Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець_(_нформац_йн_ системи бухгалтерського....doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

УДК 657:004(075) ББК 65.052.228.5Я73 Б94

Допущено Міністерством освіти і науки України (Лист № 1/11-4148 від 23.10.2001 р.)

Рецензенти

д.е.н., проф. М.Ф. Кропивко,

Інститут аграрної економіки УААН, м. Київ

д.е.н., проф. Б.М. Литвин,

Тернопільська академія народного господарства

Відповідальний редактор д.е.н., професор Ф.Ф. Бутинець

Бутинець Ф.Ф. та ін.

Б94 Інформаційні системи бухгалтерського обліку: Підручник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 "Облік і аудит". / Ф.Ф. Бутинець, С.В. Івахненков, Т.В. Давидюк, Т.В. Шахрайчук. За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця; 2-е вид., перероб. і доп. - Житомир: ПП "Рута", 2002. - 544 с.

І5ВК 966-683-000-0

Викладено основні теоретичні і практичні питання, пов'язані із впровадженням і використанням автоматизованих інформаційних технологій в бухгалтерському обліку. Підручник закладає фундамент знань для організації і ведення бухгалтерського обліку в комп'ютерному середовищі, які є вкрай необхідними в сучасних умовах, оскільки очевидним є тісний зв'язок професійної діяльності бухгалтера з формуванням інформації про діяльність підприємства із використанням комп'ютерної техніки. Розглядаються теоретичні основи комп'ютеризації бухгалтерського обліку, поняття інформаційних технологій та систем, їх класифікація, розкриваються передумови, принципи та послідовність створення комп'ютерної системи бухгалтерського обліку, порядок побудови облікового апарату. Особлива увага приділяється веденню бухгалтерського обліку на основі програм "1С: Бухгалтерия", "Парус-Предприятие", "Галактика", порядок автоматизації бухгалтерського обліку необоротних активів, запасів, розрахунків, витрат, власного капіталу, фінансових результатів. Висвітлюються питання методології бухгалтерського обліку в умовах автоматизованої обробки облікової інформації. Для студентів, аспірантів і викладачів вищих навчальних закладів економічних спеціальностей, а також керівників, бухгалтерів та інших спеціалістів підприємств.

УДК 657:004 (075) ББК 65.052.228.5 Я73

Ф.Ф.Бутинець,

С.В.Івахненков, 1997

І5ВК 966-683-000-0 ©Ф.Ф.Бутинець,

С.В.Івахненко

ФРАНЦ ФРАНЦОВИЧ БУТИНЕЦЬ,

доктор економічних наук, професор, академік Української Академії економічної кібернетики, Відмінник освіти України, завідувач кафедри обліку і аудиту Житомирського інженерно-технологічного інституту (ЖІТІ), член Ради Спілки аудиторів України, член Аудиторської Палати України, директор приватної аудиторської фірми "Аудит-Бутинець", сертифікований аудитор та ліцензований судовий експерт. Організатор наукової школи з бухгалтерського обліку і контролю в ЖІТІ. Під його керівництвом випускниками інституту протягом 1999-2001 рр. захищено 7 кандидатських дисертацій, опубліковано 6 монографій з теоретичних проблем бухгалтерського обліку, 6 підручників та більше 20 навчальних посібників для ВНЗ України. Автор більше 160 навчальних та наукових праць, більше 60 з яких - підручники, практичні і навчальні посібники та монографії загальним обсягом понад 800 друк. арк. Основні праці присвячені проблемам контролю і ревізії, теорії бухгалтерського обліку, питанням фінансового та управлінського обліку, організації та комп'ютеризації обліку, аналізу і аудиту. Його праці перекладені молдавською, казахською та болгарською мовами.

ТЕТЯНА ВІКТОРІВНА ДАВИДЮК,

старший викладач кафедри обліку і аудиту, закінчила з відзнакою Житомирський інженерно-технологічний інститут. Проходила стажування на кафедрі обліку і аудиту протягом п'яти років. Автор наукових статей, присвячених питанням обліку виробничих запасів, місця та значення подвійного запису в бухгалтерському обліку тощо, співавтор навчальних посібників з фінансового та управлінського обліку, організації бухгалтерського обліку, особливостей обліку в галузях економічної діяльності, багатьох методичних розробок з облікових дисциплін для студентів. Після складання іспиту користувачів програми "1С: Бухгалтерия 7.7" отримала сертифікат "ІСЛрофессионал". Проводить активну наукову та викладацьку діяльність. Наукові інтереси: проблеми теорії бухгалтерського обліку, управлінський облік.

СЕРГІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ ІВАХНБНКОВ, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, закінчив з відзнакою Житомирський інженерно-технологічний інститут. Автор наукових статей, співавтор навчальних посібників з інформаційних систем бухгалтерського обліку, фінансового та податкового обліку, історії бухгалтерського обліку, особливостей обліку в галузях економічної діяльності, багатьох методичних розробок з облікових дисциплін для студентів та бухгалтерів-практиків. Приймав участь в програмі підготовки викладачів та аудиторів "Міжнародні стандарти обліку і аудиту" під егідою Аудиторської Палати України та Агентства США з міжнародного розвитку. Проводить активну наукову та викладацьку діяльність.

Наукові інтереси: моделювання бухгалтерського обліку, комп'ютеризація аудиту.

ТЕТЯНА ВІКТОРІВНА ШАХРАЙЧУК,

стажер кафедри обліку і аудиту. Переможець студентської конференції "Проблеми фінансів, обліку, аналізу та контролю в умовах реформування економіки України" в секції автоматизації. Після складання іспиту користувачів програми "1С: Бухгалтерия 7.7" отримала сертифікат "1С: Профессионал". Співавтор навчального посібника "Бухгалтерський облік для менеджерів і економістів. Збірник задач і вправ" (2001 р.). Веде науково-дослідну роботу. Автор багатьох методичних розробок з облікових дисциплін для студентів.

