Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО операции банков с векселями.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
40.03 Кб
Скачать

3. Торговельні операції з купівлі та продажу векселів.

Торговельні операції здійснюються банками на підставі укладеного з продавцем (покупцем) договору про купівлю (продаж) векселів.

Ціна векселя при купівлі (продажу) встановлюється за домовленістю сторін у відсотках до номінальної вартості векселя.

Строк і порядок розрахунку та передавання векселів встановлюється договором за домовленістю сторін.

Продавець може зробити на векселі передавальний напис (індосамент):

іменний - індосамент, за яким векселедержатель передає права за векселем покупцю та в якому зазначається особа, якій або за наказом якої має бути здійснений платіж;

бланковий - індосамент без зазначення певної особи, який складається з підпису векселедержателя, за яким векселедержатель передає всі права покупцю векселя.

4. Гарантійні операції з векселями.

Аваль - це вексельна гарантія, внаслідок якої особа, що зчинила цю гарантію (аваліст), бере на себе відповідальність повністю або в частині суми за зобов'язання якоїсь із зобов'язаних за векселем осіб (векселедавця, акцептанта, індосанта).

Аваль вчиняється на переказному векселі або на додатковому аркуші (алонжі). Також аваль може даватись і на окремому аркуші із зазначенням місця видачі.

Авалюючи вексель, банк надає такій особі строковий кредит або кредит до запитання. Аваль може бути наданий у будь-який час: при складанні, видачі та на будь-якому наступному етапі обігу векселя.

Аваліст відповідає так само, як і особа, за яку видана гарантія, однак аваліст є боржником «другої черги», і аваль набуває чинності лише після невиконання зобов'язань особою, на яку він виданий. Зобов'язання аваліста є дійсними навіть у тому разі, якщо те зобов'язання, яке він гарантував, виявиться недійсним з будь-якої іншої причини, крім дефекту форми.

За умови невиконання клієнтом своїх зобов'язань банк має оплатити вексель.

Сума, яка має бути нарахована на користь банку як плата за надання авального кредиту, обчислюється на підставі процентної ставки банку. Також банк може утримувати з позичальника комісію за зобов'язання надати авальний кредит.

Банк-аваліст зобов'язаний оплачувати вексель тільки в розмірі тієї суми, на яку він дав аваль.

В гарантії повинні бути такі реквізити:

  • повне найменування банку-гаранта;

  • безумовне зобов'язання банку-гаранта про виплату гарантійної суми;

  • сума гарантії;

  • місце видачі.

Банк може здійснити авалювання векселя на підставі договору з будь- якою зобов'язаною за векселем особою.

Аваль виражається за допомогою напису на лицьовому боці векселя або на додатковому аркуші (алонжі): "Вважати за аваль", "Як аваліст за (назва юридичної особи, за яку наданий аваль)", "Авальований" та будь-яким іншим рівнозначним написом, який підписується авалістом. В авалі обов'язково має бути вказано, за кого він виданий, в іншому випадку він вважається виданим за векселедавця.

Аваль векселя банком здійснюється лише після ґрунтовної перевірки його юридичної та економічної надійності.

Аваль не втрачає своєї сили внаслідок недійсності зобов'язання, за яке він був наданий (недійсності підпису юридичної особи, її фінансової неспроможності тощо).

Договір між банком і клієнтом щодо надання останньому авалю на векселі укладається на строк, який визначається залежно від строку платежу за векселем. Договір може передбачати встановлення комісійної винагороди банку за здійснення авалю.

У разі несплати платником пред'явленого йому векселя векселедержатель звертається з пропозицією про оплату до банку-аваліста. Після оплати авальованого векселя банк-аваліст набуває права регресної вимоги проти особи, за яку він надав аваль, а також проти усіх зобов'язаних за векселем осіб.

Банк здійснює авалювання векселів: 9 виданих на суму податку на додану вартість;

  • що підтверджують зобов'язання із сплати суми акцизного збору і видаються суб'єктами підприємницької діяльності у разі отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на іншу підакцизну продукцію;

  • виданих для оформлення грошового боргу за фактично поставлені

товари, виконані роботи, надані послуги.

Аваль може бути наданий на частину суми векселя.