Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести мод.1 Стомат.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
89.83 Кб
Скачать
  1. Хвора 47 років скаржиться на неможливість приймання холодної та гарячої їжі, а також інтенсивні болі від кислого, солодкого та солоного. Під час огляду виявлена незначна втрата емалі на молярах та різцях. Зондування і холодова проба різко болісні. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Гіперестезія твердих тканин зуба

    2. Ерозія емалі

    3. Некроз емалі

    4. Гіпоплазія емалі

    5. Патологічне стирання твердих тканин зуба

  1. У хворого Н., 51 року скарги на підвищену больову чутливість зубів від температурних, хімічних, механічних подразників. Біль інтенсивний, але швидко проходить після усунення подразника. Під час обстеження виявлена незначне стирання емалі на жувальній поверхні молярів та різальному краю іклів та різців. Оголений дентин твердий, гладкий, блискучий. ЕОД - 5 мкА. Поставте діагноз.

    1. Клиноподібний дефект.

    2. Гіпоплазія емалі.

    3. Гіперестезія твердих тканин зуба.

    4. Ерозія емалі.

    5. Флюороз.

  1. Пацієнт 16 років скаржиться на косметичні дефекти у ділянці верхніх фронтальних зубів, які мають вигляд білих плям. Виявлені вони давно і з часом не змінювали свою форму. При обстеженні виявлені білі плями біля різальних країв на вестибулярних поверхнях 11, 12, 21, 22 зубів, а також на вестибулярних і жувальних поверхнях 16, 26, 36, 46 зубів. При зондуванні поверхня плям гладенька, безболісна, реакція на холод безболісна. Плями не забарвлюються 2% розчином метиленового синього. Назвіть найбільш вірогідний діагноз.

    1. Системна гіпоплазія емалі

    2. Місцева гіпоплазія емалі

    3. Гострий початковий карієс

    4. Флюороз, плямиста форма

    5. Ерозія твердих тканин зубів

  1. Хвора С, 20 років, скаржиться на неестетичний вигляд 24 зуба з моменту прорізування. Об’єктивно: в 24 зубі емаль частково відсутня, дентин забарвлений в жовтий колір. У дитинстві 64 молочний зуб неодноразово лікували, незважаючи на часті загострення, появу набряків, нориці на яснах. 64 вимушені були видалити в 9 років. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Системна гіпоплазія

    2. Хронічний початковий карієс

    3. Флюороз

    4. Локальна гіпоплазія емалі

    5. Аплазія емалі

  1. У хворого 26 років на вестибулярних поверхнях центральних, латеральних різців та перших молярів верхньої та нижньої щелеп виявлені численні плями молочного кольору. Вони розташовані строго симетрично, безболісні при зондуванні та при дії температурних подразників. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Системна гіпоплазія емалі

    2. Гострий початковий карієс

    3. Некроз емалі

    4. Флюороз

    5. Ерозія емалі

  1. Юнак 17 років скаржиться на наявність на фронтальних зубах косметичного дефекту у вигляді світлих плям. У місцевості, де він проживає вміст фтору у питній воді становить 1 мг/л. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11, 12, 21, 22 зубів, горбках 16, 26, 36, 46 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями з блискучою поверхнею. Наявність плям пацієнт відмічає від дня народження. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Численний карієс

    2. Системна гіпоплазія емалі

    3. Ендемічний флюороз

    4. Ерозія емалі

    5. Незавершений амелогенез

  1. Дівчина 18 років скаржиться на наявність білих плям на різцях верхньої щелепи. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 зубів ближче до різального краю виявлені симетрично розміщені білуваті плями неправильної форми. Їх поверхня блискуча, безболісна при зондуванні. Вони не забарвлюються барвниками. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Ендемічний флюороз.

    2. Місцева гіпоплазія емалі.

    3. Гострий початковий карієс.

    4. Ерозія емалі.

    5. Системна гіпоплазія емалі.

  1. Під час проведення санаційних заходів в інституті у студентки 18 років, на вестибулярній поверхні нижче екватора 24 зуба виявлена крейдоподібного кольору блискуча пляма. Скарг пацієнтка не пред`являє. Склад фтору у воді місцевості звідки вона родом 1,1 мг/л. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Гострий поверхневий карієс.

