Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4. Орган_зац_я _ методика анал_зу ЗЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
131.07 Кб
Скачать

5. Аналіз динаміки експорту та імпорту товарів та послуг.

Зміну в часі експорту (імпорту) товарів (робіт, послуг) досліджують, будуючи ряди динаміки. Такий аналіз дає можливість виявити й охарактеризувати закономірності в здійсненні цих операцій.

Аналізуючи динаміку, найчастіше застосовують такі показники, як: темпи приросту за кожний рік, середньорічний темп приросту за весь період, обраний для аналізу. Обчислюють ці показники, порівнюючи між собою рівні ряду динаміки. Рівень, з яким порівнюють, є базисним, а рівень, який порівнюють, - поточним. Якщо кожний рівень порівнюють з попереднім, то він буде ланцюговим.

Для повнішої характеристики роботи об’єднання на зовнішньому ринку вартісні і кількісні показники по експорту (імпорту) товарів і послуг за звітний рік зіставляються з експортом (імпортом) за попередній рік, а також проводиться порівняння за кілька років (наприклад, за 5 – 10). Мета такого дослідження – встановити, які зміни відбулися в товарній структурі експорту (імпорту) і його географічному напрямі, чи одержали розвиток нові види експорту (імпорту), як змінився обсяг експорту (імпорту) у поточних і постійних (базових) цінах, як змінилися в середньому ціни.

Дані про експорт (імпорт) за досліджувані роки групуються по країнах і по товарах в аналітичних таблицях. По кожному рядку таблиці (країна, товар чи підсумок) обчислюються індекси вартості, фізичного обсягу і цін, що показують якою мірою і де змінилися вартість і фізичний обсяг експорту (імпорту) і середні експортні (імпортні) ціни.

Для визначення зміни вартісної структури експорту (імпорту) по країнах і по товарах складаються аналітичні таблиці, де по кожному рядку (країна або товар) наводяться для кожного порівнюваного року вартість експорту в тисячах гривень і її питома вага у відсотках до загального підсумку.

При аналізі динаміки експорту (імпорту) товарів і послуг визначають ступінь впливу факторів кількості і ціни на зміну вартості експорту (імпорту) товарів. Для цього обчислюють відповідні індекси:

- індекс вартості (товарообороту) ():

(9);

- індекс кількості ():

(10)

- індекс цін ():

(11)

Різниця між чисельником та знаменником по вищезазначених показниках відображатиме загальну зміну вартості експорту (імпорту) товарів і послуг, а також вплив на неї факторів кількості і ціни у абсолютному вимірі (у грош. од.)

В розрізі товарних груп, що включають і кількісно і якісно співставні товари (наприклад, пшениця, ячмінь, жито чи бензин, дизпаливо, мазут), обчислюється також індекс структурних зрушень (кількісної структури), що визначається за формулою:

, (7)

де – кількість товарів поточного періоду;

– базові ціни цих товарів;

– середня ціна товарів базового періоду.

Середня ціна обчислюється за формулою:

, (8)

Якщо індекс кількісної структури буде >1, то це означатиме, що у межах товарної групи зросла питома вага кількості більш дорогих товарів за рахунок зниження питомої ваги дешевших товарів. При зворотній зміні структури індекс буде менше одиниці.

Зміна фізичного обсягу обумовлюється сукупною зміною кількості і кількісної структури товарів. Звідси індекс фізичного обсягу являє собою добуток індексу кількості й індексу структури. Вплив кожного з цих факторів потрібно визначити окремо:

- індекс кількості ():

(12)

Перш ніж обчислити , потрібно визначити середню ціну товарів за формулою 8.

- індекс структури визначаємо за формулою 7: