Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Курс проект вино_Куц_2007.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
867.33 Кб
Скачать

3.1.4.2 Вибір та обґрунтування технологічних способів

і режимів (15…25 с.)

Роботу над цим підрозділом виконують згідно з принциповою схемою, тобто послідовно з виділенням кожного підрозділу заголовком і посиланням на опрацьовані джерела інформації, які наведені в списку використаної літератури.

Спочатку коротко вказують мету і сутність процесу та роблять критичний аналіз відомих способів з погляду техніко-економічних факторів його реалізації. Результати аналізу необхідно подавати з числовими поясненнями у вигляді таблиць, діаграм або графіків. З відомих способів вибирається оптимальний або найбільш раціональний із залученням максимальної кількості техніко- і організаційно-економічних показників. Базою порівняння є офіційні нормативи, планові дані, діяльність підприємств, на яких студент проходив технологічну практику тощо.

У тексті обов'язкове посилання на літературні джерела, з яких взято те чи інше рішення.

Обґрунтування технологічних операцій виконується у такій послідовності:

мета і призначення кожної технологічної операції;

порівняльна характеристика технологічних прийомів, способів, методів виготовлення готової продукції;

висновок щодо доцільності застосування у конкретному випадку того чи іншого способу:

коротка характеристика процесів, що відбуваються на даній стадії технологічного процесу;

фактори, що позитивно або негативно впливають на процес виробництва та шляхи їх регулювання;

технологічні вимоги до технологічного та допоміжного обладнання для виконання окремих технологічних операцій;

обґрунтування вибору типів технологічного та допоміжного обладнання.

Під час обґрунтування технологічних схем виробництва виноматеріалів у проектах необхідно розкрити суть перебігу процесів, починаючи від подрібнення винограду або плодово-ягідної сировини і закінчуючи зняттям виноматеріалів з дріжджових осадів. Під час обґрунтування технологічних схем заводів вторинного виноробства необхідно зробити опис процесів, що відбуваються протягом оброблення та витримування виноматеріалів.

Під час обґрунтування технологічних схем коньячного виробництва повинні знайти відображення процеси, що відбуваються в процесі перегонки коньячних виноматеріалів, витримування коньячних спиртів, оброблення та відпочинку коньяку.

Технологічна схема повинна бути малоопераційною. Не рекомендується проектувати схеми, до яких входять трудомісткі та фізично важкі не механізовані роботи, а також роботи, що потребують значних виробничих площ.

Особливої уваги потребують всі питання максимального використання та заощадження сировини, основних і допоміжних матеріалів, води, енергії, людської праці на проектованих ділянках. Необхідно передбачати комплексне використання сировини як в основному виробництві, так і шляхом реалізації відходів виробництва як вторинних матеріальних ресурсів, що знижує собівартість продукції.

У кінці підрозділу у вигляді резюме наводять усі технологічні рішення прийняті у проекті.

3.1.4.3 Опис апаратурно-технологічної схеми (1…2 с.)

Апаратурно-технологічну схему викреслюють за положеннями, викладеними в [2,3]. Під час її опису вказують звідки і куди надходить сировина, основні і допоміжні матеріали, напівпродукти, побічні продукти, відходи, викиди й стоки. Обов’язково називають способи руху: самопливом, насосом, шнеком тощо. При будь-якому згадуванні найменування обладнання потрібно вказати його номер (без дужок), що відповідає номерові на апаратурно-технологічній схемі. Наприклад: виноград із автомашини 1 вивантажують у приймальний збірник 2, звідки шнеком 3 подають на дробарку 4 і т. п.