Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276824_298CF_shpory_menedzhment_personalu.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

149. Оцінювання умов праці на виробництві.

Умови праці – це сукупність взаємопов’язаних вир-чих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соц-х факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розвитку прод-тивних сил суспільства, які визначають стан вир-чого серед-ща та впливають на здоров’я і працездатність людини.

Оцінювання умов та характеру праці на робочих місцях здійс­нюється на основі гігієнічної класифікації праці для контролю умов праці на відповідність санітарним правилам і нормам; атестації робочих місць за умовами праці; санітарно-гігієнічної паспортизації стану виробничих під­приємств; складання характеристики умов праці; розслідування випадків професійних захворювань; розроблення рекомендацій тощо. Санітарні норми широко застосовуються під час аналізу­вання й оцінювання стану умов праці та запровадженні заходів щодо їхнього поліпшення.

Аналізуючи умови праці, визнача­ють індекс відповідності фактичних умов нормативним (а) за такою формулою: A=Yф/Ун ; де Уф — фактичне значення елемента умов праці; Ун— нормативне значення елемента умов праці.

Комплексне оцінювання всіх факторів здійснюється за допомогою атестації робочих місць. Атестація робочих місць за умовами праці передбачає виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних ви­робничих факторів та причин їхнього утворення; дослідження виробничого середовища, важкості та напру­женості трудового процесу на робочому місці; —комплексне оцінювання чинників виробничого середовища й характеру праці на відповідність Їх вимогам стандартів, санітар­них норм; обгрунтування віднесення робочого місця до відповідної категорії ; підтвердження або визначення права працівників на різні піль­ги. За результатами атестації складаються переліки робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, на яких підтверджено право на пільги та компенсації, передбачені зако­нодавством; на яких пропонується встановити за рахунок підприємства певні пільги та компенсації; робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи щодо їхнього поліп­шення.

Оцінювання проводиться за даними атестації робочих місць І спеціальних інструментальних вимірювань, які відображаються в карті умов праці на робочих місцях. Ступінь шкідливості факторів виробничого середовища та важ­кості праці визначається в балах (від 1 до 3 балів) за гігієнічною класифікацією праці.

Кількість балів за кожним фактором проставляється в карті умов праці. Для оцінювання впливу фактора на умови праці вра­ховується час його дії протягом зміни. Хфакт.=Хст*Т де -Хфакт. — фактична оцінка, бали; Хст— ступень шкідливості фактора або важкості праці;Т— відношення часу дії даного фактора до тривалості зміни. Залежно від загальної оцінки всіх факторів визначається вели­чина доплати до тарифної ставки

Крім типової методики оцінювання умов праці, застосовується методика інтегрального бального оцінювання важкості праці в конкретних умовах виробництва.

Інтегральний показник важкості (/в) праці визначається за та­кою формулою: де Хопр — величина рівня елемента, який отримав найвищу оцін­ку (балів); сум.Хі -— арифметична сума величин рівнів усіх елементів, за винятком Хопр; п — загальна кількість елементів умов праці. Залежно від рівня інтегральної оцінки умов праці виділяють шість категорій важкості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]