Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Роль молоді у розв

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Роль молоді у розв’язанні глобальних проблем людства

Щоб розповідати про молодь і її допомогу глобальним проблемам людства потрібно розглянути,що собою являють глобальні проблеми людства і які вони є на сьогоднішній день.

Глоба́льні пробле́ми лю́дства (глобальні проблеми, глобальні проблеми сучасності) — комплекс проблем  і ситуацій, що зачіпають життєві інтереси всіх народів світу,характеризуються динамізмом і вимагають для свого розв'язання колективних зусиль світової громадськості (екологічні проблеми , гонка озброєнь , хвороби  і т. д.),від вирішення яких залежить подальший прогрес людства і збереження цивілізації.

Глобальні проблеми людства взаємопов'язані охоплюють всі сторони життя людей,стосуються всіх країн народів та верств населення,стосуються як поверхні землі, так і Світового океану, атмосфери планети, навколоземного та космічного простору.Вони призводять до великих економічних та соціальних збитків.

Глобальні проблеми людства є наслідком протистояння з одного боку природи, а з іншого — людської практики, культури людства , а також невідповідності або несумісності різноспрямованих тенденцій в ході розвитку самої людської культури. Природа існує за принципом негативного зворотного зв'язку (див. біотична регуляція довкілля), тоді як людська культура — за принципом позитивного зворотного зв'язку.

Геоглобалістика  — міждисциплінарний науковий підхід, спрямований на комплексний розгляд глобальних проблем людства та пошук шляхів їх вирішення.

На сучасному етапі розвитку,можна відокремити такі глобальні проблеми:

  • Екологія : деградація земель — екологічні проблеми сучасності — озонові діри   —парниковий ефект -  проблема регулювання промислових викидів — проблеми руйнування екосистеми  — екологічні лиха  — проблеми геоактивності  —проблеми геліоактивності –проблеми світового господарства.

  • Економіка : вичерпання факторів виробництва — глобальна конкурентоспроможність  — економічна парадигма  — інтеграція та дезінтеграція ринків  (інтеграційні утворення в Європі ,Африці,Америці ) — затратні виробництва  — нові моделі економічного розвитку  — перерозподіл блага перед традиційними та новими економіками —ресурсний потенціал сучасної економіки  — сталий розвиток

  • Енергетика : енергетична криза  — проблема безпеки АЕС, нових енергоблоків та наслідки виведення АЕС  —аварії на атомних елеутроестанціях (Японія , 1997, 2011)

  • Здоровя : контроль народжуваності — СНІД— старіння людини  — санітарно-витиринарний контроль  проти пандемій та їх загроз (грип пташиний, грип свинячий )

  • Космос  та космічні технології : космічне сміття та забруднення космосу  — Ноосферно космічна цивілізація

  • Озброєння : контроль озброєнь  — контроль атомних озброєнь («Атомний клуб»)

  • Природа : межі розуміння природи — самозародження речовини

  • Політика : взаємопристосування механічних структур на міждержавному і міжнародному рівнях  — гармонізація національної і державної політики і економіки — уніфікація господарської діяльності

  • Промисловість: постіндустріальна модель розвитку  — третя промислова революція

Суспільство: гіпотеза другого демографічного переходу  — експорт демократії –зближення націй  (асиміляційний характер глобалізації) — перенаселення — продовольча проблема — соціально-економічний розвиток  — цивілізаційний розвиток  —технологічна революція

Технології: інформатизація (у глобальному вимірі) — машинна ера  — обмеженість сучасних технологій  — технологізація

Молодь може допомогти у вирішенні світових проблем

Вашингтон. Вік більше половини населення земної кулі не перевищує тридцяти років, але в молодих людях часто бачать джерело проблем, а не перспективу. «Проте подібне сприйняття необхідно змінити», - стверджує Зінат Рахман, спеціальний радник державного секретаря Джона Керрі з глобальних питань молоді.

