Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні роботи ИСМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

Самостійна робота № 11

Тема: Створення веб-сторінок та розміщення їх в мережі.

План:

  1. Редагування тексту.

  1. Гіперпосилання.

  1. Фрейми

  2. Оптимізація коду.

  3. Властивості сторінки.

  4. Використання для публікації подання Удаленный веб-узел

Література:

  1. Ярмуш О.В., Редько М.М. «Інформатика і комп’ютерна техніка» стор.313-316,

318-320

Розроблення веб-сторінок

Розроблення веб-сторінок ресурсу є одним із найважливіших завдань. Від того, наскільки цікава, актуальна інформація і як вона буде подана на ваших сторінках, багато в чому залежатиме чи буде ресурс популярним у віртуальному суспільстві, чи навпа­ки, сторінки вважатимуть «інформаційним сміттям».

Розробляти веб-сторінку в FrontPage можна або з «чистого ар­куша», або, якщо було використано один із шаблонів програми — з шаблона сторінки.

Для того щоб відкрити веб-сторінку вузла для редагування, по­трібно двічі клацнути її мишею в поданнях Папки, Переходы чи Гиперссылки.

Після відкривання сторінки бачимо стандартну заготовку з під­казками, яку саме інформацію і де потрібно розмістити. Зрозумі­ло — цей текст слід видалити і ввести на його місце потрібну ін­формацію.

Структуру подання інформації на сторінці доцільно змінити, адже мільйони користувачів використовують цей потужний ін­струмент для проектування власних веб-ресурсів, і мільйони ко­ристувачів використовують шаблони програми. Щоб розробите ексклюзивний ресурс, над запропонованим програмою шаблоном потрібно ретельно попрацювати (рис. 13.8).

Рис. 13.8

Редагування тексту веб-сторінки мало чим відрізняється від редагування тексту в інших додатках Microsoft Office. Інструменти форматування тексту розміщені на панелі інструментів Форма­тирование, а також у меню Формат. Слід остерігатися викорис­тання «екзотичних» шрифтів при оформленні сторінок, адже фор­мування сторінки у вікні браузера при перегляді відбуватиметься з використанням шрифтів, які встановлені в системі кінцевого ко­ристувача. Якщо шрифту, який був використаний при розробленні сторінки, немає, то його замінено, внаслідок чого сторінка може відображатися некоректно. Водночас при розробленні сторінок доцільно використовувати кольорове оформлення, яке за умови вдалого підбору кольорів надаватиме сторінці естетичного оформ­лення.

Гіперпосилання є одним із обов'язкових елементів веб-сто­рінки. Вони дають змогу переходити до іншої веб-сторінки або до іншої частини відкритої сторінки. Гіперпосиланням може бути текст або графічне зображення. Для створення гіперпосилання потрібно виділити текст (малюнок) і натиснути кнопку Добавле­ние гиперссылки панелі інструментів Стандартная, або скорис­татися командою меню Вставка/Гиперссылка...

У результаті цього відкривається діалогове вікно Добавление гиперссылки (рис. 13.9), де потрібно вказати файл, який відкрива­тиметься гіперпосиланням, призначити підказку, а також задати параметри гіперпосилання.

Рис. 13.9

Таблиці є одним з найважливіших інструментів при побудові веб-сторінок. Крім розміщення інформації в табличній формі таб­лиці активно застосовують для правильного позиціонування текс­ту й графіки. При цьому потрібні блоки тексту й графіки розміщують у клітинах таблиці, а її межі роблять невидимими. Інстру­менти для роботи з таблицями зосереджено на панелі інструмен­тів Таблицы. Більша частина інструментів, розміщених на цій панелі, дублюється командами меню Таблица. Для створення таб­лиці на сторінці слід скористатися командою Таблица/Вста­вить/Таблица. При цьому відкривається діалогове вікно Встав­ка таблицы, де потрібно задати параметри таблиці: кількість рядків та стовпчиків, вирівнювання, обтікання тощо.

Проте крім прямої вставки таблицю можна намалювати. Для цього використовують команду Таблица /Нарисовать таблицу або однойменну кнопку панелі інструментів Таблицы. Після ви­конання цієї команди курсор набирає форму олівця, яким можна просто намалювати таблицю.

Фрейми дають можливість у межах одного вікна переглядати одночасно кілька документів. Фрейм — це місце на сторінці, де відображується інший HTML-документ. Сам фрейм є ніби відособ­леним вікном перегляду, що містить свої смуги прокручування. Межі фреймів за замовчуванням користувач може змінити у про­цесі перегляду веб-сторінки. Природно, немає рації вставляти у вихідний документ усього один фрейм. Як правило, їх не менше ніж два, але рідко на сторінці розміщується більш як чотири фрейми відразу, оскільки вікна перегляду кожного документа, вставленого у фрейм, стають маленькими і працювати з ними незручно. Якщо з'явилася потреба помістити більш як чотири фрейми на сторінці, найчастіше це означає, що структуру сайта спроектовано неграмотно.

На веб-сторінці можуть бути специфічні саме для веб-сторінки компоненти:

  • Оголошення на сторінках (Вставка/Объявление на стра­нице) — дають змогу швидко додавати заголовки веб-сторінок. Якщо на поточній сторінці використовується тема, то в оголошен­нях на цій сторінці використовуються стилі й малюнки з теми; в іншому випадку в оголошенні відображується тільки текст;

  • Панель посилань (Вставка/Панель ссылок) — набір графіч­них або текстових кнопок, що містить гіперпосилання на веб-сторінки;

  • Колекція фотографій — це веб-сторінка, що містить колек­цію фотографій, розташованих відповідно до певного макета.

Для вставки цих та інших об'єктів потрібно скористатися ко­мандами меню Вставка; для настроювання їхніх властивостей слід за допомогою контекстного меню викликати властивості по­трібного об'єкта.

Оптимізація коду. Чим менший розмір сторінки, тим швидше вона завантажуватиметься у вікні Інтернет-браузера, тим менше часу користувач витрачатиме при перегляді. Для того щоб оптимізувати код створеної сторінки, потрібно скористатися командою Сервис/ Оптимизировать HTML-код... FrontPage дає можливість прибрати з коду сторінки примітки, порожній простір, автоматич­но створений код, за рахунок чого можна зменшити розмір сторін­ки.

Властивості сторінки. У FrontPage можна змінювати власти­вості як окремих елементів, так і веб-сторінки в цілому. Для від­криття діалогу зміни параметрів сторінки потрібно скористатися командою меню Файл/Свойства... або командою контекстного меню Свойства страницы... (рис. 13.10).

Рис. 13.10

У цьому вікні можна задати назву сторінки, ключові слова для індексування, задати параметри форматування, мову, набір симно лів, якими буде відображатися сторінка, та деякі інші параметри.