Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести мод.1 Стомат.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
89.83 Кб
Скачать
  1. Хвора 49 років скаржиться на косметичний дефект в 11, 21, 22 зубах, який виник більше року назад. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні є неглибокий чашкоподібний дефект емалі округлої форми, дно має жовтуватий колір Холодна та гаряча вода біль не викликає. Який метод лікування потрібен хворому?

    1. Протезування

    2. Ремінералізивна терапія

    3. Відбілювання

    4. Лікування не потрібне

    5. Пломбування

  1. Жінка 41 року скаржиться на наявність дефектів твердих тканин центральних та бокових різців верхньої щелепи, які її суб’єктивно не тривожать. Зі слів пацієнтки дефекти з’явилися близько року тому і збільшуються з часом. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 12, 11, 21, 22 зубів виявлені дефекти твердих тканин зубів округлої форми у межах емалі. Дно дефектів гладке, блискуче, тверде при зондуванні. Проживає у місцевості зі вмістом фтору у питній воді 0,7 мг/л. Яка найбільш доцільна тактика лікування?

    1. Місцева флюоризація

    2. Не потребує стоматологічного утручання

    3. Пломбування композитним матеріалом з незначним препаруванням

    4. Препарування та пломбування композитним матеріалом

    5. Реминералізивна терапія

  1. Жінці 28 років стоматолог поставив діагноз: ерозія твердих тканин 11, 21, 34, 35, 44, 45 зубів. Оберіть найбільш оптимальний матеріал для пломбування у даному випадку.

    1. Силікатний цемент

    2. Композиційний матеріал світлової полімеризації

    3. Склоіономерний цемент

    4. Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

    5. Композитний матеріал хімічної полімеризації

  1. Хвора 25 років звернулась із скаргами на болі у 15 зубі, які виникають під впливом термічних подразників та швидко зникають після їх усунення. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 15 зуба виявлений дефект з гладкими стінками, що сходяться під кутом. Температурна проба болісна, перкусія безболісна. Який діагноз захворювання?

    1. Флюороз

    2. Ерозія емалі

    3. Гіпоплазія емалі

    4. Клиноподібний дефект

    5. Хронічний поверхневий карієс

  1. Жінка звернулася у клініку зі скаргами на біль від термічних і хімічних подразників у зубах верхньої та нижньої щелеп. При об’єктивному обстеженні на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 14, 15, 24, 25, 31, 32, 41, 42 зубів виявлені дефекти твердих тканин зубів. Вони утворені двома майже горизонтальними поверхнями, які сходяться під кутом у межах середньої третини дентину. Їх стінки гладенькі, вкриті щільним дентином. Який вірогідний діагноз захворювання?

    1. Клиноподібні дефекти

    2. Хронічний середній карієс

    3. Ерозія емалі

    4. Хронічний початковий карієс

    5. Патологічне стирання твердих тканин зубів

  1. Хворий С., 60 років, скаржиться на косметичний дефект передніх зубів, який з’явився кілька років тому. При огляді на вестибулярній поверхні фронтальних зубів дефекти з гладенькими, блискучими поверхнями, які сходяться під кутом. Шийки зубів оголені, ясна щільні, блідо-рожеві. Поставте діагноз.

    1. Хронічний поверхневий карієс

    2. Хронічний середній карієс

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Кислотний некроз емалі

    5. Клиноподібний дефект

  1. Пацієнтка Д. звернулася до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект у пришийковій ділянці верхніх та нижніх іклів. Біль від різного роду подразників не відмічається. При об`єктивному обстеженні на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці верхніх та нижніх іклів виявлені V-подібної форми дефекти твердих тканин. Поверхні дефектів гладкі, блискучі, тверді. Реакція на зондування, холодові подразники відсутня. Був поставлений діагноз: клиноподібний дефект. Призначте лікування.

    1. Пломбування дефектів.

    2. Покрити зуби металевими коронками.

    3. Аплікації 10% розчином кальцію глюконату.

    4. Втирання 75% фтористої пасти.

    5. Стоматологічного утручання не потребує.

  1. Хворий 40 років скаржиться на наявність косметичних дефектів фронтальних зубів верхньої щелепи. Після обстеження поставлений діагноз: клиноподібні дефекти 11,12,13,21,22,23 зубів. який пломбувальний матеріал найбільш оптимальний у даному випадку?

    1. Силікатний цемент

    2. Склоіономерний цемент

    3. Компомер

    4. Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

    5. Силіко-фосфатний цемент