Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота з політичної економії.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Тема 3. Економічні потреби та інтереси

Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний термін або поняття

  1. Частина потреб людини та суспільства,для задоволення яких необхідні суспільне виробництво, економічна діяльність.

  2. Задоволення однієї потреби веде до виникнення нової, яка також потребує задоволення і…спонукає до розвитку нового виробництва.

  3. Усвідомлені потреби в матеріальних благах.

  4. Потреби в їжі, одязі, житлі тощо.

  5. Інтереси, пов’язані з реалізацією прав людини як власника тих чи інших виробничих ресурсів, отриманням доходів.

  6. Потреби у спілкуванні, освіті тощо.

  7. Сума однорідних інституйованих приватних інтересів, носіями яких виступають акціонери, споживачі, персонал підприємств та громадських об’єднань, мешканці регіону, кримінально-тіньові структури тощо.

  8. Потреби в стабільності, захисті, збереженні природи тощо.

  9. Інтереси, що виражають потреби розвитку економіки і суспільства в цілому та реалізуються через державу, її функції, методи й засоби регулювання економіки.

  10. Автор піраміди потреб людини.

  11. Боротьба протилежних сторін економічного явища (суперечності товару, способу виробництва тощо), інтересів.

  12. Відчуття необхідності у чомусь (речах, послугах, відносинах) для підтримання життєдіяльності чи розвитку.

а) економічний інтерес; б) суть закону зростання потреб; в) фізіологічні потреби; г) економічна потреби; д) суспільні потреби; е) духовні потреби; ж) суперечність; и) А.Маслоу, к) потреби; л) особисті інтереси; м) суспільні інтереси; н) групові або корпоративні інтереси.

Тема 4. Соціально-економічний устрій суспільства. Економічна система та закони її розвитку

Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний термін або поняття

  1. Поділ праці, який породжує диференціацію (спеціалізацію) виробників на виготовленні певних продуктів або за певними видами діяльності.

  2. Сукупність взаємопов’язаних і певним чином упорядкованих елементів економіки, що утворюють певну цілісність, економічну структуру суспільства.

  3. Процес трансформації державної форми суспільної власності в різні види і форми приватної власності одноосібну, групову, змішану і т.д.

  4. Сукупність відносин між суб’єктами господарювання щодо привласнення умов та результатів виробництва.

  5. Процес монопольного державного становлення держави в управлінні об’єктами суспільної власності шляхом передавання державою в тих чи інших формах функцій володіння, розпорядження і використання умов і результатів виробництва державних підприємств їх колективам за повного або часткового збереження за державною функції виразника належності майна цих підприємств суспільству.

  6. Власність громадянина, підприємства, які мають право володіти, використовувати та розпоряджуватися нею.

  7. Сукупність матеріально-речових факторів (засобів виробництва) і особистого фактора (робочої сили), які приводять їх у дію з етою створення економічних благ.

  8. Сукупність узаконених державою прав і норм економічних взаємовідносин фізичних та юридичних осіб, які складаються між ними щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами власності.

  9. Матеріальні блага, привласнені колективом людей, і які використовуються ними в своїх інтересах.

  10. Сукупність економічних зв’язків між людьми, що визначають специфікою відносин власності, які виникають на всіх фазах суспільного виробництва.

  11. Матеріальні блага, привласнені суспільством в цілому (усім народом) і які використовуються в інтересах всього суспільства.

  12. Усе те, що можна привласнити чи відчужити.

  13. Персоніфіковані носії відносин власності.

  14. Узгоджує функціонування і розвитк ланок економічної системи, приводить у відповідність продуктивні сили і економічні відносини.

а) власність; б) приватизація; в) приватна власність; г) об'єкти власності; д) право власності; е) роздержавлення; ж) колективна власність; и) суб'єкти власності; к) державна власність; л) економічна система; м) продуктивні сили; н) суспільний поділ праці; о) економічні відносини; п) механізм господарювання.