Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G__4.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
71.68 Кб
Скачать

2. Ревізія збереження та технічного стану основних засобів.

Ревізія ОЗ починається з перевірки дотримання умов збереження. При наявності інформації про недостачу об‘єкта ОЗ ревізору потрібно починати ревізію із раптової перевірки наявності і стану інвентаризаційних карток в картотеці аналітичного обліку ОЗ та відповідність даних аналітичного обліку даним синтетичного обліку.

За відсутності інвентарних карток необхідно:

    1. встановити наявність об‘єктів ОЗ, для яких відсутні інвентарні картки;

    2. вияснити причину продажу, ліквідації ОЗ;

    3. відновити з допомогою працівників бухгалтерії аналітичний пооб‘єктний облік ОЗ, якщо він відсутній.

При ревізії перевіряється: чи не числиться у складі ОЗ об‘єкти вартістю нижче встановленої межі та об‘єкти, термін експлуатації яких менший 12 місяців (незалежно від вартості).

При перевірці ОЗ необхідно одержати підтвердження належного оформлення прав власності організації на об‘єкти ОЗ. Ревізору повинні бути надані документи на створення, придбання, передачу об‘єктів ОЗ, а в необхідних випадках – і свідчення про реєстрацію угод відповідно до законодавства.

Ревізор перевіряє наявність і оформлення договорів купівлі-продажу ОЗ; правомірність включення окремих витрат у вартість ОЗ.

Важливим питанням при перевірці збереження і наявності ОЗ є з‘ясування правильності оцінки ОЗ, оскільки від цього залежить правильність визначення фінансових результатів і відображення їх звітності.

Перевірка правильності оцінки ОЗ може бути суцільною чи вибірковою.

Ревізор перевіряє: чи оформлені протоколи узгодження ціни і чи відображена грошова оцінка в установчих документах; правомірність включення інших витрат у первісну вартість; вірогідність встановлення ринкової ціни.

Ревізор повинен перевірити, чи правильно визначений момент переходу права власності відповідно до умов контракту; чи включені у вартість митні платежі і інші витрати, пов‘язані з придбанням ОЗ.

Вибірковою перевіркою ревізор встановлює наявність ОЗ за місцями їх експлуатації. Якщо виявлена недостача ОЗ, то необхідно взяти письмове пояснення у матеріально відповідальної особи і вжити відповідні заходи із відшкодування вартості даного об‘єкта ОЗ.

Перевіряючи якість проведених на підприємстві інвентаризації ОЗ, слід виявити:

      1. дотримання строків інвентаризації і порядку її проведення на підприємстві;

      2. оформлення підсумків інвентаризації (протягом 10 днів).

Одночасно ревізор повинен уважно вивчити матеріали попередніх інвентаризацій, особливу увагу звертаючи при цьому на правильність відображення результаті у бухгалтерському обліку. На підставі вивчення всіх матеріалів інвентаризації ревізор робить висновок про якість її проведення.

Після цього перевіряється, чи всі об‘єкти ОЗ закріплені за матеріально відповідальними особами.

Завершують ревізію перевіркою зберігання зайвих, непотрібних, законсервованих ОЗ. Часто бувають випадки, що такі ОЗ зберігаються просто неба і розкомплектовуються.

За всіма фактами такого зберігання ОЗ необхідно провести детальне розслідування, в результаті якого виявити розмір заподіяної шкоди та її винуватців.

Крім перевірки дотримання умов збереження ОЗ, перевіряється також дотримання їх належного технічного стану. При цьому, слід знати, що ремонти ОЗ бувають поточні і капітальні. Поточні ремонти – це ремонт, який здійснюється протягом поточного періоду для підтримання технічного стану об‘єкту. Капітальний – це ремонт, який веде до покращення первісного стану ОЗ і, відповідно, збільшує їх первісну вартість.

Ревізія операцій з поточного ремонту ОЗ починається з вивчення:

  1. змісту плану поточного ремонту як всього підприємства, так і його структурних підрозділів;

  2. обґрунтування нормативу витрат на проведення ремонту.

  3. Аналізу його виконання в ревізованому періоді.

Виявивши невиконання плану за обсягом, перевитрати коштів, ревізор з‘ясовує причини, винуватців та наслідки.

За даними первинних документів і записів в облікових реєстрах ревізор встановлює:

  1. правильність списання матеріальних цінностей на ремонт;

  2. випадки виписування фіктивних документів на підставних осіб, які не брали участі в ремонті;

  3. правильність застосування розцінок при оплаті праці.

Ревізію операцій на капітальний ремонт ОЗ необхідно починати з перевірки правильності складання плану капітального ремонту і аналізу його виконання за видами ОЗ і окремих об‘єктів, за обсягом і собівартістю. По всіх об‘єктах капітального ремонту повинна бути складена кошторисно-технічна документація.

При ревізії витрат на капітальний ремонт нерідко викриваються необґрунтовані завищення обсягів і вартості ремонтних робіт. Ці факти визначаються шляхом встановлення реальних обсягів виконаних ремонтних робіт методом контрольного обмірювання, експертизи. Після цього зіставляють отримані дані із звітними даними по актах приймання ремонтних робіт. У випадку виявлення відхилень по кожному такому факту беруться письмові пояснення відповідальних осіб. Важливе місце у ревізії займає перевірка якості капітального ремонту ОЗ, яка характеризується безвідмовністю в роботі відремонтованих об‘єктів, скорочення простоїв, викликаних несправністю, зменшенням затрат на поточний ремонт, дотриманням строків міжремонтних періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]