Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276824_298CF_shpory_menedzhment_personalu.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

189. Форми та принципи соціального партнерства.

СП має здійснюватися в таких формах: спільних консультацій; колективних переговорів і укладення колективних договорів; спільного опрацювання політики доходів, зайнятості, інших складників предмета соціально-трудових відносин та соціально-економічної політики підприємства в цілому; спільного розв'язання колективних трудових спорів (конф­ліктів), запобігання їм, організації примирних та арбітражних процедур; участі найманих працівників в управлінні виробництвом; участі представників сторін у роботі органів соціального партнерства; участі найманих працівників у розподілі прибутку, доходів на умовах, що визначені колективним договором; » обміну необхідною інформацією; контролю за виконанням спільних домовленостей.

СП на рівні орга­нізації має функціонувати на базі таких принципів: поваги й урахування інтересів учасників переговорів; повноважності соціальних партнерів і їхніх представників; повноти представництва сторін; рівноправності сторін і довіри у відносинах; невтручання в справи один одного; свободи вибору й обговорення питань, що входять до пред­мета соціального партнерства; соціальної справедливості як прояву відповідності між рол­лю певних суб'єктів (осіб) і їхнім соціальним станом; між їхніми правами й обов'язками; трудовим внеском і винагородою за по­слуги праці, суспільним визнанням; добровільності прийняття зобов'язань на базі взаємного по­годження; пріоритетності примирних методів і процедур погодження інтересів; регулярності проведення консультацій і переговорів з пи­тань, що належать до предмета соціального партнерства; реальності забезпечення зобов'язань, які прийняті соціаль­ними партнерами; обов'язковості виконання досягнутих домовленостей; систематичності контролю за виконанням прийнятих рішень; відповідальності сторін, їхніх представників за невиконання з їхньої вини прийнятих зобов'язань.

190. Роботодавці та наймані працівники як основні сторони соціального партнерства. Роботодавець — власник підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності або вповнова­жений ним орган чи фізична особа, яка відповідно до законодав­ства використовує найману працю. Роботодавець є носієм первинних прав у соціально-трудових відносинах. У трудових правовідносинах роботодавця як юридич­ну особу представляє вповноважена ним особа — керівник під­приємства (організації). Останній укладає індивідуальні й колек­тивні договори, звільняє працівників в установленому порядку, виконує різноманітні функції щодо організації виробництва, опе­ративного управління власністю відповідно до укладеного трудо­вого договору (контракту). Роботодавця як фізичну особу в тру­дових правовідносинах з найманими працівниками представляє безпосередньо сама особа. Отже, під терміном «роботодавець» слід розуміти юридичну чи фі­зичну особу, яка є власником засобів виробництва, створює ро­бочі місця, використовує найману працю згідно з трудовим дого­вором, який від роботодавця — юридичної особи вповноважений укладати керівник підприємства (організації), а від роботодав­ця — фізичної особи — безпосередньо ця особа.

Найманий працівник — це фізична особа (громадя­нин), яка перебуває в трудових відносинах з роботодавцем. Ці відносини виникають на підставі укладеного трудового договору. Основою трудового договору є виконання трудової функції, що спричиняє як обов'язки найманого праців­ника, так і роботодавця перед останнім, які мають правовий, ор­ганізаційний, економічний і соціальний характер. Виконання трудової функції безпосередньо пов'язане з дотри­манням внутрішнього трудового розпорядку, виконанням існуючих посадових інструкцій, інших трудових регламентів і означає входження громадянина до складу працюючих (штат) цього під­приємства (організації), реальне перетворення його в найманого працівника. З урахуванням виокремлених ознак поняття, що роз­глядається, доцільно розкрити так: найманий працівник — це фі­зична особа (громадянин), яка перебуває в трудових відносинах з роботодавцем на підставі укладеного трудового договору (конт­расту) і безпосередньо виконує трудову функцію відповідно до існуючих регламентів (норм, інструкцій, положень тощо). Стороною соціально-трудових відносин можуть бу­ти лише ті працівники, у яких є договори з роботодавцями і, від­повідно, певний правовий захист. Та частина економічно актив­ного населення, яка зайнята в так званому неформальному секто­рі економіки, практично випадає з офіційної сфери соціально-трудових відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]