Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит запасів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

2.1.1. Облік надходження матеріалів на склад

Усі операції надходження матеріалів на підприємство повинні бути оформлені первинними документами.

Можливі такі напрями надходження запасів на підприємство:

  • придбання у постачальника;

  • придбання підзвітними особами за готівку;

  • виготовлення на даному підприємстві;

  • безкоштовне отримання

  • від ліквідації основних засобів та малоцінних необоротних активів;

  • виявлення надлишків при проведенні інвентаризації;

  • обмін на подібні та неподібні активи;

  • інші напрями.

Придбання виробничих матеріалів планується підприємством. Для цього укладаються договори постачання, у яких визначається кількість, ціна та якість товарно-матеріальних цінностей, що надійдуть на підприємство, а також терміни завезення кожної партії матеріальних цінностей. При виборі постачальників підприємство повинне врахувати: ціну матеріалів, достатній обсяг їх постачання ( що залежить від потужностей постачальників),якість матеріалів, надійність постачальників, сума транспортних витрат на перевезення та складування запасів, можливості отримання знижок при придбанні великих партій запасів та можливість відстрочення оплати на них. Можливі інші напрями надходження запасів, розглянуті вище.

Матеріали, що надходять на склад, ретельно перевіряють, встановлюють відповідність їх якості, кількості, асортименту, умовам поставок і супровідним документам. Якщо не виявлено розходжень, матеріали приймають.

На склади також можуть надходити запаси із своїх цехів – це продукція власного виготовлення і зайві одержані й невикористані матеріали, а також матеріали, одержані від ліквідації основних засобів, малоцінних і швидкозношувальних предметів, браку у виробництві та відходи. Ці матеріали оприбутковують на склади за допомогою накладної.

Обмін подібними запасами відбуваються тоді, коли активи, які обмінюються, мають однакове призначення та застосовуються в водній галузі діяльності. Справедлива вартість обмінюваних подібних запасів має відповідати одна одній. Договірну ціну приймають за справедливу. Від справедливої ціни нараховують податковий кредит і податкове зобов»язання ( ст..4.2. Закону України «Податок на додану вартість» від 3 увітня 1997 року №168/97-ВР).

Незалежно від того, яка ціна обмінюваних товарів вказується в первинних документах постачальника, вони оприбутковуються так: якщо балансова вартість відпущених товарів є меншою за справедливу їх вартість – оприбуткування здійснюється за тією ціною, за якою були відпущені власні запаси; якщо балансова вартість відпущених товарів є більшою за справедливу їх вартість – оприбуткування здійснюється за справедливою вартістю.

Обмін неподібними запасами досить часто зустрічається при здійсненні розрахунків між вітчизняними підприємствами. Його суть полягає в тому, що підприємство обмінює запаси, якими володіє в надлишку, на запаси, щодо яких існує потреба на підприємстві.

Для відображення запасів як об»єктів бухгалтерського обліку Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов»зань та господарських операцій підприємство і організації, затвердженим Наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року і зареєстрованим у Міністерстві Юстиції України від 21 грудня 19999р. за № 892/4185, передбачено клас 2 «Запаси». Рахунки цього класу є активними балансовими.

Характеристика елементів запасів в системі рахунків подано в таблиці 2.

Таблиця 2.

Характеристика елементів запасів як об»єктів бухгалтерського обліку в системі рахунків

Елементи

Призначення

Сфера застосування

Синтетичний рахунок

1

2

3

4

Сировина, основні і допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності

Придбані (виготовлені,вирощенні) для подальшої обробки з метою виробництва продукції, надання послуг, обслуговування виробництва та адміністративних потреб

Усі види діяльності(торгова,виробництво продукції,надання послуг)

20 «Виробничі запаси»

Незавершене виробництво

Вироби (деталі,вузли тощо), що знаходяться у процесі виробництва, але ще не повністю готові(незакінчені обробкою і складанням деталей тощо); незакінчені технологічні процеси;витрати на виконання незакінчених робіт(послуг), щодо яких підприємством ще не визнано дохід ( на підприємствах,,що виконують роботи та надають послуги)

Усі види діяльності

23 «Виробництво»

Товари

Матеріальні цінності,що придбані підприємством для подальшого прдажу

Усі види діяльності

28 «Товари»

Готова продукція

Продукція,обробка якої закінчена та яка пройшла випробовування,приймання,укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками та відповідає технічним умовам та стандартам

Промисловість

26 Голова продукція» 25 «Напівфабрикати»

Малоцінні та швидкозношувальні предмети

Матеріальні цінності,які використовуються протягом не більше 1 року або операційного циклу,якщо він перевищує 1 рік, зокрема інструменти,господарський інвентар,спеціальні оснащення тощо

Усі види діяльності

22»Малоцінний та швидкозношувальні предмети»

Молодняк тварин і тварини на відгодівлі (якщо вони оцінюються за нижчою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації)

Тварини,призначені для вирощування і відгодівлі або переведення до складу робочої худоби

Сільське господарство підприємства інших галузей з підсобним сільсько-господарським виробництвом

21 «Тварини,на вирощуванні і відгодівлі»

Продукція сільського і лісового господарства (якщо вони оцінюються за нижчою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації)

Матеріальні цінності, призначенні для продажу(постачання третім особам), або внутрішнього споживання

Сільське господарство

27 «Продукція сільсько-господарського виробництва»

Для промислових підприємств характерною ознакою є висока питома вага у загальній структурі запасів таких цінностей,які призначені для процесу виробництва. Через це вони (цінності( отримали свою назву 2 «виробничі запаси». Для їх обліку призначений рахунок 20 «Виробничі запаси» , на якому узагальнюються дані про наявність невикористаних запасів на складі, їх надходження та витрачання протягом певного періоду. На практиці прийнято за доцільне виділяти запаси в окремі групи. Відповідно до цих груп організовується аналітичний облік за субрахунками до рахунку 20 «Виробничі запаси»:

201 «Сировина й матеріали» ( в т.ч. в дорозі та переробці);

2020 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби»;

203 «Паливо»;

204 «Тара й тарні матеріали»;

205 «Будівельні матеріали»;

206 «Матеріали,передані в переробку»;

207 «Запасні частини»;

209 «Інші матеріали»

На першому із субрахунків відображається наявність на складі ( сальдо на певну дату) та рух( надходження й витрачання) як сума оборотів за дебетом і кредитом субрахунків «Сировина й матеріали».

На субрахунку 202 відображається наявність і рух покупних напівфабрикатів та комплектуючих вирбів,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]