«Молодь - ключ до вирішення багатьох найбільш актуальних глобальних проблем. Без її голосу та участі їх рішення неприпустимо і неможливо, - заявляє Рахман. - Важливо акцентувати увагу на молодих людях, які є лідерами у спільнотах і служать зразком для наслідування ».

У інтерв'ю, присвяченому Міжнародному дню молоді щорічного свята, що проводиться ООН 12 серпня - Рахман визнала, що багато молодих людей в усьому світі стикаються з проблемами, як, наприклад, доступ до освіти чи працевлаштування. «Однак часто саме вони знаходять рішення», - зазначає спеціальний радник.

За словами Рахман, молоді люди сприяють просуванню інновацій та економічному зростанню, а також досягненню позитивних змін, але їх потенціал необхідно вирощувати. З цією метою Державний департамент створив ряд ініціатив, які сприяють прогресу в наступних областях:

- Розширення економічних прав і можливостей. Державний департамент співпрацює з приватним сектором з метою проведення тренінгів з підприємництва та обміну інформацією у кожному регіоні світу і виносить це питання на найвищі урядові рівні.

-Участь у політичному житті. Молоді люди беруть участь у багатосторонніх зустрічах, таких як Міжнародна конференція праці, нарада міністрів Спільноти демократій, а також засідання Генеральної асамблеї ООН. «Крім того, -додає спеціальний радник, - ми надаємо молодим людям можливість приєднатися до молодіжних рад при наших посольствах і консульствах, де вони зустрічаються з представниками керівництва, у тому числі з послом, для обговорення нашої політики, проблем, з якими вони стикаються, а також можливих рішень».

-Розвиток навичок. Державний департамент приділив особливу увагу розширенню прав і можливостей молодих людей та навчання їх навичкам, яких вимагає ринок. Одним з таких прикладів є ініціатива TechGirls, націлена на розширення прав та можливостей дівчат у віці 15-17 років в близькосхідних і північноафриканських регіонах, в тому числі в Тунісі. «Дана програма надає особливого значення розвитку практичних навичок у таких сферах як програмування, робототехніка, створення мобільних додатків, веб-дизайн, відеографіка, а також розробка ігор в 3D, - заявила Рахман. - Вона призначена для того, щоб допомогти їм розвиватися у галузях природничих наук і технологій».

-Освіту. День Малали, який відзначається ООН 12 липня в честь Малали Юсуфзай - 16-річної пакистанської дівчини, яка була поранена терористами Талібану за виступ в підтримку доступності освіти для дівчаток - активізував міжнародне співтовариство. «Однак 57 млн. дітей не ходять в школу, а число тих, хто не може дозволити собі вищу освіту, ще більше, - стверджує Рахман. - Цей факт безпосередньо впливає на можливості працевлаштування молодих людей і глобальну економіку». Одним із способів, за допомогою яких Державний департамент вирішує цю проблему, є масові відкриті онлайн-курси (MOOC) - платформа, яка надає безкоштовний доступ до освітніх онлайн-курсів.

-Залучення молодих лідерів в Африці. Африка - континент з населенням 1 млрд. чоловік, більше 60% якого молодше 35 років. «До 2050 року одна чверть робочих світу проживатиме в Африці, - зазначає Рахман. - Для того щоб залишатися конкурентоспроможною на світовому ринку, Америці необхідно створювати партнерства з країнами Африки та молодими впливовими лідерами, які допомагають прискорити зростання економіки цих країн». Для цього в червні президент Обама ініціював створення Вашингтонської стипендії для молодих африканських лідерів, яка надасть молодим людям можливість навчатися в університетах США та пройти стажування у Сполучених Штатах влітку 2014 року. Крім того, в 2009 році стартував конкурс Apps4Africa - щорічна програма, в рамках якої нагороджуються підприємці, які використовують нові технології для вирішення соціальних проблем.

Молодь СНД готова брати участь у вирішенні глобальних проблем еко

11-12 листопада 2010 року в азербайджанській столиці, місті Баку, відбулася Міжнародна науково - практична Конференція " Молодь за екологічний прогрес>.

