Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. по сам. роб Всес. іст..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
221.18 Кб
Скачать

Література:

  1. Бураков Ю.М., Уловчин С.П. Всесвітня історія. – К., “Генеза”, 1996 р.

  2. Бердичівський Я.М. Всесвітня історія. – К., “Генеза”, 2000 р.

  3. Давлєтов Л.Б., Калина Т.Г. Всесвітня історія. Запоріжжя, 1997 р.

  4. Медиченко Т.В., Коляда І.Я. Всесвітня історія, - К., “Генеза”, 1996 р.

  5. Рожок М.Е. Всесвітня історія, 10 кл. – К., “Генеза”, 1996 р.

  6. Барбюс А. Вогонь, любе видання.

  7. Гашек Я. Походження бравого солдата. Швейка, любе видання.

  8. Ремарк Э. На западном фронте без изменений, любое издательство.

Самостійна робота №2

Тема: Міжнародні відносини у 20-30 роках 20ст.

Мета:

  • З’ясувати основні історичні події на передодні Другої світової війни, причини виникнення військово-політичних блоків які привели до складання конфронтації міжнародної напруженості і розв’язання Другої світової війни.

  • Аналізувати історичні факти, оцінювати події та діяльність людей на основі здобутих з різних джерел знань, критично ставитись до тенденційної інформації.

  • Виховувати інтерес до сприйняття ідей гуманізму та демократії, загальнолюдських духовних цінностей.

Зміст самостійної роботи.

1.Зовнішньополітичні пріоритети провідних країн світу (США, Англії, Франції, Японії, Німеччини, Італії, Радянського союзу).

2.Виникнення двох вогнищ війни.

3.Діяльність Ліги Націй в умовах наростання воєнної

небезпеки.

4.Напад Італії на Ефіопію.

5.Вторгнення Японії до Центрального Китаю.

6.Вісь Берлин – Рим - Токіо.

7.Політика умиротворення агресорів.

8.Мюнхенська угода і загарбання Чехословаччини.

9.Англо-франко-радянські переговори 1939р.

10.Радянсько-німецький пакт від 23 серпня 1939р. та таємний

додатковий протокол до нього.

Теоретичне обгрунтування.

Міжнародні відносини кінця 20-х- початку 30-х років характеризувалися подальшим загостренням протиріч між розвиненими країнами світу. Після Першої світової війни США, користуючись зі своєю економічною могутністю, прагнули зайняти провідне місце у міжнародному товаристві. Вони домагалися визнання принципів “відкритих дверей” і рівних можливостей для американської дипломатії та американських товарів у будь-якому куточку світу.

Після перемоги республіканців на виборах 1929р. ізоляціоністський курс став офіційним курсом США на довгі роки Він означав відміну від військово-політичних союзів з європейськими країнами і активну зовнішньоекономічну експансію до країн Латинської Америки та Далекого Сходу.

Проте ізоляціоністська зовнішня політика була лише самообманом американських політичних діячів, країна не залишалася байдужою до подій в світі.

Перехід до влади в Німеччині націонал-соціалістичної партії на чолі з Гітлером ускладнив міжнародну обстановку.

Це був не просто перегляд Версальської системи, а перегляд самої системи міжнародних відносин, закріплених мирними договорами. Це був шлях до війни.

В 30-ті роки Італія прагнула встановити контроль на усім Середземномор’ям та експансія на Близькому Сході, а Японія- в Азії та Тихому океані.

У 1937 році виникло об’єднання трьох агресивних держав,

Що дістало назву “Берлин- Рим- Токіо”.У 1938 р. вони підписали договір про військовий союз- так званий “Сталевий пакт”.

У цей самий час проводилася політико-умиротворення - це намагання Великої Британії та Франції, з мовчазної згоди США, не вживати щодо Гітлера силових методів, котрі дали б привід розпочати війну, до якої західні держави були не готові.

Тогдашне керівництво Радянського Союзу не змогли створити в Європі систему колективної безпеки, завдяки зриву переговорів із західними країнами, тому пішло зближення з Німеччиною.23 серпня 1939р. був підписаний договір між СРСР і Німеччиною про ненапад та додатковий протокол до нього.

Цим документом відповідальність за розв`язання Другої світової війни разом з іншими країнами без сумніву несло і сталінське керівництво СРСР.

При виконанні самостійної роботи студентам треба знати: зовнішньополітичні пріоритети провідних країн світу, з’ясувати питання про подальше загострення протиріч між розвиненими країнами світу, як наслідок дії закону про загальну кризу капіталістичного виробництва.

Дуже важливим є необхідність встановлення виникнення військово-політичних блоків, які привели к складанню конфронтаційної міжнародної напруженості і розв’язанню Другої світової війни.

З’ясувати сутність політики “умиротворення агресорові”, яка привела до провалу складання системи колективної безпеки в Європі.

Дати оцінку радянсько-німецькому пакту від 23 серпня 1939р.

Студенти повинні вміти: порівнювати, аналізувати і критично оцінювати історичні факти та діяльність осіб з позицій загальнолюдських цінностей, працювати з усіма доступними джерелами знань, вміти самостійно добувати історичну інформацію за темою.

Студенти повинні вміти з’ясовувати такі поняття: експансія, фашизм, нацизм, “політика вмиротворення”, аншлюс.