Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота з політичної економії.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Тема 17. Економічні аспекти глобальних проблем та їх вплив на економічний розвиток України

Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний термін або поняття

1. Проблема, яка за своїм масштабом і характером впливає на все суспільство, на інтереси кожної людини в усіх країнах світу.

2. Діалектична взаємодія об’єктивного (природного) і суб’єктивного (суспільного, свідомого), загального і специфічного в розвитку людської цивілізації.

3. Неухильне зростання витрат на озброєння.

4. «Демографічний вибух» у другій половині ХХ ст. та асиметричність динаміки.

5. Забруднення довкілля, глобальні кліматичні зміни, знищення рослинного та тваринного світу, погіршення родючості земель.

6. Обмеженість багатьох сировинних ресурсів загострює проблеми виробництва і відтворення, посилення боротьби за обмежені та стратегічні ресурси.

7. Нестача продуктів у багатьох країнах – недоїдання, голод мільйонів людей,смертність.

8. Стрімке зростання населення загострює проблему зайнятості та безробіття, особливо в слаборозвинутих країнах.

9. Обмеженість ресурсів потребує пошуку нових видів сировини, енергії – необхідність освоєння океану, космосу.

10. Процес розширення можливостей вибору у різних сферах: від гарантування економічних, соціальних та політичних прав і свобод до можливостей творчої самореалізації та вдосконалення.

11. Складний, багатогранний процес, який охоплює усі сторони суспільного розвитку і втілюється у зростаючій взаємозалежності країн світу в результаті формування єдиного всесвітнього господарського організму.

12. Якісно новий стан світової економіки, яка поступово перетворюється у цілісний глобальний організм, поєднаний гігантською виробничо-збутовою мережею, глобальною фінансовою системою, планетарною інформаційною сіткою тощо.

а) мілітаризація, загроза ядерної війни; б) людський розвиток; в) глобалізація; г) екологічна проблема; д) глобальна проблема; е) сировинна й енергетична проблема; ж) проблема зайнятості і безробіття; и) загальна причина глобальних проблем; к) демографічна проблема; л) продовольча проблема; м) проблема освоєння світового океану, космосу; н) глобальна економіка.