Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ПЕ№8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Характерні риси чотирьох основних моделрґі ринку

Характерна риса

Модель ринку

Чиста конкуренція

Монополістична конкуренція

Олігополія

Чиста монополія

Кількість фірм

Дуже багато

Багато

Декілька

Одна

Тип продукту

Стандартизований

Диференційований

Стандартизований або диференційований

Унікальний, немає близьких замінників

Контроль над ціною

Жодного контролю

Деякий, проте, у вузьких межах

Обмежений взаємозалежністю, значний за таємної змови

Значний

Умови входження у галузь

Дуже легкі, жодних перешкод

Відносно легкі

Існують серйозні перешкоди

Входження заблоковане

Нецінова конкуренція

Відсутня

Значна, з акцентом на рекламу, торгові марки тощо

Здебільшого значна, зокрема, за диференціації продукту

Здебільшого реклама зв'язку з громадськими організаціями

Приклад

Сільське господарство

Роздрібна торгівля, виробництво жіночого одягу, взуття

Виробництво сталі, автомобілів, сільськогосподарських знарядь, багато побутових електроприладів

Місцеві підприємства комунальних послуг

Конкурентна боротьба зовсім зникає, коли певний товар виробляє і продає тільки одна фірма. В даному випадку має місце монополія.

Монополія – це ситуація, що склалась на ринку внаслідок захоплення його найбільшими підприємствами, які ліквідують внутрігалузеву конкуренцію, тобто це наявність на ринку лише одного продавця і багатьох покупців. Монополіст контролює ринок, встановлюючи на ньому монопольно високу ціну.

Основні форми монополій:

Картель — об'єднання декількох підприємств однієї галузі виробництва, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, ви­робничу та комерційну самостійність, а домовляються про частку кожного в загальному обсязі виробництва, ціну, ринки збуту. На сучасному етапі картелі існують у формі патентних пулів, ліцензійних договорів, консорціумів із проведення науково-дослідних розробок тощо.

Синдикат — об'єднання низки підприємств однієї галузі промисловості, учасники якого зберігають власність на засоби ви­робництва, але втрачають власність на вироблений продукт, а отже, зберігають виробничу, але втрачають комерційну самостійність. У синдикатах збут товарів здійснює загальна збутова контора. Сьогодні синдикати існують переважно у сфері торгівлі, деякі — у сфері виробництва. Так, алмазний синдикат контролює світовий ринок необроблених алмазів.

Трест — об'єднання низки підприємств однієї або декількох галузей промисловості, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, виробничу та комерційну самостійність, тобто об'єднують виробництво, збут, фінанси, управління, а на суму вкладеного капіталу власники окремих підприємств отримують акції тресту, що дають їм пра­во брати участь в управлінні та привласнювати відповідну частку прибутку.

Концерн — об'єднання десятків і сотень підприємств різних галузей промисловості, транспорту, торгівлі, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений про­дукт, а головна фірма здійснює фінансовий контроль за іншими учасниками об'єднання.

Конгломерат — монополістичне об'єднання, утворене внаслідок поглинання прибуткових різногалузевих підприємств, які не мали виробничої й технічної спільності. Так, найбільша американська телефонна монополія "АТТ" почала скуповувати готелі, автопрокатні станції тощо. Крім бажання привласнити прибутки рентабельних компаній, конгломеративні поглинання прагнули також уникнути різких коливань кон'юнктури ринку під час криз.

7

©ХЕУ Політекономія- Тема 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]