Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧА ПРОГРАМА з курсу “Методика викладання і...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Переяслав-Хмельницький державний педагогічний

Університет імені Григорія Сковороди

"ПОГОДЖЕНО"

Проректор з навчальної та

виховної роботи

______ професор Л.О.Калмикова

РОБОЧА ПРОГРАМА

з курсу “Методика викладання історичних дисциплін у ВНЗ”

для спеціальності 8.010103 – історія

факультет підготовки вчителів історії

кафедра історії та культури України

курс VІ – магістратура

семестр І

обсяг лекційних занять 24 год.

обсяг практичних занять 12 год.

обсяг семінарських занять

обсяг лабораторних занять

обсяг самостійної роботи 18 год.

Всього годин 54.

Залік - І

Робоча програма складена на основі: Блуда А.А. Практична підготовка вчителя історії в пед. навч. закладах України: Етапи і особливості.—К., 2000; Навчальний процес у вищій пед. школі : Навч. посіб. За ред. О.Г.Мороза.—К., 2001

Робоча програма обговорена та затверджена на засіданні кафедри історії та культури України факультету підготовки вчителів історії 30 серпня 2002 р.

Завідувач кафедри ________проф. В.П.Коцур

  1. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

Програма курсу "методика викладання історії у вищій школі" у відповідності до концепції реформування вищої освіти, відображеній в Державній національній програмі "Освіта" – Україна ХХ ст. та в законі України "Про освіту". Основну увагу спрямовано на забезпечення фундаментальної наукової та практичної методичної підготовки спеціалістів-істориків магістерського освітнього кваліфікаційного рівня у вищих закладах освіти 3-4 рівня акредитації. В програмі розкривається предмет методики викладання історії у вищій школі, процес навчання історії і його закономірності, предмети, методи і форми організації навчального процесу, науково-педагогічної діяльності викладачів та навчальної діяльності студентів, їх взаємозв'язок і взаємовплив, етапи становлення науково-педагогічного працівника як творця навчального процесу. Програму розраховано на 108 годин. Визначальним аспектом методики вивчення курсу є особистість студента з її проблемами та інтересами. Індивідуальними здібностями, базовими знаннями, рівнем сформованості вмінь тощо. Провідним методом організації навчання є колективна проблемно-діалогічна діяльність студентів: навчальний диспут. Дискусія, евристична бесіда, рольова гра.

1. Задачі, предмет і функції методики викладання історії у вищих навчальних закладах ІІІ і ІV рівнів акредитації.

Постановка проблеми. Предмет методики, наукове визначення мети, задач вивчення історії , визначення змісту і структури нормативних історичних курсів в вищих навчальних закладах різних акредитацій. Навчальна діяльність студентів і педагогічна діяльність викладачів історії і правознавства, наслідки навчання. Основні шляхи вивчення процесу навчання історії , наслідки навчання. Основні шляхи вивчення процесу навчання історії . Методична наука і майстерність викладача. Зв'язок методики з іншими науками. Державна національна програма "Освіта" – Україна у ХХІ столітті про стратегічні завдання реформування вищої освіти.

2. Концепція історичної освіти у вищій школі.

Здобутки і недоліки в реформуванні змісту історичної освіти у вузах

України. Проблеми, які зумовлюють необхідність розробки концепції історичної освіти у вищій школі. Принципи реалізації концепції, структура історичних знань студентів. Неповні риси історичної освіти. Принципи побудови навчального плану історичних факультетів.

3. Процес навчання історії та українознавство і його закономірності.

Постановка питання. Навчання, як один з видів суспільної діяльності, викладання і навчання – основні елементи навчального процесу. Єдність змістовної і процесуальної сторін навчання. Психологічні основи навчання історії . Структурні елементи процесу навчання і зв'язок між ними. Закономірність і логіка навчального процесу.

Програма курсу: "Методика викладання історії у вищих навчальних закладах "

Вступ (2 год.) Предмет і завдання курсу. Визначення змісту і структури нормативних історичних курсів у вищих навчальних закладах різних рівнів акредитації. Зв'язок курсу з іншими науками. Державна національна програма реформування вищої освіти.

Тема 1. (4 год.). Концепція історичної освіти у вищій школі.

Концепція історичної освіти у вищій школі. Основні принципи її реалізації. Здобутки і недоліки в реформуванні змісту історичної освіти у вузах України. Основні риси історичної освіти. Структура історичних знань студентів. Принципи побудови навчального плану історичних факультетів.

Тема 2. (4 год.). Процес навчання історії та його закономірності.

Навчання як один з видів суспільної діяльності. Викладання і навчання – основні елементи навчального процесу. Єдність змістовної і процесуальної сторін навчання. Закономірності і логіка навчального процесу. Структурні елементи процесу навчання і зв'язок між ними. Психологічні основи навчання історії.

Тема 3. (6 год.) Закономірності, принципи і правила навчання історії у вищій школі. Співвідношення закономірностей, принципів і правил. Система принципів і їхній взаємозв'язок. Система правил. Творчий характер їх застосування.

Тема 4. (4 год.) Проблеми методів навчання історії у вищій школі.

Класифікація методів навчання суть і зміст методів навчання. Взаємозв'язок методів і рівнів засвоєння студентами змісту історичних курсів. Роль методів навчання у формуванні творчого мислення студентів. Проблема оптимізації методів навчання історії.

Тема 5. (6 год.) Види і форми організації навчального процесу.

Види навчання, їх характеристика. Організаційні форми навчання та їх суспільність. Основні вимоги до лекцій, практичних занять, консультацій, самостійної роботи студентів. Організація наукової роботи студентів, навчальних і переддипломних практик. Перспективи розвитку видів і форм навчального процесу.

Тема 6. (6 год.). Засоби навчання історії.

Дидактичні функції засобів навчання. Умови ефективного застосування засобів навчання. Проблеми підручника з історії для вищих навчальних закладів. Види унаочнення, їх характеристика. Технічні засоби навчання. Проблеми комп'ютеризації навчального процесу з історії.

Тема 7. (6 год.). Діагностика навчання історії.

Діагностика попередньої підготовки студентів. Поточний тематичний і підсумковий контроль, вимоги до організації і методики проведення іспитів та заліків. Проблеми оцінювання успішності і розвитку студентів. Тестовий і комп'ютерний контроль.

Тема 8. (6 год.). Організація навчального процесу, як творча діяльність викладача історії і правознавства.

Співвідношення наукової і педагогічної діяльності. Джерела науково-педагогічної творчості і сфери її застосування. Становлення науково-педагогічного працівника, як творця процесу вивчення історії . Атестація науково-педагогічних кадрів з історії. Професіограма викладача історії.