Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні роботи ИСМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

Самостійна робота № 3

Тема: Системи адресації в Інтернет.

План:

  1. Типи адресації в Internet.

  2. IP – адресація, її особливості.

  3. Доменна адресація, її особливості.

Література:

  1. Пушкарь О.І. «Інформатика. Комп’ютерна . техніка. Комп’ютерні технології.» стор. 629-631

Кожен комп'ютер, підключений до Іnternet повинний мати свій адрес. В Іnternet використовується 2 типи адресації :

Цифрові (ІP- адреси);

Доменні.

ІP - адрес за змістом аналогічний індексу. Він являє собою послідовність з 4-х чисел, розділених крапками

1 2 3 4

Кожне число займає 1 байт - 8 битов. Число може приймати значення від 0 до 255. Права частина ІP-адреса визначає конкретний комп’ютер у цій мережі і називається ІP - ідентифікатором комп'ютера, а ліва - визначає конкретну комп'ютерну мережу в Іnternet і називається мережним идентификатороом. Використовуються 3 класи ІP -адрес :

1. А

1 2

ІP - адреси класу А призначені для роботи з невеликою кількістю (до 126) мереж, що містять велике число комп'ютерів (до 16777214). Тому в таких адресах 1 октет (1-і число) - самий лівий - задає адрес мережі, а 3 правих - адрес комп'ютера в цій мережі.

2. В

1 2

ІP - адреси класу В призначені для роботи із середньою кількістю мереж (до 16384), що містять середню кількість комп'ютерів (до 65534) . В таких адресах 2 лівих октети - мережний ідентифікатор, а 2 правих - ідентифікатор комп'ютера.

  1. С

1 2

ІP - адреси класу З призначені для роботи з великою кількістю мереж (до 2097092), що містять мале число комп'ютерів (до 254). У таких адресах 3 лівих октети містять ідентифікатор мережі, а самий правий - ідентифікатор комп'ютера.

До якого класу належить ІP - адрес, визначають за значенням 1-го октету число від 1 до 126 - це ІP - адрес класу А, якщо від 128 до 191 - класу В, якщо від 192 до 223 - класу С.

Для передачі повідомлень на конкретні комп'ютери в Іnternet протокол ТСР/ІP в програми клієнти ІP - адрес. Однак для сприйняття користувачем ІP - адрес незручний.

Людині зручніше працювати з іменами. Тому користувачі звичайно працюють з доменними адресами - унікальними іменами комп'ютерів в Іnternet.

У відмінності від ІP - адресу, що уточнює місце призначення ліворуч праворуч, доменний адреса робить це в зворотному порядку - спочатку йде ім'я комп'ютера, а потім - ім'я мережі, у якій він знаходитися.

Ім'я комп'ютера

Домен 2 рівня

Домен 1 рівня

Домен 1 рівня визначає країну, якій належить комп'ютер :

Україна - ua;

Росія - ru ;

США - us;

Франція - fr;

Домени типів організацій звичайно мають 3х буквені скорочення :

Навчальні заклади edu;

Урядові заклади gov;

Комерційні організації com;

Провайдери послуг Іnternet net;

Домен 2 рівня визначає організацію, що володіє і керує мережею, що містить даний комп'ютер. Звичайно ім'я цього домена збігається з назвою відповідної фірми її торговою маркою. Ім'я комп'ютера вказує конкретний комп'ютер у мережі, визначеної доменами. Воно реєструється тільки в цій мережі і тільки ця мережа "відповідальна" за передачу інформації конкретному комп'ютеру-адресату.1. KIM . UNIVER . KHARKOV . UA

Україна

Харків в Україні

Університет в Харькові

Комп’ютер по імені KIM в університеті

2. INFORMATIKS_CLASS . INFORMATICS_ COLLEGE . KIEV . EDU