Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачки.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
66.58 Кб
Скачать

Завдання 8

Акціонерне товариство подало до арбітражного суду позов до громадської екологічної організації про заборону несанкціонованого використання створеної позивачем бази даних про допущені правопорушення на території області, а також про стягнення компенсації у розмірі 10 000 мінімальних заробітних плат.

Громадська організація визнала факти несанкціонованого використання бази даних, але заперечувала проти сплати компенсації, посилаючись на те, що неправомірне використання програмного продукту не мало на меті отримання прибутку. База даних використовувалась громадською організацією тільки для організації громадських перевірок дотримання природоохоронного законодавства та організації своєї діяльності з охорони навколишнього природного середовища.

1. Які міри відповідальності передбачені законодавством за неправомірне використання програм для еом?

Накладання штрафу.

2. Чи залежить стягнення компенсації від мети несанкціонованого використання програмного продукту?

Так

3. Чи підлягають задоволенню вимоги позивача?

Ні

4. Яке рішення повинен прийняти суд?

Якщо програма використовувалась не маючи на меті одержання прибутку, то позов позивача залишається без задоволення.

Завдання 9

Рішенням Антимонопольного комітету України Компанія "Е.І. Дюпон де Немур енд Компані" (штат Делавар, США) була оштрафована за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим ст.1 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції” у вигляді дій у конкуренції, що суперечать торговим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

В процесі розгляду справи Комітет з’ясував, що Компанія у публікації під назвою "Хто буде платити за порушення прав інтелектуальної власності? Продавці, покупці чи користувачі"? розповсюджувала інформацію стосовно порушення прав інтелектуальної власності компанії "Е.І. Дюпон де Немур енд Компані" на патент № 4200 "Спосіб боротьби з небажаною рослинністю", у частині відповідальності суб'єктів господарювання, які мають право власності на відповідні патенти щодо хімічних засобів захисту рослин,

Компанія "Е.І. Дюпон де Немур енд Компані" є виробником хімічних препаратів захисту рослин у широкому асортименті, які реалізуються з використанням торговельної марки "Du Pont" та інших комерційних позначень, що є власністю компанії. Асортимент продукції був представлений, зокрема, у Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Комітет встановив, ця компанія поширила через спеціалізоване друковане видання застережливу інформацію щодо відповідальності за порушення її прав інтелектуальної власності. Зокрема, в опублікованому матеріалі йшлося про незаконність реалізації іншими суб’єктами господарювання без дозволу хімічних препаратів для захисту рослин на основі запатентованої компанією активної речовини.

Однак, на сьогодні зазначені хімічні препарати, які запропоновані для продажу на вітчизняному ринку, мають відповідні патенти, а також внесені до Переліку пестицидів і агрохімікатів, офіційно дозволених до використання в Україні.