Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G__4.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
71.68 Кб
Скачать
  1. Контроль і ревізія операцій з нематеріальними активами.

НА – це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований (відокремлений від підприємства) та утримується підприємством з метою в використання більше 1 року.

У процесі перевірки ревізору необхідно виявити, які об‘єкти НА обліковуються на підприємстві.

Під ревізією НА розуміється перевірка правильності оформлення первинних юридичних та облікових документів і організації бухгалтерського обліку на підприємстві. Також проводиться технічна експертиза об‘єктів інтелектуальної власності і юридичний аналіз, які підтверджують право на їх власність. Для цього залучаються патентні повірені і юристи.

Насамперед, перевіряється факт наявності НА за допомогою перевірки документів, де об‘єкт описаний , зображений або іншим чином зафіксований на матеріальних носіях. Крім того, встановлюється наявність акту прийому-передачі, який підтверджує факт отримання підприємством цього НА.

Метою ревізії НА є встановлення відповідності застосовуваної на підприємстві методики обліку НА вимогам нормативних актів, які регулюють формування собівартості продукції і фінансових результатів, а також вимогам відповідних стандартів і положенням, що регламентують правила їх обліку. Ревізор повинен послідовно перевірити такі документи:

  • Документальне оформлення факту наявності об‘єктів НА і правильне відображення їх первинної балансової вартості;

  • Організацію аналітичного і синтетичного обліку НА: відомість та журнал обліку НА, розрахунок зносу НА;

  • Правильність списання об‘єктів НА з балансу підприємства;

  • Відповідність даних синтетичного і аналітичного обліку НА і їх зносу записам в Головній книзі і балансі.

Важливе місце займає перевірка правильності оформлення первинних документів з надходження НА, де дається детальна характеристика об‘єкту НА, його первісна вартість, строк корисного користування, норма зносу, підрозділ, де він буде використовуватися, підписи осіб, що прийняли об‘єкт, відповідні додатки, які описують сам об‘єкт або порядок його використання, а також інші документи, що підтверджують ті чи інші майнові права підприємства. Так, придбання права на винаходи і промислові зразки підтверджується патентами, свідоцтвами.

Ревізору також необхідно перевірити, чи в обліку НА обліковують за первісною вартістю, яка складається із фактичних витрат на їх придбання та доведення до стану готовності.

НА, які вносяться учасниками в рахунок внеску до статутного капіталу підприємства, оприбутковуються за договірною ціною за домовленістю сторін.

Ревізору слід знати, що згідно з чинними нормативними актами для правильного нарахування амортизації НА поділяються на 2 групи: НА, по яких нараховується знос і НА, по яких не нараховується знос. В першому випадку нарахування амортизації проводять до досягнення НА нульового значення. Не нараховується знос на такі об‘єкти НА, як «ноу-хау», гудвіл, знаки для товарів і послуг, вартість яких не зменшується в процесі їх використання.

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]