    2. Системна гіпоплазія емалі.

    3. Місцева гіпоплазія емалі.

    4. Ендемічний флюороз.

    5. Гострий початковий карієс.

  1. Дівчина 17 років скаржиться на наявність дефектів твердих тканин передніх і бокових зубів, які її суб’єктивно не тривожать. Відмічає їх протягом тривалого часу. Народилася і проживає у місцевості з вмістом фтору у питній воді 1,2 мг/л. При огляді на вестибулярних поверхнях різців верхньої та нижньої щелеп у ділянці екватора коронок виявлені дефекти твердих тканин у межах емалі. Аналогічні дефекти виявлені на горбках перших молярів. Дно і стінки дефектів гладенькі, безболісні при зондуванні. Дефекти мають світло-коричневий колір. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Ерозія твердих тканин зуба

    2. Місцева гіпоплазія емалі

    3. Вогнищева одонтодисплазія

    4. Ендемічний флюороз

    5. Системна гіпоплазія емалі

  1. Чоловік К., 18 років, що проживає у місцевості з вмістом фтору в питній воді 0,43 мг/л скаржиться на чутливість від солодкого і кислого в ділянці 12, 11, 21, 22, 26 зубів. При огляді на вестибулярній поверхні цих зубів виявлені поодинокі білуваті плями з гладкою поверхнею. Який най вірогідніший діагноз?

    1. Хронічний поверхневий карієс

    2. Хронічний початковий карієс

    3. Гіпоплазія емалі

    4. Ерозія емалі

    5. Флюороз

  1. У дівчини 17 років на вестибулярній поверхні різців і молярів нижньої та верхньої щелеп виявлені численні блискучі плями молочно-білого кольору. Розміщені симетрично, поверхня гладенька і безболісна при зондуванні. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Флюороз

    2. Гострий початковий карієс

    3. Некроз емалі

    4. Ерозія емалі

    5. Гіпоплазія емалі

  1. Під час профілактичного огляду пацієнта, 26 років, лікар звернув увагу на потовщення емалі у вигляді краплі розміром 3-4 мм в пришийковій ділянці нижніх бокових зубів. Поставте найімовірніший діагноз:

    1. Гіперплазія емалі

    2. Флюороз, крапчаста форма

    3. Зуб Пфлюгера

    4. Флюороз, штрихова форма

    5. Гіпоплазія

  1. Чоловік К., 18 років, що проживає у місцевості з вмістом фтору в питній воді 3,43 мг/л скаржиться на наявність білих плям у пришийковій ділянці 16, 12, 11, 21, 22, 26 зубів. При огляді в пришийковій ділянці цих зубів виявлені білого кольору плями з гладенькою поверхнею. Який най вірогідніший діагноз?

    1. Хронічний поверхневий карієс

    2. Хронічний початковий карієс

    3. Ерозія емалі

    4. Флюороз

    5. Гіпоплазія емалі

  1. Хвора С., 25 років скаржиться на косметичні дефекти зубів. При огляді на всіх поверхнях коронок фронтальних зубів численні плями коричневого кольору без дефектів емалі, з гладенькою поверхнею. 2% розчином метиленового синього плями не фарбуються. Поставте діагноз.

    1. Системна гіпоплазія емалі

    2. Флюороз

    3. Гострий початковий карієс

    4. Ерозія емалі

    5. Кислотний некроз емалі

  1. Дівчина 18 років скаржиться на наявність численних плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелеп. Народилася і до 10 років проживала у місцевості з вмістом фтору у питній воді 2,2 мг/л. Що з нижче перерахованого могло б запобігти виникненню ураження твердих тканин зубів?

    1. Санація зубів.

    2. Приймання препаратів фтору.

    3. Приймання препаратів кальцію і фосфору.

    4. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота.

    5. Зменшення у раціоні легкозавсоюваних вуглеводів

  1. Дівчина 18 років звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність численних плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелеп. Народилася і до 10 років проживала в місцевості з вмістом фтору у питній воді 2,2 мг/л. Що могло запобігти розвитку патології твердих тканин?

    1. Уведення до раціону морських продуктів.

    2. Приймання препаратів фтору.

    3. Санація зубів.

    4. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота.

    5. Приймання препаратів кальцію і фосфору.