Наукові інтереси: автоматизація бухгалтерського обліку, теорія бухгалтерського обліку.

Передмова

В економіці України відбуваються суттєві зміни, обумовлені глобалізацією підприємницької діяльності, швидкими темпами розвитку інформаційних технологій. Це, в свою чергу, призвело до змін нормативних документів, які регламентують порядок ведення бухгалтерського обліку та наближення основних вимог бухгалтерського обліку до загальноєвропейського та міжнародного рівня.

В зв'язку з новими умовами змінюється роль бухгалтерського обліку і суттєвому коригуванню підлягають методологічні та методичні аспекти його організації. До навчальних планів вищих закладів освіти включено курс інформаційних систем бухгалтерського обліку, що говорить про значну роль інформатики і її складової частини - інформаційної технології в діяльності професійних бухгалтерів. Випускники вищих навчальних закладів повинні бути теоретично і професійно підготовленні до нових умов роботи в постіндустріальному суспільстві, де ставляться високі вимоги до професійного та кваліфікаційного рівня бухгалтерів. Кваліфікованим вважається спеціаліст лише за умови вміння ним вести бухгалтерський облік з використанням комп'ютерної техніки для підвищення якості вихідної облікової інформації, її оперативності, точності та об'єктивності.

В умовах автоматизованої обробки інформації бухгалтерський облік і бухгалтерська інформація використовуються більш широко ніж при ручній обробці даних, що обумовлено рядом факторів, основними з яких є: обробка і зберігання великої кількості однакових в структурному плані одиниць облікової інформації; здійснення вибірки інформації з великої кількості даних; виконання складних математичних розрахунків; одержання в лічені хвилини паперових копій будь-якого документу (первинних документів, форм звітності тощо); багаторазове відтворення будь-яких дій (наприклад, роздруковування примірників певного документу тощо).

Використання засобів автоматизації дозволяє практично повністю вирішити проблему точності та оперативності інформації. Протягом декількох хвилин можуть бути підготовлені різноманітні і деталізовані дані, які необхідні для прийняття ефективних управлінських рішень.

Саме тому є досить актуальними висвітлені в підручнику наступні теми: загальні питання інформаційних систем і технологій на підприємстві; комп'ютерні форми та системи обліку; передумови, принципи та послідовність створення комп'ютерних систем бухгалтерського обліку на підприємстві; класифікація програмного забезпечення для бухгалтерського обліку; робота облікових працівників при застосуванні комп'ютерних інформаційних облікових систем; аналіз діючих програмних продуктів бухгалтерського обліку ("1С: Бухгалтерия", "Галактика", "Парус-Предприятие").

Сучасні системи автоматизації бухгалтерського обліку включають великий набір типових рішень, що забезпечують основні ділянки обліку і адаптованих до сучасних умов господарювання, проте на кожному

конкретному підприємстві є свої неповторні особливості обліку, які неможливо заздалегідь передбачити. Часто виникає необхідність особливим чином вводити, збирати і аналізувати документи чи окремі дані, виконувати нестандартні дії чи готувати індивідуальні звітні форми.

На ринку бухгалтерських програм немає програмних продуктів, які були б стандартом для автоматизації бухгалтерського і податкового обліку в Україні. Однак широкі інструментальні можливості деяких систем у взаємодії з високою кваліфікацією спеціалістів з обліку дозволяє розв'язувати найскладніші задачі. На підприємстві основні облікові операції повинні бути автоматизовані, а бухгалтерська інформація зібрана, оброблена і надана у вигляді, зручному для подальшого аналізу і прийняття рішень.

Правильний вибір засобів автоматизації та програмного забезпечення дозволяє легко і миттєво адаптувати роботу бухгалтерії до правових норм, які часто змінюються.

Автоматизація обліку вносить певні зміни до організації роботи бухгалтерії як однієї з ланок управління. Одне з провідних місць в управлінні підприємством займає сучасний бухгалтер, що поєднує функції декількох суміжних ділянок управління. Він не тільки відповідає за ведення бухгалтерських рахунків, але і виконує певну роботу по плануванню, контролю, оцінці і перегляду напрямів господарської діяльності підприємства, з аудіювання і розробки управлінських рішень.

Усвідомлюючи важливість отримання глибокої освіти, а не знань у вузькій спеціалізації, студенти часто кажуть: "Я не розумію, і тому не можу вивчити". Це відмова лінивих. На справді студент може не розуміти змісту господарської операції, але може вивчити процедури її облікового оформлення. Звідси правило Р. Даффорне: запам'ятовування повинне передувати розумінню1. Ми не закликаємо студентів вивчати курс інформаційних систем бухгалтерського обліку без розуміння економічної суті явищ, які підлягають відображенню в обліку. Але необхідно враховувати те, що кінцеве розуміння цієї суті прийде після освоєння порядку відображення такого явища, в тому числі і за допомогою автоматизованих систем. Тому метою підручника є: 1) показати наявність широких можливостей для всіх працюючих і, зокрема, для бухгалтерів з появою комп'ютера; 2) навчити студентів вишукувати резерви на його здешевлення; 3) здійснювати аналіз та контроль господарської діяльності за рахунок більш ефективного і точного виконання облікових процедур; 4) отримати глибокі теоретичні знання з методології автоматизованого обліку.

Ф.Ф. Бутинець, д.е.н., професор,

м. Житомир, листопад, 2001 р.

1 Соколов Я.В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней: Учєбное пособие для вузов. - М.: Аудит, ЮНИТИ, 1996. - 638 с. - С. 90