Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 7.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
274.94 Кб
Скачать

175. Правовий режим дендрологічних парків

Правовий режим дендрологічних парків регулюється главою 9 роз­ділу III Закону України «Про природно-заповідний фонд України» від 16 червня 1992 року.

Дендрологічні парки можуть бути загальнодержавного і місцевого значення.

Дендрологічні парки загальнодержавного значення є науково-до­слідними природоохоронними установами, створеними задля збере­ження і вивчення у спеціально створених умовах різноманітних видів дерев і чагарників та їх композицій для найбільш ефективного наукового, культурного, рекреаційного та іншого використання.

В іншому правовий режим дендрологічних парків подібний до право­вого режиму ботанічних садів.

176. Правовий режим зоологічних парків

Правовий режим зоологічних парків регулюється:

  • Підрозділом 10 розділу НІ Закону України «Про природно-запо­відний фонд України» від 16 червня 1992 року;

  • Положенням про зоологічний парк загальнодержавного значення, затвердженим наказом Мінекобезпеки та Мінкультури України від : 20 лютого 1998 року №21/46.

Зоологічні парки є культурно-освітніми установами загальнодержав­ного чи місцевого значення, що створюються задля організації екологічної освітньо-виховної роботи, створення експозицій рідкісних, екзотичних та місцевих видів тварин, збереження їх генофонду, вивчення дикої фауни і розробки наукових основ її розведення у неволі.

Земельні ділянки з усіма природними ресурсами, що надаються зоологічним паркам, вилучаються з господарського використання. На території зоологічних парків забороняється діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню спри­ятливих умов для життя тварин.

Територія зоологічних парків підлягає зонуванню:

Експозиційна зона - призначена для стаціонарного утримання тварин і використання їх у культурно-пізнавальних цілях;

Наукова зона - у ЇЇ межах проводиться науково-дослідна робота з тваринами. Відвідування цієї зони дозволяється у порядку, встановленому адміністрацією парку;

Рекреаційна зона - використовується для організації відпочинку та обслуговування відвідувачів парку;

Господарська зона - використовується для розміщення господар­ських об'єктів, підсобних господарств.

177. Правовий режим парків-пам'яток садово-паркового мистецтва

Правовий режим парків-пам'яток садово-паркового мистецтва

регулюється главою 11 розділу НІ Закону України «Про природно-запо­відний фонд України» від 16 червня 1992 року.

Парками-пам'ятками садово-паркового мистецтва оголошуються найбільш визначні та цінні зразки паркового будівництва з метою охорони їх і використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях. На території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва можуть проводитися наукові дослідження.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва можуть бути загально­державного та місцевого значення. Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення є природоохоронними рекре­аційними установами.

На їх територіях забороняється будь-яка діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших при­родних об'єктів, оголошених парками-пам'ятками садово-паркового мистецтва, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

В іншому правовий режим парків-пам'яток садово-паркового мис­тецтва подібний до ботанічних садів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]