Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекало_Лена[1].doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Енергетична цінність різних видів палива

Вид палива

Енергетична цінність (ГДж/т)

Вартість (зл./т)

Вартість 1 ГДж енергії (зл/ГДж)

Мазут

43

2800

65, 1

Кам'яне вугілля

26

320

12, 3

Кокс

21

210

10

Природній газ (ГДж/1000 м3)

38

1000

26, 3

Енергетична верба (суха маса)

20

25 !

1, 25!

Додаткові еколого-економічні переваги вирощування енергетичних культур:

низькі вимоги до ґрунту (ґрунти класу: III, IV i V а також болотисті ґрунти),

можливість використання земель непридатних під сільське господарство, легка вегетативна розсада (з обрізаних гілок),

висока стійкість від хвороб і шкідників комах, а також кліматичних умов (морози і приморозки),

низькі кошти обробки (низька кількість добрив і пестицидів), можливість удобрення стічними осадами

1.2. Використання біомаси у якості палива

Біомасу як опалювальний матеріал можна використовувати централізовано, тобто весь район або невелике місто опалювати від однієї котельні, що працює на біомасі. Крім цього можливо використовувати спеціальні котли для опалювання окремих приватних будинків.

Однак для отримання відновлюваного палива біомасу не лише спалюють. Існують методи спеціальної обробки деревинної біомаси, за допомогою яких можна отримати продукти нафтохімічного синтезу. Наприклад, застосовуючи технологію піролізу — нагрівання дерева до 500 — 800 °С — можна виділити з неї горючі гази, які можна потім спалювати для отримання енергії із ще більшим ККД [ 7].

У країнах Європи біодизель здебільшого є продуктом ріпакової олії. Причому як виробництво, так і використання біодизельного палива має підтримку на державному рівні. Вже збудовано достатньо малих і великих переробних заводів. Зокрема, в Німеччині за рік виробляють близько 2 млн т біодизельного палива. Цей вид палива використовують і найближчі сусіди України: Чехія, Словаччина, Польща. Останнім часом ці країни суттєво збільшили посівні площі під ріпак. За даними німецької Федеральної агенції відновлювальних джерел енергії, площа посіву цієї культури торік сягнула 1, 4 млн га, а середня врожайність – 38 ц/га [11].

З 2009 року всі країни Європейського Союзу зобов’язуються виробляти й використовувати біодизельне паливо. А до 2020 року ЄС планує не менше 20% транспорту заправляти біопаливом [11].

Відповідно до "Програми розвитку виробництва біодизельного палива на період до 2010 р. ", Україна повинна виробляти і споживати в 2010 р. понад 520 тис. т біодизельного палива, для цього треба буде забезпечити валовий збір насіння ріпаку на рівні 1, 7 – 1, 8 млн. т. За врожайності ріпаку в середньому 20 ц/га потрібно засіяти 0, 85 – 0, 9 млн. га ріллі, що становить близько 3% загальної площі (33, 8 млн. га) орних земель України [11].

Основними завданнями Програми є сприяння будівництву заводів, які вироблятимуть дизельне біопаливо; створення зон концентрованого вирощування ріпаку; забезпечення гарантованого збуту сільськогосподарськими товаровиробниками ріпаку, необхідного для виробництва біопалива. На реалізацію Програми потрібно близько 170 млн. євро, джерелами яких можуть бути інноваційні кошти, а також кошти підприємств агропромислового комплексу і державна фінансова підтримка. При цьому державну підтримку передбачається надавати переважно на поворотній основі у межах коштів, які визначені для цього в державному і місцевих бюджетах на 2006 – 2010 роки, зокрема для виробництва продукції рослинництва (ріпаку на технічні цілі). Очікується, що соціально-економічний ефект виконання Програми визначатиметься підвищенням рівня еколого-енергетичної безпеки країни.