Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець_(_нформац_йн_ системи бухгалтерського....doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

1.2. Предмет і об'єкти бухгалтерського обліку

1.2.1. Поняття предмету бухгалтерського обліку

Бухгалтерський облік, як і будь-яка інша наука, має свої предмет, метод, об'єкти і суб'єкти. Вивчення того, що обліковується, розкриває зміст предмету бухгалтерського обліку, а вивчення того, як здійснюється облік, які основні способи і прийоми використовуються для його ведення, характеризує його метод.

Бухгалтерський облік вивчає господарство, багатогранність якого визначають господарські факти - явища і процеси. В кожному господарському факті присутні одночасно три аспекти: економічний (зміст факту), юридичний (суб'єкт факту) і математичний (числові, кількісні -натурально-речові й вартісні розміри факту).

Предметом бухгалтерського обліку є факти господарського життя, сукупність яких характеризує господарську діяльність підприємств. При цьому під господарською діяльністю розуміють спрямування власних і залучених коштів або ресурсів на виробництво, зберігання, переміщення та споживання господарських цінностей. Основною властивістю кожного господарюючого суб'єкту є залучення ним цінностей у кругообіг, метал характер якого визначається видом господарства.

Діяльність підприємства поділяється на звичайну та надзвичайну.

Під звичайною діяльністю розуміють будь-яку діяльність підприємства, а також операції, які її забезпечують або виникають внаслідок здійснення такої діяльності. До надзвичайної діяльності відносять такі операції або події, які відрізняються від звичайної діяльності і не відбуваються часто або регулярно (стихійне лихо, пожежа тощо).

Звичайна діяльність, у свою чергу, поділяється на операційну та іншу (фінансову й інвестиційну). Операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, що не є інвестиційною або фінансовою діяльністю. До основної діяльності відносять операції, пов'язані з виробництвом, управлінням або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), які є визначальною метою створення підприємства і забезпечують основну частину його доходу. Інша операційна діяльність включає реалізацію іноземної валюти, інших оборотних активів, оренду активів, отримання доходів або понесення втрат від операційної курсової різниці, створення резервів сумнівних боргів тощо.

Інша діяльність підприємства поділяється на інвестиційну та фінансову. Інвестиційною діяльністю вважається придбання і реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів. Під фінансовою діяльністю розуміють діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Сутність предмету бухгалтерського обліку виражається, насамперед, через об'єкти, найважливішими з яких є майно підприємства та джерела його формування. Господарські процеси та їх результати також є об'єктами обліку, оскільки вони складаються з ряду господарських операцій, в ході їх здійснення підприємство несе витрати та отримує доходи, визначає результати.

Таким чином, предметом бухгалтерського обліку слід вважати кількісну визначеність економічних відношень, які реально проявляються в фактах господарської діяльності та опосередковуються юридичними відносинами.

Предмет бухгалтерського обліку поєднує в собі господарські операції, розрахункові відносини, кругообіг засобів, витрати праці та її оплату, рухоме і нерухоме майно, джерела формування майна тощо.

Предметом бухгалтерського обліку Дж. Россі вважав операції, які він класифікував у три групи: 1) економічні (виробництво, розподіл або споживання матеріальних благ); 2) юридичні (набуття або втрата прав і обов'язків); 3) адміністративні (рух цінностей всередині підприємства)1.

' Соколов Я.В. Бухгалтерок™ учет: от истоков до наших дней: Учебное пособие для вузов. - М..: Аудит, ЮНИТИ, 1996. - 638 с. - С. 125 2 Основні школи бухгалтерського обліку предмет бухгалтерського обліку розглядають по різному. Так, предметом обліку в італійській школі виступають права і обов'язки осіб, в французькій - ресурси, в німецькій - процедури, в англо-американській - поведінка адміністраторів (Соколов Я.В. Бухгалтерок™ учет: от истоков до наших дней: Учебное пособие -для вузов. - М..: Аудит, ЮНИТИ, 1996. - 638 с. - С. 438)

Найбільш загальним і повним є наступне визначення предмету' бухгалтерського обліку.

Предметом бухгалтерського обліку власність підприємства, яка знаходиться в його розпорядженні і використанні у вигляді майна, рух такого майна в процесі господарювання і результати діяльності, узагальнені в грошовому вимірнику2