Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FCZ lekcij_1-16.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
5.53 Mб
Скачать

Ряди функцій комплексної змінної

1. Основні поняття про ряди з комплексними членами.

Теорема 1. Числовий ряд з комплексними членами , де збігається тоді і тільки тоді, коли збігаються обидва ряди і , складені з дійсних і уявних частин.

Ряд називається абсолютно збіжним, якщо збігається ряд з модулів його членів . Ряд називається умовно збіжним, якщо сам ряд збігається, а ряд з модулів його членів розбігається.

Зауваження. Дослідження на збіжність рядів з комплексними членами зводиться до дослідження рядів з дійсними членами, що здійснюється за відомими ознаками збіжності дійсних рядів.

Приклад 1. Дослідити на збіжність:

а) ; б) ;

в) ; г) .

Розв’язання.

а) Обидва дійсні ряди і збігаються – перший за ознакою Даламбера, а другий за радикальною ознакою Коші (покажіть це самостійно). Тому заданий ряд також збігається.

б) Ряд з дійсних частин розбігається як гармонічний, тому заданий ряд теж розбігається (хоча ряд з уявних частин збігається за ознакою Даламбера).

в) Ряд з дійсних частин збігається як узагальнений гармонічний з показником степеня , а ряд з уявних частин розбігається як геометрична прогресія зі знаменником . Тому заданий ряд теж розбігається.

г) Обидва дійсні ряди і розбігаються, оскільки не задовольняють необхідну ознаку збіжності (покажіть це самостійно). Тому заданий ряд також розбігається.

Приклад 2. Показати, що заданий ряд збігається абсолютно:

.

Розв’язання. Дослідимо на збіжність ряд із модулів:

.

Цей ряд збігається як геометрична прогресія зі знаменником . Тому заданий ряд збігається абсолютно.

Нехай в деякій області комплексної площини задана послідовність функцій комплексної змінної . Вираз (нескінченна сума)

називається функціональним рядом з комплексними членами.

Функціональний ряд називається збіжним у точці , якщо збігається відповідний числовий ряд . Множина всіх точок збіжності називається областю збіжності.

Функціональний ряд називається рівномірно збіжним в області до функції , якщо для будь-якого можна вказати такий номер , що для всіх точок з області виконується нерівність .

Для функцій комплексної змінної справедлива ознака Вейерштрасса рівномірної збіжності функціонального ряду: якщо функціональний ряд мажорований в області деяким числовим рядом з додатними членами , тобто в кожній точці області виконується нерівність то функціональний ряд є рівномірно збіжний в області .

Теорема 2 (теорема Вейерштрасса). Якщо члени функціонального ряду неперервні в області і ряд збігається рівномірно, то сума ряду – неперервна в і допускає почленне інтегрування вздовж довільної кривої , що лежить в області :

.

Теорема 3. Якщо члени функціонального ряду аналітичні в області і ряд збігається рівномірно в будь-якій замкненій області, що належить , то сума ряду – аналітична в області і допускає почленне диференціювання довільне число разів:

; .

2. Степеневі ряди. Ряд Тейлора.

Степеневим рядом з центром у точці називається функціональний ряд

,

де коефіцієнти ряду (комплексні числа).

Очевидно, що степеневий ряд завжди збігається в своєму центрі .

Теорема 1 (теорема Абеля). Якщо степеневий ряд збігається в деякій точці , то він абсолютно збігається в крузі радіуса з центром . Якщо степеневий ряд розбігається в деякій точці , то він розбігається поза кругом радіуса з центром .

За теоремою Абеля для степеневого ряду завжди існує так званий круг збіжності , всередині якого ряд збігається, зовні – розбігається, а на самому колі можуть бути як точки збіжності, так і розбіжності. Радіус цього круга називається радіусом збіжності.

Зауваження 1. Очевидно, . Якщо , то ряд збігається тільки в центрі . Якщо , то ряд збігається на всій комплексній площині.

Застосовуючи до ряду з модулів ознаку Даламбера чи радикальну ознаку Коші, радіус збіжності степеневого ряду можна знайти відповідно за формулами:

або .

Приклад 1. Знайти радіус збіжності степеневого ряду:

а) ; б) ; в) .

Розв’язання.  а) .

б) .

в) .

Теорема 2 (теорема Тейлора). Нехай функція – аналітична всередині круга радіуса з центром у точці . Тоді вона може бути подана у цьому крузі збіжним степеневим рядом Тейлора

; .

Причому цей ряд визначається однозначно.

Зауваження 2. Спираючись на наслідок з формули Коші, коефіцієнти ряду Тейлора можна подати у вигляді

,

де – довільне коло

Зауваження 3. Якщо функція – аналітична в області і – внутрішня точка цієї області, то радіус збіжності ряду Тейлора не менший, ніж відстань точки до межі області (рис. 1). Таким чином, радіус збіжності ряду Тейлора дорівнює відстані від центра до найближчої до нього особливої точки функції .

Зауваження 4. Теорема Тейлора дозволяє дати еквівалентне означення аналітичної функції як функції, ряд Тейлора якої збігається до неї самої, що співпадає з прийнятим у дійсному аналізі.

Зауваження 5. Ряд Тейлора для функції в точці єдиний, тобто, якщо функція якимось чином подана рядом за степенями , то це і буде ряд Тейлора. Тому на практиці для розкладу функції в степеневий ряд використовують відомі розвинення елементарних функцій. Наведемо деякі з них:

; ; ;

; .

Розвинення для експоненти, синуса і косинуса справедливі на всій комплексній площині. Радіус збіжності ряду для логарифму дорівнює 1. Радіус збіжності біноміального ряду залежить від показника степеня : при натуральному і при ненатуральному .

Приклад 2. Розкласти функцію в ряд Тейлора в околі точки і знайти радіус збіжності отриманого ряду.

Розв’язання. Подамо функцію у вигляді

.

Якщо , то другий доданок в останньому виразі можна розглядати як суму нескінченно спадної геометричної прогресії з першим членом і знаменником . Тоді

.

Отриманий ряд в силу однозначності розвинення і є шуканим рядом Тейлора. Радіус збіжності цього ряду визначається з умови . Тоді . Отже, .

Радіус збіжності можна знайти інакше як відстань від центра ряду до найближчої особливої точки функції (у даної функції особлива точка єдина).

Лекція 10.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]