Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком до мас роб студентів розширене.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.28 Mб
Скачать

За умов поступового переходу до ринкових відносин розширю­ється і вдосконалюється сфера правового регулювання суспільних відносин, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності. У цьому зв'язку підвищуються вимоги до майбутніх фахівців з пра­вознавства, до якості їх ґрунтовних знань комерційного законодав­ства та практичних навичок застосування правових норм при здійс­ненні господарської діяльності суб'єктами господарювання.

Методичні рекомендації по самостійному вивченню навчального курсу “Правове регулювання підприємницької діяльності” розроблено з урахуванням кваліфікаційної характеристики спеціаліста, яка визначає вимоги до знань, умінь, навичок спеціаліста широкого профілю в умовах ринкової економіки, побудови правової держави, формування нової правової культури.

Пропоновані методичні рекомендації розроблені для полегшення роботи з навчальним матеріалом і найбільш раціональної організації самостійної, роботи. Він містить програму і тематичний план курсу, методичні рекомендації до кожної теми (вказівки, поради, логічні схеми розгляду питань; навчально-пізнавальні завдання для самопідготовки до семінарських та індивідуальних занять студента під керівництвом викладача із зазначенням проблемних питань курсу, питань для самостійного опрацювання, тестів; завдання для самоконтролю знань; список рекомендованих джерел та літератури), індивідуальні завдання для самостійної роботи та методичні рекомендації до їх виконання.

Самостійна робота складається з підготовки до семінарських та індивідуальних занять шляхом виконання визначених навчальною програмою завдань теоретичного та практичного характеру.

На семінарських заняттях забезпечується необхідний оперативний зв’язок між викладачем і студентом при закріпленні програмного матеріалу. Самостійна робота з підготовки до семінарських занять здійснюється у відповідності до визначеного плану, що містить до кожної теми перелік програмних питань, які виносяться на обговорення на семінарське заняття, тож роботу над кожною темою потрібно починати з ознайомлення з ними.

Наступний крок у підготовці до семінарського заняття передбачає опрацювання лекційного матеріалу, основної та додаткової літератури, ознайомлення із нормативно-правовими джерелами. Для опрацювання кожної окремої теми рекомендуються загальні підручники з господарського права та ряд спеціальних (галузевих), але перш ніж опрацьовувати будь-який розділ обраного підручника переконайтеся, що авторами для його написання використано чинні (не скасовані) правові джерела. Після попереднього ознайомлення з відповідним розділом підручника доцільно звернутися до порад, викладених стосовно відповідної теми курсу в пропонованих методичних рекомендаціях і з їх врахуванням продовжити опрацювання рекомендованих джерел та літератури.

Для вирішення завдань навчальної дисципліни необхідно виявити логіку мислення, аналітичні здібності, актуалізувати знання, здобуті з інших навчальних дисциплін, тому в процесі вивчення курсу до студентів висуватимуться дві основні вимоги: чітке засвоєння змісту юридичних термінів; системність оволодіння матеріалом курсу. Основним засобом досягнення системності в засвоєнні змісту курсу рекомендується застосування у підготовці опорних конспектів з кожної теми, створення словника правничої термінології. На основі опрацювання основної і додаткової літератури з теми заняття складаються тези виступів або, за бажанням студента, визначаються теми доповідей, готуються презентації, аналітичні огляди наукових публікацій, матеріали розв’язання ситуаційних завдань, реферати згідно теми заняття.

Семінарські заняття з окремих тем планується проводити у формі семінарів-дискусій, на яких передбачається обговорення студентами власних освітніх продуктів організаційно-діяльнісного типу (доповідей, презентацій, аналітичних оглядів наукових публікацій, наукових рефератів), когнітивного типу (результатів науково-дослідної роботи), креативного типу (розв’язання евристичних завдань, творчих робіт. Заплановано проведення занять з певних тем з використанням ігрових технологій навчання, що передбачає залучення у вирішення типових практичних ситуацій у контексті тематичного теоретичного матеріалу, а саме організаційно-діяльнісні ігри (організація колективної діяльності на основі аналізу системи проблемних ситуацій за визначеним технологічним циклом – проектування проблемної ситуації, формулювання проблеми, робота у мікро групах, загальне обговорення, аналіз пізнавальної діяльності кожного учасника обговорення), рольові ігри (формулювання проблеми і розподіл ролей між учасниками для їх вирішення), ділові ігри (імітаційне моделювання реальних ситуацій та їх правове врегулювання).

Зверніть увагу - деякі питання та теми програми курсу виносяться для поза аудиторної самостійної роботи, які можуть додатково опрацьовуватися під час індивідуально-консультативної роботи.

Індивідуальні заняття проводяться з урахуванням психофізичних особливостей та академічної успішності студентів, а саме – для здійснення більш ретельного контролю та деталізації навчально-методичних рекомендацій в опануванні дисципліни тим з них, хто має низьку академічну успішність, та створення умов для поглиблення знань та розвитку творчих здібностей обдарованих студентів. Під час проведення індивідуальних занять передбачається робота за такими напрямками: надання допомоги студентам, які потребують додаткових роз’яснень при підготовці до складання проміжного та підсумкового контролю ( усне та письмове тестування, співбесіда, розгляд тем, віднесених програмою на самостійне опрацювання, представлених матеріалів аналітичних оглядів публікацій за визначеною проблемою, матеріалів розв’язання практичних ситуацій); рекомендації студентам у виконанні індивідуальних завдань та надання їх роботі творчого спрямування (обговорення матеріалів наукового реферату з визначеної проблеми; підготовлених доповідей на студентську наукову конференцію, матеріалів публікацій у наукових виданнях, розробок сценаріїв дидактичної гри); підведення підсумків виконання письмових робіт студентів (тестів, понятійних диктантів, контрольних робіт) з подальшою корекцією напрямків самостійної роботи.

Консультації проводяться з метою надання навчально-методичної допомоги у вивченні окремих тем і практичних питань. Передбачається проведення консультацій таких видів: на початку семестру з організації самостійної роботи з вивчення тем і питань, віднесених програмою на самостійне вивчення, визначення характеру індивідуальної роботи; перед проведенням модульних контрольних робіт та семестровим контролем знань з найбільш складних питань програмного матеріалу.

Контрольні заходи передбачають проведення поточного, проміжного та підсумкового семестрового контролю. Поточний контроль здійснюється на семінар­ських та індивідуальних заняттях протягом семестру в межах навчального модуля. Проміжний контроль передбачає перевірку рівня засвоєння студентом теоретичного і практичного матеріалу і здійснюється в межах семестру наприкінці планового вивчення дисципліни. До модульного конт­ролю допускаються студенти, які виконали всі види робіт, що є обов’язковими складовими модуля. Підсумковий семестровий контроль проводиться у формі екзамену і має на меті перевірку розуміння програмного матеріалу в цілому, логіки та взаємозв’язку між окремими розділами, здатності творчо використовувати накопичені знання, уміння сформулювати своє ставлення до певної проблеми навчальної дисципліни. Кредитно-модульна система не передбачає обов’язкового семестрового екзамену для всіх студентів – можна автоматично отримати оцінку за екзамен, яка визначається як середнє арифметичне від суми оцінок за модулі.

Тематичний план вивчення дисципліни "Правове регулювання підприємницької діяльності"

п/п

Теми

Лекції

Сем.,

Практ.

заняття

Самост.

робота

Форма контролю

1

Поняття підприємницької діяльності

2

1

У, ПК,СР

2

Поняття державного регулювання підприємницької діяльності

2

1

У, ПК,СР

3

Правове регулювання відносин власності

2

У, ПК,СР

4

Суб'єкти підприємницької діяльності.

2

У, ПК,СР

5

Кредитно-розрахункові відносини у сфері підприємницької діяльності

2

6

Правове регулювання біржової діяльності

2

2

У, ПК,СР

7

Правове регулювання оренди та лізингу

2

У, ПК,СР

8

Правове регулювання привати-зації державного майна

2

2

У, ПК,СР

9

Правове регулювання зовнішньо-економічної діяльності

2

10

Антимонопольне регулювання підприємницької діяльності

2

11

Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності

2

12

Особливості державного забезпечення захисту прав споживачів

2

13

Стандартизація і сертифікація

2

14

Відповідальність суб'єктів підприємництва

2

2

Екзамен

Всього за дисципліну:

22

14

Форми контролю: усне опитування – У

контрольні роботи – КР

перевірка конспектів – ПК

перевірка завдань для самостійної роботи – СР

тестування – Т

колоквіум - К

Зміст дисципліни за модулями

Модуль 1. Організація підприємницької діяльності.

Тема 1. Поняття підприємницької діяльності

Тема 2. Поняття державного регулювання підприємницької діяльності

Тема 3. Правове регулювання відносин власності

Тема 4. Суб'єкти підприємницької діяльності

Тема 11. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності

Тема 12. Особливості державного забезпечення захисту прав споживачів

Тема 13. Стандартизація і сертифікація

Тема 14. Відповідальність суб'єктів підприємництва

Модуль 2. Зобов’язальні відносини у сфері підприємництва.

Тема 5. Кредитно-розрахункові відносини у сфері підприємницької діяльності

Тема 7. Правове регулювання оренди та лізингу

Тема 8. Правове регулювання приватизації державного майна

Модуль 3. Особливості правового регулювання окремих видів підприємницької діяльності.

Тема 6. Правове регулювання біржової діяльності

Тема 9. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Тема 10. Антимонопольне регулювання підприємницької діяльності

ПРОГРАМНИЙ МАТЕРІАЛ

до вивчення дисципліни

"ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ"

Тема 1. Поняття підприємницької діяльності

Поняття підприємницької діяльності. Предмет регулювання.

Поняття підприємництва у зарубіжному праві. Поняття підпри­ємництва у законодавстві України та науці.

Ознаки підприємництва та види підприємницької діяльності.

Законодавство України про підприємництво.

Правове регулю­вання підприємницької діяльності за Господарським кодексом України 2003 р.

Література [1,2, 60,62,91,92,98]

Тема 2. Поняття державного регулювання підприємницької діяльності

Сутність та основні ознаки державного регулювання підприєм­ницької діяльності.

Принципи державного регулювання підприємницької діяльності. Державна підтримка суб'єктів господарювання (дотації, субвенції, відрахування).

Функції та цілі державного регулювання підприємницької діяль­ності.

Державно-управлінські відносини та їх види. Співвідношення понять регулювання та управління. Суб'єкти та об'єкти державного регулювання підприємницької діяльності.

Нормативне забезпечення державного регулювання підприємни­цької діяльності.

Загальна характеристика законодавства. Поняття та види зако­нодавчих актів.

Міжнародні договори та угоди, їх вплив на розвиток законодав­ства у сфері державного регулювання підприємницької діяльності.

Поняття і види державного контролю та нагляду у сфері здійс­нення підприємницької діяльності.

Контроль і нагляд державних органів та їх посадових осіб. Сис­тема заходів прямого та опосередкованого впливу на суб'єктів під­приємництва різних форм власності.

Повноваження державних органів з контролю за дотриманням законодавства при здійсненні підприємницької діяльності. Співвід­ношення понять державного та громадського контролю.