де можна обрати потрібну категорію та відповідну до неї функцію. Наприклад в категорії Математические можна обрати функції СУММ, СУММЕСЛИ, ОКРУГЛ, СТЕПЕНЬ і таке інше, в категорії Статистические: СЧЕТ, СЧЕТЕСЛИ, СРЗНАЧ. В цьому вікні можна викликати довідку про обрану функцію та ознайомитися, як із призначенням функції так із прикладами.

Якщо рядок або стовпець мають однакові формули, то їх не потрібно вводити у всі комірки, достатньо це зробити тільки в першій. Далі слід клацнути ЛКМ по комірці, підвести покажчик миші до нижнього правого кута даної комірки і коли він сприйме вигляд чорного "хрестика", утримуючи натиснутою ЛКМ, заповнити всі інші необхідні комірки стовпця або рядка.

Послідовність виконання роботи

Приклад 1. За допомогою функції СЧЕТЕСЛИ(интервал;критерий), яка підраховує|підсумовує| кількість комірок|чарунок| всередині|всередині| інтервалу, що задовольняють заданому критерію розрахувати скільки разів зустрічається слово "студент" в даній таблиці.

студент

бухгалтер

директор

студент

водій

викладач

студент

економіст

юрист

студент

Всього "студент":

Рекомендації: Для розв’язку цієї задачі в вікні функції СЧЕТЕСЛИ в рядку інтервал вводять діапазон комірок з даними, а в рядку критерій – "студент".

Вирішити задачу самостійно:

Приклад 2. Розрахувати середній бал студентам своєї групи.

№ п/п

ПІБ студента

Математика

Інформатика

Біологія

Фізика

Історія України

Українська мова

Середній бал

ОКРУГЛ

Кількість «5»

Кількість «8»

Кількість «11»

Сума оцінок 6-12

Кількість оцінок

Рекомендації: Для вирішення задачі спочатку слід створити таблицю з прізвищами студентів та назвами дисциплін. Далі ввести прізвище студентів та проставити ці оцінки, які отримані під час здачі екзаменаційної сесії. Для розрахунку середнього балу використати функцію СРЗНАЧ. Для округлення використати функцію ОКРУГЛ та округлити середнє значення з точністю до 1 – го знака після зап’ятої.

Для розрахунку стовпця кількості «5», «8», «11» використати функцію СЧЕТЕСЛИ.

Для розрахунку стовпця Сума оцінок «6» - «12» використати функцію СУММЕСЛИ.

Для розрахунку рядка Кількість оцінок використати функцію СЧЕТ