Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні роботи ИСМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

Самостійна робота № 2

Тема: Топологія комп’ютерних мереж

План:

    1. Загальна шина.

    2. Зіркоподібна мережа.

    3. Топологія «кільце»

    4. Гібридні топології.

Література:

Баженов В.А, Венгерський П.С., Горлач В.М., «Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології» стор 420-422

Топологією мережі - називають фізичну чи електричну конфігурацію кабельної системи і з'єднань мережі. У топології мереж застосовують кілька спеціалізованих термінів:

вузол мережі - комп'ютер, або комутуючий пристрій ;

галузь мережі - шлях, що з'єднує два суміжних вузли;

кінцевий вузол - вузол, розташований наприкінці тільки однієї галузі;

проміжний вузол - вузол, розташований на кінцях більш ніж однієї галузі;

суміжні вузли - вузли, з'єднані, принаймні, одним шляхом, не утримуючих ніяких інших

вузлів.

Існує 5 основних типів топології мереж:

1. Топологія “Загальна Шина”. У цьому випадку підключення й обмін даними виробляється через загальний канал зв'язку, називаний загальною шиною:

Загальна шина є дуже розповсюдженою топологією для локальних мереж. Передана інформація може поширюватися в обидва боки. Застосування загальної шини знижує вартість проводки й уніфікує підключення різних модулів. Основними перевагами такої схеми є дешевина і простота розведення кабелю по приміщеннях. Самий серйозний недолік загальної шини полягає в її низької надійності: будь-який дефект чи кабелю якого-небудь з численних рознімань цілком паралізує всю мережу. Іншим недоліком загальної шини є її невисока продуктивність, тому що при такому способі підключення в кожен момент часу тільки один комп'ютер може передавати дані в мережу. Тому пропускна здатність каналу зв'язку завжди поділяється тут між усіма вузлами мережі.

2. Топологія “Зірка”. У цьому випадку кожен комп'ютер підключається окремим кабелем до загального пристрою, називаному концентратором, що знаходиться в центрі мережі:

У функції концентратора входить напрямок переданої комп'ютером інформації одному чи всім іншим комп'ютерам мережі. Головна перевага цієї топології перед загальною шиною - істотно велика надійність. Будь-які неприємності з кабелем стосуються лише того комп'ютера, до якого цей кабель приєднаний, і тільки несправність концентратора може вивести з ладу всю мережу. Крім того, концентратор може відігравати роль інтелектуального фільтра інформації, що надходить від вузлів у мережу, і при необхідності блокувати заборонені адміністратором передачі.

До недоліків топології типу зірка відноситься більш висока вартість мережного устаткування через необхідність придбання концентратора. Крім того, можливості по нарощуванню кількості вузлів у мережі обмежуються кількістю портів концентратора. В даний час ієрархічна зірка є самим розповсюдженим типом топології зв'язків як у локальних, так і глобальних мережах.

3. Топологія “Кільце”. У мережах з кільцевою топологією дані в мережі передаються послідовно від однієї станції до іншої по кільцю, як правило, в одному напрямку:

Якщо комп'ютер розпізнає дані як призначені йому, то він копіює їх собі у внутрішній буфер. У мережі з кільцевою топологією необхідно приймати спеціальні міри, щоб у випадку виходу з чи ладу відключення якої-небудь станції не перервався канал зв'язку між іншими станціями. Перевага даної топології - простота керування, недолік - можливість відмовлення всієї мережі при збої в каналі між двома вузлами.

4. Комірчаста топологія. Для комірчастої топології характерна схема з'єднання комп'ютерів, при якій фізичні лінії зв'язку встановлені з усіма поруч розташованими комп'ютерами:

У мережі з комірчастої топологією безпосередньо зв'язуються тільки ті комп'ютери, між якими відбувається інтенсивний обмін даними, а для обміну даними між комп'ютерами, не з'єднаними прямими зв'язками, використовуються транзитні передачі через проміжні вузли. Ячеистая топологія допускає з'єднання великої кількості комп'ютерів і характерна, як правило, для глобальних мереж. Достоїнства даної топології в її стійкості до відмовлень і перевантажень, тому що мається кілька способів обійти окремі вузли.

5. Змішана топологія. У той час як невеликі мережі, як правило, мають типову топологію - зірка, чи кільце загальна шина, для великих мереж характерна наявність довільних зв'язків між комп'ютерами. У таких мережах можна виділити окремі довільно підмережі, що мають типову топологію, тому їх називають мережами зі змішаною топологією: