Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачки.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
66.58 Кб
Скачать
  1. Дайте оцінку даній ситуації.

Згідно ЗУ «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» ст.6 п.2, об'єктом винаходу (корисної моделі), правова охорона якому (якій)надається згідно з цим Законом, може бути: продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини тощо).

Патент дійсно захищає, але захищає формулу продукції. В даній же ситуації сьогодні зазначені хімічні препарати, які запропоновані для продажу на вітчизняному ринку, мають відповідні патенти, а також внесені до Переліку пестицидів і агрохімікатів, офіційно дозволених до використання в Україні. Патент дійсно може бути на формулу активної речовини компанії "Е.І. Дюпон де Немур енд Компані", якщо вона є унікальною.

  1. Дайте визначення поняття «недобросовісна конкуренція». Поясність, які дії в сфері інтелектуальної власності можуть визнаватися недобросовісною конкуренцією.

Згідно ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції» недобросовісною конкуренцією є будь-які дії у конкуренції, що

суперечать торговим та іншим чесним звичаям у господарській

діяльності. Дайте перелік нормативних актів України та міжнародних договорів, які використовують поняття «чесні звичаї».

У сфері інтелектуальної власності недобросовісною конкуренцією можуть визнаватися такі дії: копіювання зовнішнього вигляду виробу, порівняльна реклама, поширення інформації, що вводить в оману тощо.

  1. Чи мав право Антимонопольний комітет України розглядати дану справу?

Антимонопольний комітет України мав право розглядати даний факт недобросовісної конкуренції по ст.15-1 ЗУ “Про захист від недобросовісної конкуренції”, а саме поширення інформації, що вводить в оману.

Завдання 10

Товариство з обмеженою відповідальністю звернулось до арбітражного суду з позовом до торгової фірми і висунуло вимоги про: конфіскацію відеокасет з художнім фільмом, що реалізуються фірмою; стягнення отриманого фірмою доходу замість відшкодування збитків. Торгова фірма проти позову заперечував на підставі того, що вона придбала партію відеокасет у третьої особи і тому не повинна нести відповідальність. Всі претензії, на думку представників фірми, необхідно пред'являти до третьої особи, у якої фірма придбала відеокасети.

1. Дайте правову оцінку запереченням відповідача.

Заперечення є незаконним

2.Чи зобов'язаний покупець партії примірників аудіовізуальних творів перевіряти повноваження продавця щодо розповсюдження примірників твору та можливість передачі ним цього права третім особам.

Так, зобов’язаний.

3. Яка відповідальність передбачена чинним законодавством за неправомірне розповсюдження примірників аудіовізуального твору.

Відшкодування шкоди позивачу, щодо неправомірної розповсюдження примірників.

4. Чи підлягають задоволенню вимоги позивача?

Ні, позивачу мають відкодувати шкоду заподіяну продавцем.

5. Яке рішення повинен прийняти суд?

Провести конфіскацію та накласти штраф на продавця.

Завдання 12

Товариство з обмеженою відповідальністю звернулося до арбітражного суду з позовом до приватного підприємства про відшкодування збитків, завданих порушенням виключних прав товариства на художній фільм. Порушення, на думку позивача, полягало у неправомірному продажу відеокасет з записами художнього фільму.

Приватне підприємство, заперечуючи проти позову, посилалось на договір, укладений ним з акціонерним товариством, якому за договором з виготівником аудіовізуального твору (кіностудією) було надано виключне право на відтворення та розповсюдження примірників цього художнього фільму. Акціонерне товариство займалось відтворенням фільму і продавало приватному підприємству відеокасети оптом, а приватне підприємство займалось роздрібною торгівлею відеокасетами на підставі договору про передачу приватному підприємству виключного права на розповсюдження примірників художнього фільму.

В договорі між виготівником та акціонерним товариством не містилось жодних умов щодо можливості чи заборони передавати виключне право іншим особам.