Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 7.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
274.94 Кб
Скачать

187. Правове регулювання екологічного туризму

Здійснення екологічного туризму регулюється Законом України «Про туризм» у редакції від 18 листопада 2003 року.

Туризм - це тимчасовий виїзд особи з місця постійного проживання для оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілей без здійснення оплачуваної діяльності в місці перебування.

Екологічний туризм - це вид туризму, який полягає у здійсненні туристичної діяльності з використанням природних рекреаційних ресур­сів як на територіях національної екологічної мережі України, так і за її межами, за якого здійснюється ознайомлення туристів з мальовничими природними ресурсами, екологічне навчання, або їх участь у здійсненні природоохоронних заходів.

2008 рік оголошено Роком туризму і курортів в Україні згідно з Ука­зом Президента України «Про заходи щодо розвитку туризму і курортів в Україні» від 21 лютого 2007 року № 136/2007.

Органом управління у царині здійснення екологічного туризму є Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.

Тема 36: правова охорона лісів

188. Поняття лісу

Спеціальними законами з питань охорони лісів є:

— Лісовий кодекс України у редакції від 8 лютого 2006 року;

— Закон України «Про мораторій на проведення суцільних рубок на (гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону» від 10 лютого 2000 року.

Ліс - це тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природ­ними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на довкілля (ст. 1 ЛКУ).

Усі ліси у межах України становлять лісовий фонд України. До лісо­вого фонду належать лісові ділянки площею не менше 0,1 га.

Ліси за екологічним та суспільно-господарським значенням поділяються на такі категорії:

1) захисні ліси (виконують переважно водоохоронні, ґрунтозахисні та інші захисні функції, напр.: полезахисні лісосмуги);

2) рекреаційно-оздоровчі ліси (виконують переважно рекреаційні санітарні, гігієнічні та оздоровчі функції);

3) ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного при­значення (виконують особливі природоохоронні, естетичні, на­укові функції тощо);

4) експлуатаційні ліси (можуть використовуватися для рубок головного користування).

Віднесення лісів до відповідної категорії здійснюється Держкомлісгоспом за погодженням з Мінприроди згідно з Порядком поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних ділянок, затвердженим поста­новою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 року № 733.

Органами, які керують лісовим фондом, є:

  • Державний комітет лісового господарства України;

  • Українська державна лісо насіннєва інспекція Держкомлісгоспу Укра­їни (контролює виконання при веденні лісового господарства вимог Закону України «Про насіння і садівний матеріал» від 26 грудня 2002 року);

Заходами правової охорони лісів є:

  • регулювання рубок та інших видів спеціального використання лісів;

  • відтворення лісів;

  • протипожежна профілактика;

  • створення служб лісової охорони;

  • боротьба зі шкідниками і хворобами лісів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]