Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. по сам. роб Всес. іст..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
221.18 Кб
Скачать

Література:

  1. Бердичівський Я.М. Всесвітня історія. – К., “Генеза”, 2000 р.

  2. Давлєтов Л.Б., Калина Т.Г. Всесвітня історія. Запоріжжя, 1997 р.

  3. Медиченко Т.В., Коляда І.Я. Всесвітня історія, - К., “Генеза”, 1996 р.

  4. Пивовар С., Слюсаренко С., Стельмах С. Всесвітня історія. Новітній період 1900 – 1945 – К.; “Академія”, 1998 р.

  5. Рожок М.Е. Всесвітня історія, 10 кл. – К., “Генеза”, 1996 р.

Самостійна робота №3.

Тема:”Друга світова війна 1939-1945рр.”

Мета:

  • Систематизувати причини Другої світової війни, хід воєнних операцій у 1939-1945 роках, а також причини поразки тоталітарних держав: Німеччини, Італії та Японії в цій війні, розкрити вирішальну роль Радянської армії в розгромі фашистської Німеччини та її союзників; узагальнити підсумки, наслідки, матеріальні збитки Другої світової війни.

  • Аналізувати і оцінювати історичні події цього періоду, використовувати різні джерела знань (документи, матеріали преси).

  • Виховувати у студентів почуття патріотизму, гуманізму, любові до рідного краю і до своєї країни.

Зміст самостійної роботи.

1.Причини.Початок війни. Події 1939- червня 1941р.

2.Воєнні дії у 1941-1942рр.

3.Перебіг війни у 1943р. Сталінградська битва. Розгром німецьких військ на Орловсько-Курській дузі. Тегеранська конференція.

4.Окупаційний режим у поневолених країнах. Рух Опору.

5.Воєнні дії у 1944році. Визволення країн Європи військами Радянської Армії.

6. Завершення і підсумки війни

Теоретичне обґрунтування.

30-ті роки позначалися гострою кризою у міжнародних відносинах. Виник заплутаний клубок глобальних суперечностей, які врешті-решт кинули людство у вогнище нової війни.

ПРИЧИНИ:

1)Версальська система, яка поставила Німеччину в дуже складне становище; Японія та Італія також вважали себе обділеними. Усі вони стали на шлях боротьби на черговий переділ світу.

2)Загострення суперечностей між великими державами внаслідок глибокої економічної кризи.

3)Розв’язування воєнного конфлікту призвела політика потурання агресорам, яку проводили Велика Британія і Франція, а також підтримка агресорів з боку СРСР, що підписав пакт Рібентропа-Молотова.

Війна розпочалася як загарбницька. Держави “антикомінтерського пакту” мріяли за її допомогою розширити власні території, завоювати ринки збиту та джерела сировини. З другої половини 1940р. в країнах, окупованих гітлерівцями, викликає і розгортається рух Опору. Для них ця війна справедлива, визвольна.

Періодизація Другої світової війни:

1- з 1 вересня 1939р. по 22 червня 1941р.

2- з 22 червня 1941р. по 19 листопада1942р.

3- з 19 листопада 1942р. по 6 червня 1944р.

4- з 6 червня 1944р. по 8 травня 1945р.

5- з 8 травня по 2 вересня 1945р.

Друга світова війна тривала довгих 1418 днів і ночей. СРСР відіграв вирішальну роль у розгромі нацистської Німеччини та її союзників. На радянсько-німецькому фронті були знищені основні сили держав-агресорів-607 дивізій.

Радянський Союз зробив також значний внесок в розгром мілітаристської Японії.

Друга світова війна - це найбільший конфлікт в історії людства. У ній взяло участь 61 держава світу, на території яких проживало 80% населення Землі. До армій країн, що воювали, було призвано 110 млн. чоловік. Воєнні дії велися на всіх океанах, в Європі, Азії, Африці та Океанії.

Кількість загиблих під час Другої світової війни становить 65-67 млн. чоловік. Людські втрати у Другій світовій війні були в 6 разів, а матеріальні збитки у 12 разів більше, ніж у Першій світовій війні.

Основний підсумок Другої світової війни полягає у всесвітньо-історичній перемозі над фашизмом. Війна стала великим і трагічним уроком для народів всього світу. Вона посилила рішучість всього людства не допустити глобального конфлікту у майбутньому.

Під час виконання самостійної роботи студентам треба знати: причини виникнення Другої світової війни, з’ясувати дію закону нерівномірного політичного і економічного розвитку країн в 30-х роках 20ст,що привело до перерозподілу світу.

Студенти повинні засвоїти, що Друга світова війна стала гігантським противоборством сил агресії і геноциду з силами свободи і демократії.

Шляхом порівняння важливих військових операцій на Східному і Західному фронтах встановити, що СРСР відіграв вирішальну роль у розгромі нацистської Німеччини та її союзників.

Дуже важливим питанням є підведення підсумків Другої світової війни, яка була наслідком цілеспрямованої діяльності невеликої групи держав-агресорів, яку світове товариство виявилося не в змозі зупинити. Яким би далеким від досконалості не був світ у 20-30-х роках ,їхня перемога означала б крок назад у світовій цивілізації.

Актуальним вважається питання про можливість уникнення світових війн і шляхів реалізації цих заходів.

В роботі необхідно вміти висловлювати власну думку,

сформувати власну світоглядну і громадську позицію щодо світових війн, використовуючи при цьому рідні джерела знань:

документи, науково-популярну літературу, періодичну пресу.