Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести мод.1 Стомат.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
89.83 Кб
Скачать
  1. Хвора 40 років скаржиться на біль від холодного, солодкого у 11, 12 зубах, наявність косметичного дефекту. При огляді на вестибулярній поверхні коронок 11, 12 зубів виявлені дефекти емалі овальної форми з гладеньким блискучим щільним при зондуванні дном. В анамнезі у хворої тиреотоксикоз. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Клиноподібний дефект

    2. Поверхневий карієс

    3. Некроз емалі

    4. Ерозія твердих тканин зуба

    5. Незавершений амелогенез

  1. Чоловік Д., 39 років, скаржиться на косметичний дефект, гіперестезію 12, 11, 22 зубів. При огляді на вестибулярній поверхні вказаних зубів дефекти овальної блюдцеподібної форми з блискучими гладенькими стінками. Зондування безболісне реакція на холодовий подразник чутлива. Забарвлюється 5% настойкою йоду. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

    1. Гострий поверхневий карієс

    2. Ерозія емалі

    3. Клиноподібний дефект

    4. Системна гіпоплазія

    5. Флюороз. ерозивна форма

  1. Жінка звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність дефектів твердих тканин центральних верхніх різців, які суб’єктивно її не тривожать. Ці дефекти хвора помітила півроку тому, їх розміри не змінились. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 зубів виявлені овальні дефекти твердих тканин у межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блискуче, щільне при зондуванні. Пацієнтка проживає у місцевості з вмістом фтору у питній воді 1,6 мг/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Некроз емалі

    2. Поверхневий карієс

    3. Ерозивна форма флюорозу

    4. Ерозія емалі

    5. Гіпоплазія емалі

  1. Хвора Ф., 35 років, звернулася зі скаргами на косметичний дефект коронок верхніх передніх зубів, що поступово збільшуються протягом близько десяти років. Пацієнтку турбують неприємні відчуття при чищенні зубів та від хімічних подразників. При об`єктивному обстеженні на вестибулярній поверхні різців та премолярів верхньої щелепи виявлені дефекти в межах емалі зубів овальної блюдцеподібної форми з чіткими межами. При висушуванні дефектів вони втрачають блиск та стають тьмяними. Реакція на зондування, холодові подразники позитивна. Діагностуйте захворювання.

    1. Клиноподібний дефект.

    2. Гіпоплазія емалі.

    3. Ерозія емалі.

    4. Кислотний некроз зубів.

    5. Гіперестезія твердих тканин зубів.

  1. Хворий 35 років скаржиться на наявність дефектів зубів верхньої щелепи, підвищену чутливість до механічних, хімічних та температурних подразників. В анамнезі вживання значної кількості цитрусових, соків, а також зубів жорсткою зубною щіткою. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні фронтальних зубів вище їх екваторів виявлені дефекти твердих тканин з оголенням дентину. Дефекти мають овальну форму, дно і стінки гладенькі, блискучі, тверді при зондуванні. Реакція на холод болюча. Який діагноз захворювання?

    1. Клиноподібний дефект

    2. Хронічний середній карієс

    3. Ерозія твердих тканин

    4. Гіпоплазія

    5. Кислотний некроз емалі

  1. Хвора 49 років скаржиться на косметичні дефекти 11,21,22 зубів, які виникли більше року тому. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні по екватору 11,21,22 зубів є неглибокі чашоподібні дефекти емалі, щільні при зондуванні. Холодна вода біль не викликає. Визначте попередній діагноз.

    1. Ерозія емалі

    2. Клиноподібний дефект

    3. Хронічний поверхневий карієс

    4. Гіпоплазія емалі

    5. Флюороз

  1. Хворий, 20 років, звернувся з метою санації. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 зубів виявлено кілька крейдоподібного кольору плям овальної форми діаметром 2х3 мм, поверхня шорстка при зондуванні. Який тест буде найінформативніший у проведенні диференційної діагностики даного захворювання?

    1. ЕОД

    2. Вітальне забарвлення

    3. Зондування

    4. Термодіагностика

    5. ТЕР- тест