Конференція зібрала близько 150 учасників - вчених, представників міністерств і громадянського суспільства, студентів, аспірантів з 13 країн (країни СНД, а також Австрія, Німеччина, США, Англія та ін).

Обговорення Дискусій проходили за такими темами: 1. Екологічне право та екологічна безпека: Кіотський протокол; 2. Екологічні інновації в науці; 3. Індустріальна екологія; 4. Екологічна освіта і молодь.

На конференції були відзначені найбільш гострі проблеми сьогодення, такі як ризики зміни клімату та бар'єри сталого розвитку, і те, що рішення цих проблем вимагає пильної уваги політиків, вчених, громадських організацій та молоді. Також було зазначено, що міжнародна координація дій проти зміни клімату зіткнулася з серйозними труднощами, уповільнився процес по досягненню угод і прийняття зобов'язань по захисту клімату на Землі.

Результати антропогенної діяльності та накопичення промислових відходів відображаються зміною клімату, що у свою чергу викликає низку соціальних питань. Були представлені дані Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щодо захисту прав дітей в умовах зміни клімату: щороку гинуть 150 000 дітей від прямих наслідків зміни клімату, зокрема, таких як збільшення захворювань і брак води, зростання числа і сили стихійних лих. Важливим чинником для здоров'я дітей є скорочення доходів їхніх батьків, що також повинно братися до уваги при оцінці наслідків та ризиків зміни клімату.

Дуже цікавим був виступ Юного посла миру по захисту навколишнього середовища, 12-річного школяра з Азербайджану. Руфат Даргяхлы поділився своєю думкою і висловив готовність завжди пропагувати ідеї щодо захисту навколишнього середовища і допомогти старшим в екологічних діяльності.

Учасники конференції відзначили важливість підтримки державних структур, що працюють з молоддю щодо співпраці в сфері екології, а також стимулювання участі школярів і студентів у науково-творчій діяльності з метою розвитку молодіжних природоохоронних, енерго - та ресурсозберігаючих проектів.

За підсумком роботи міжнародної науково-практичної конференції була прийнята підсумкова резолюція, яка закликає молодіжні організації та ініціативні групи інтенсифікувати свій внесок в еко-освіта для всіх верств суспільства, і брати участь у формуванні екологічного світогляду. Крім того, учасники конференції вважають, що при ухваленні важливих глобальних рішень політикам необхідно звертати увагу на досвід наукових досліджень та інноваційні розробки,

Висновок.

Отже,на сьогоднішній день велика частина молоді світу зацікавлена в вирішеннях глобальних проблем і уже зараз робить хоча й не великі,але впевнені кроки до поставленої мети. Не говорячи про те,що по світу ми можемо побачити фонди,які спрямленні на вирішення глобальних проблем. Якщо у вас немає можливості брати участь в ти чи інших заходах стосовно даної теми,ви все рівно можете приложити свої сили. Приклад. Усі ми знаємо,що вимирання і знищення тваринного світу є одною із проблем. Місяць тому,в мережі інтернет , я знайшла дуже не втішну інформацію. У Китаю розпочали виготовлювати живі прикраси,і слово «живі» тут в прямому сенсі.Вони брали маленьких тваринок(черепах,змій,ящірок) і поміщали в вакуум наповнений якоюсь рідиною. У інструкції передбачалось,що прикраса всього на 2 місяці(більше тварина жити не буде).Це дуже обурило мене і не тільки.

У інтернеті зробили онлайн-петицію стосовно цього. Потрібно було 1.000.000 підписів,щоб цей «бізнес» закрили. Усе,що я могла зробити-це нажати на слово «підписати» і надрукувати своє імя і країну,розіслати посилання друзям . Це було не важко,але й корисно. Я вдячна тим людям,хто підписав цю петицію і допоміг тваринам. Кожна дрібничка,кожна допомога може щось змінити.